В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що краще – сайдинг або штукатурка?

Одне з "вічних" питань, відповідь, на яке кожного разу треба шукати наново. Щоб тверезо оцінити переваги і недоліки кожного способу обробки фасаду, розберемося в суті процесів.

Декоративна штукатурка

Виглядає добре, добротно і різноманітно. По суті - це тонкий шар декоративного покриття (з особливою текстурою і кольором) нанесеного поверх мінерального наповнювача. Класичний "пиріг" утепленого фасаду з штукатуркою видно на рис 1.

Структура штукатурного фасаду.jpg

Наявність утеплювача під штукатуркою не обов'язково, але враховуючи зростаючі ціни на газ і інше паливо, випадків «холодної» обробки фасаду залишається все менше. Під штукатурку найчастіше вмонтовують утеплювач з полістиролу, але базальтова вата високої щільності теж сумісна з технологією декоративної штукатурки.

Популярні види декоративних фактур штукатурки

  • короїд – «шершава» поверхня в борозенках і канавках;
  • Короїд штукатурка.jpg
  • імітація облицювання каменем (камінцева фактура). 
  • Штукатурка під кладку.jpg

Часи, коли під штукатуркою мали на увазі виключно стягування на основі піщано-цементного розчину, давно прошлі. Сучасні технології значно оновлені за рахунок нових рецептів будівельних сумішей (мінеральна, акрилова, силіконова), вживання клейових складів для утеплювача і армуючих сіток з полімерів.  Готовий фасад під декоративною штукатуркою виглядає більш ніж презентабельно, див. фото.

Зразки штукатурних фасадів фото.jpg

Але є в цієї технології також є і істотні недоліки:

  1. Більшість процесів «мокрі» - для приготування сумішей потрібно дотримувати пропорції, та ще й враховувати пору року і температуру повітря. У холодну погоду фасадні роботи проводити не можна.
  2. Стіни мають бути добре підготовлені - вирівняні шпаклівкою і прогрунтовані. А це високі вимоги до майстра. Існує поширена думка, що штукатурка дешевше сайдинга. Але це якщо вас влаштує «колгоспний» колорит. Хороший майстер-обробник коштує дорого, а «економія» на якості сумішей і кваліфікації робітників, може спричинити до тріщин, здуття і іншої «краси».
  3. Трудомісткість - кожен етап вимагає знань і навичок. Мало знати як правильно, треба вміти це робити. Але навіть кваліфікований майстер штукатурити фасад буде довше, ніж обшивати сайдингом.
  4. Швидкий знос і втрата первинного блиску і добротності. А також необхідність затирання, відновлення та освіження вже після перших 3-4 років після обробки.

Переваги і недоліки облицювання сайдингом

Сайдинг - це готові облицювальні панелі, найчастіше пластикові, які імітують обшивку дерев'яною дошкою або циліндрованою колодою (бок-хаус). Облицювання сайдингом відноситься до навісних вентильованих фасадів - оскільки кріпиться обшивка до готового обрешетування (несучої конструкції), і між облицювальним матеріалом і стіною є повітряний проміжок. Сайдинг найчастіше застосовують з мінеральним утеплювачем. Типовий "пиріг" облицювання сайдингом див. Рис 2.

Сайдинг на утепленому фасаді.jpg

Рис. 2

В якості несучої конструкції, може використовуватися сталевий профіль, або дерев'яні рейки, утеплювач мінеральна вата, захищена від вологи і вивітрювання спеціальним полотном вітробар’єром. А декоративне облицювання - це металевий або ПВХ сайдинг, який кріпиться за допомогою саморізів і механічних замків (зачепів).

Елементи сайдинга стандартизовані, деталі передбачені на усі випадки життя (див. рис 3).

Перелік елементів сайдингу.jpg

Рис. 3

  Детальніше про цей матеріал і особливості монтажу читайте в статті: "ВІНІЛОВИЙ САЙДИНГ - НАСКІЛЬКИ ВІН НАДІЙНИЙ НАСПРАВДІ". Зразки вдалого облицювання сайдингом дивіться на фото.

Зразки фасадів під сайдингом фото.jpg

До переваг цього матеріалу відноситься:

  1. Простота монтажу. Тут якраз досить знати технологію монтажу (можна вивчити за пару годин). Навіть якщо ви не маєте досвіду і відпрацьованих навичок, обшити фасад зможете так само якісно, як і майстер, тільки повільніше і, можливо, зіпсуєте пару елементів.
  2. Можна швидко зробити "цукерочку" навіть із старої будівлі з частково зруйнованою штукатуркою, без відновлення прямо поверх існуючих "обідраних" стін.
  3. Досить довговічний - 20-ть і більше років (це стосується тільки якісного сайдинга), і не вимагає догляду упродовж цього терміну. Пил, що осів, можна змити водою з садового шланга.

Є у пластикового сайдинга і істотні недоліки:

  1. Низька механічна міцність, особливо взимку.
  2. Дешевий китайський сайдинг швидко вигорає (за 2-3 сезони) і стає крихким. Тому вибирати слід особливо ретельно.
  3. ПВХ матеріал хоч і не підтримує горіння, але під час пожежі плавиться і виділяє отруйні речовини.

Висновки і порівняльна таблиця характеристик сайдингу і штукатурки

Характеристики

Навісні вентильовані фасади

Пінопласт/ декоративна штукатурка

Термін експлуатації

До 50 років без ремонту

До 20 років, потребує періодичного ремонту

Зручність монтажу

Легкий і швидкий монтаж у будь-яку пору року. Усі елементи виготовлені з високою точністю в заводських умовах

Потрібен кваліфікований монтаж, що виключає утворення мостів холоду.


Вимагається підготовка фасаду. Монтаж тільки при плюсових температурах

Теплоізоляційні властивості

Хороші

Хороші

Звукоізоляційні властивості

Відмінна акустична ізоляція

Задовільна акустична ізоляція

Пожежна безпека

Утеплювачі відносяться до класу негорючих матеріалів. Панелі не підтримують горіння

Пінопластові плити схильні до горіння при дії відкритого полум'я. Продукти горіння високотоксичні. Штукатурка виконує роль захисного екрану від полум'я (якщо вона не порушена)

Гігієнічність

Матеріали впродовж усього терміну експлуатації повністю відповідають гігієнічним вимогам

В процесі тривалого терміну експлуатації можливе утворення токсичних продуктів розпаду пінопласту

Паропроникність

Висока. Конденсат віддаляється, будинок "дихає"

Низька, середовище зволожується, що знижує характеристики теплоізоляції.

Міцність

Висока ударна міцність сайдингу у всьому діапазоні експлуатаційних температур від -50 до +60°С навколишнього повітря

Крихкість і вірогідність часткового мимовільного руйнування при температурі + 80°С (що можливо під штукатуркою) і вище. Руйнується при дії органічних розчинників

Збереження кольору

Висока кольоростійкість сайдинга

Зміна (вигорання) кольору штукатурки

Біостійкість

Матеріал не схильний до дії мікрофлори

Можлива поява грибка, гризунів

Простота експлуатації

Не вимагає спеціального відходу і ремонту впродовж 25 років

Вимагає періодичного ремонту і заміни через 5-10 років

Якщо вибір облицювального матеріалу для вас актуальний і з'явилися додаткові питання по технології монтажу та  інших характеристиках, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також