В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Вініловий сайдинг — наскільки він надійний насправді

Про те, який це прекрасний матеріал, що він складається з одних достоїнств і плюс трішки пластику, написано і знято вже багато. Для когось цей матеріал залишився пластмасою, а хтось побудував бізнес на монтажі утеплених фасадів і обшивці сайдингом. Так що ж таке вініловий сайдинг насправді – матеріал для бідних або дійсно гідний вибір на десятиліття вперед.

Коротке знайомство з вініловим сайдингом (для новачків і не лише)

Коротко, сайдинг є набором стандартних елементів, з яких можна створити замкнену і завершену систему облицювання фасаду див. Рис 1. Основним елементом є панель завдовжки 3,6-3,8 метри шириною 25-27 см, яка зовнішнім виглядом імітує дерев'яну дошку або оциліндрований (напівкруглий) брус (блок хаус). Окремий різновид вінілового обробного матеріалу для підшивки покрівельних карнизів називається софітами. Зразки готових будинків фанерованих сайдингом зображені на фото. 

Вініловий сайдинг зразки фасадів.jpg

Технологія виготовлення вінілового сайдинга і софітів схожа. У основі лежить декілька шарів полівінілхлоридного пластика (2 або 3) . Зовнішній шар відповідає за колір і при його виготовленні використовуються добавки стійкі до ультрафіолету, і перешкоджають появі тріщин і подряпин. Внутрішній шар відповідає за механічну міцність, гнучкість і збереження форми при низьких і високих температурах.

З чого складється вінілогвий сайдинг.jpg

Рис. 1 Елементи облицьювання сайдингом

Про критерії якості і вибору сайдинга ви можете знайти інформацію в статті: ЯК ВИБРАТИ САЙДИНГ: ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ.

Облицювання фасаду сайдингом відноситься до так званої технології вентильованих фасадів. Суть її в наявності вентиляційного проміжку між зовнішнім облицюванням і шаром утеплювального матеріалу (базальтової вати). Утеплювач не є обов'язковим елементом, у такому разі проміжок 30-50 мм, залишають між стіною і облицювальним шаром.

Така технологія дозволяє "дихати" стінам випускаючи надлишки вологи у вигляді пари, і затримувати максимум тепла всередині приміщення см Рис 2. При цьому всередині приміщення підтримується оптимальний мікроклімат, з точки зору температури і вологості повітря.

Вентильваний фасад із сайдингом.jpg

Рис. 2 Система вентильованого фасаду

Основою для облицювання сайдингом і для кріплення утеплювача служить дерев'яна або металева обрешітка, детально про це читайте із статті "Як зробити каркас для вентильованого фасаду".

А якщо не сайдинг, то що?

Припустимо, до обшивки пластиковим сайдингом або цокольними панелями ви ставитеся скептично, це означає, що, облицювання фасаду можна завершити за допомогою:

Декоративна штукатурка

Виглядає красиво і добротно Рис 3. Технологія перевірена і відпрацьована десятиліттями. Але вимагає високої кваліфікації майстра. До того ж, як більшість "мокрих" процесів у будівництві, вимоглива до погоди (має бути тепло і сухо). Також штукатурку періодично (раз в два-три сезони) треба оновлювати, затирати мікротріщини (павутини), освіжити колір і так далі. Якщо декоративну штукатурку робити поверх утеплення з мінеральної вати або пінопласту, то це погіршує паропроникність стін і різко зростає ризик розвитку плісняви і грибків в кутах і біля плінтусів всередині приміщення.

Штукатурний фасад стуктура.jpg

Рис. 3 Декоративна штукатурка

Облицювальна цегла

Міцний довговічний і красивий матеріал. Будинок виглядає добротно і солідно. Якщо немає обмежень бюджету, це одне з кращих рішень. Але врахуйте, що майстер муляр має бути найвищої кваліфікації, фундамент краще відразу проектувати зміцнений, оскільки вага цегляної кладки солідна.

Облицовочный кирпич

Натуральний камінь або керамограніт

Будинок виглядає як замок або родовий маєток див Рис 4. Це довговічно, красиво, міцно. Але і дорого. Облицювання каменем проводять двома способами: плиткою на посиленому каркасі (за технологією вентильованих фасадів див Рис 5), або суцільним обмуруванням.

Під важке кам'яне облицювання також потрібні стіни з підвищеною здатністю, що несе, і посилений фундамент. Роботи по облицюванню вимагають високої кваліфікації і майстерності, тому коштують досить дорого.

Облицювання фасаду каменем та керамогранітом.jpg

Рис. 4 Облицювання натуральним каменем                             Рис.5 Облицювання керамогранітом

Натуральне дерево

Планкет, блок-хауз, брус або дошка. Улюблене рішення для будинків в еко-стилі  і просто поціновувачів природної краси див Рис 6. Рис 7

Варіанти облицювання фасаду деревом.jpg

Рис. 6                     Рис.7

Дерево також активно використовується як лицьова обшивка в системах вентильованих фасадів див Рис 7. При усіх своїх позитивних якостях деревина потребує просочень, що захищають її від гниття і комах, а також регулярного нанесення лаку і оновлення поверхні.


Що у результаті – вініловий сайдинг або інший вид облицювання?

Кожен з варіантів по-своєму хороший, і одночасно не позбавлений недоліків. Універсального рішення не існує, тому вибір завжди за вами.

Вініловий сайдинг, на тлі інших способів обробки фасаду, відноситься до "ледачих" варіантів. Він вимагає мінімальної кваліфікації при монтажі. У той час, в комплексі з мінеральним утеплювачем можна при мінімальних витратах створити утеплений фасад, який забезпечить ідеальний мікроклімат в приміщенні.

Якщо треба швидко і недорого обшити складське або виробниче приміщення для здачі в оренду, то ключовою перевагою сайдинга стає те, що легка рейкова обрешітка компенсує нерівності і навіть часткове руйнування старого облицювання. Адже сайдингом частенько обшивають стіни з голою кладкою без штукатурки, або з частковим руйнуванням старого облицювання. Тим самим не лише покращують зовнішній вигляд і приховують недоліки, але і частково рятують основу фасаду від подальшого руйнування.

Якщо питання облицювання фасаду або підшивки карниза покрівлі для вас актуальне, телефонуйте. У нашому інтернет-магазині можна підібрати вініловий сайдинг, фасадні панелі (цокольний сайдинг), софіти для підшивки карнизів, а також систему водостічних труб.

Контактний телефон (0800) 50-54-52.

Читайте також