Кухонний посуд

Вдома на кухні кожної страви і етапу іі приготування потрібен свій посуд. Зварити, підсмажити, закип'ятити, підігріти, скільки всього робить кожен день господиня на кухні і не перелічити. Навіть вегетаріанці користуються посудом, наприклад, для приготування окрошки, або запікання картоплі. Вона рідко застосовується як сервірувальний посуд, хоча всі хоч раз та й їли прямо зі сковорідки. Які бувають види посуду, як розібратися в каталозі, і як вибрати і купити якісний набір піде мова в статті.

Кухонний посуд та її різновиди

Кожному блюду свій посуд! Для борщу і каші – каструлі, для млинців, омлету і смаженої картоплі – сотейники і сковорідки. Хтось запитає: а компот? А чай і каву? А як бути з рештою кулінарним різноманітністю? Давайте розберемося по порядку.

  1. Каструлі, ковші, а також гусятниці, скороварки і соковарки – призначені для приготування вареної або парової пиши. Роблять їх з нержавійки, алюмінію, сталі з емальованим, керамічним і навіть кам'яним покриттям. Про якість, рівень ціни і властивості матеріалів дивіться в таблиці нижче.

  2. Сковорідки, сотейники – приготування смаженої і запеченої їжі. Тут якість і зносостійкість покриття особливо важливі для здоров'я. Адже температура при смаженні вище, ніж у варених і тушкованих страв. Тому дуже важливо, щоб їжа не підгоріла і одночасно була приготовлена ​​з мінімальною кількістю жиру.

  3. Чайники – великі і маленькі зі свистком та без. Тут найважливіше зручність, відповідний обсяг і краса. Різноманітність форм і кольорів на будь-який смак – вибирайте, що душі завгодно.

Для походів і пікніків існують окремі види посуду – казанки (казани) в яких готується смачна юшка або плов, мангали для шашлику і, звичайно ж, термоси. Такий посуд можна купити через розділи термопосуд і товари для пікніка нашого інтернет-магазину.

Кухонний посуд – критерії вибору

Гарний посуд для кухні, як наприклад і побутова техніка, повинна поєднувати в собі такі якості:

  1. Безпека.

  2. Довговічність, особливо важливий параметр для сковорідок.

  3. Простоту у використанні і догляді.

  4. Доступну ціну.

У таблиці наведено критерії вибору якісного металевого посуду для кухні, яку ви можете найчастіше зустріти в магазинах.

Матеріал посуду

Безпека

Довговічність

Простота використання і очищення

Ціна

Відкритий метал (нержавіюча сталь, алюміній, чавун)

(+++)


(Не виділяє сторонніх хімічних речовин)

(+++)


Дуже висока – рахунок йде на десятиліття, не рідкісні випадки «бабусиних сковорідок»

(-)


Низька – потрібна велика кількість масла, при цьому стежити і дуже часто помішувати. Миття працезатратне, чистити можна і потрібно йоржиком і абразивними порошками. Зате посуд міцний, можна використовувати металеві лопатки або звичайну вилку.

(+++)


Доступна ціна особливо на алюміній.

Емальована поверхня

(++)


Високий рівень (але при пошкодженні емалі метал корпусу окислюється і реагує з їжею)

(++)


Хороша - 3-5 років

(++)


Дуже зручна і проста, якщо не бити і не відколювати емаль, служить довго. Використання металевих приладів для помішування не бажано, але допустимо.

(++)


Цілком доступна за ціною, але ця група поступово зникає з полиць магазинів.

Тефлон і його похідні

(+)

Середній рівень (при перевищенні допустимої температури 250 ° виділяє шкідливі речовини)

(+)

Середня 1,5-2 роки матеріал зношується, стирається навіть при дотриманні всіх правил експлуатації

(++)

Легко готувати, легко мити. Правда потрібно завести силіконові або дерев'яні лопатки і ложки. Не можна (та й не потрібно використовувати абразивні чистячі засоби), легко і зручно миються в посудомийних машинах

(+)

Ціна вище середнього. Великий розкид вартості від різних брендів. Трапляються підробки, уникайте підозріло дешевих варіантів

Керамічне покриття

(++)

Хороший рівень (не виділяє сторонніх хімічних речовин, але може потріскатися при різкому перепаді температур). Пригоріти їжа не може зовсім, можна цілеспрямовано спалити котлету та вона все одно не пристане до поверхні.

(++)

Хороша 2-5 років при дотриманні правил експлуатації: дерев'яні або силіконові лопатки, уникати ударів і різких перепадів температур. Не рекомендується мити в посудомийних машинах (хоча особливо і не потрібно, оскільки легко миється звичайним струменем води)

(++)

Висока – готувати легко, мити ще легше. Часто сковорідку досить струсити і витерти паперовою серветкою, оскільки поверхня гладка без пір і нерівностей. На світлому тлі добре помітно якість очищення. Але є обмеження - не можна різко ставити під холодну воду або з холодильника відразу на вогонь.

(+)

Ціна на якісний посуд досить висока. Також є велика кількість підробок. Як відрізнити оригінал читайте нижче.

Кам'яна поверхня

(+++)

(Не виділяє сторонніх хімічних речовин)

(++)

Термін служби близько 10 років. Поверхня з мінеральної крихти дуже стійка до термічних і механічних впливів.

(+++)

Легко готувати, легко мити. Подряпинам і стиранню схильна менше інших, але рекомендується використовувати дерев'яні або силіконові лопатки.

(++)

Якість перевершує вартість. До того ж підробити навіть чисто візуально подібний посуд практично неможливо.

Критерії якості кухонного посуду

При виборі кухонного посуду звертайте увагу не тільки на зовнішній вигляд і запевнення продавців. Кому хочеться купити забарвлену бляшанку, яку доведеться відразу викинути?

Отже, ознаки справжньої якості:

  1. Гарантія – якщо вона взагалі є вже добре, якщо без проблем дають і оформляють гарантійний талон, значить швидше за все товар коштує свою ціну.

  2. Товщина стінок і днища. Дешевий посуд штампований з тонкого металу, який прогрівається нерівномірно, може деформуватися від перепаду температур. Краще купити кухонний посуд, литий з чавуну або алюмінію з товщиною днища не менш 4-х міліметрів. На такій основі прекрасно тримається будь-яке покриття, а приготування страв стає легким і передбачуваним.

  3. Спосіб нанесення захисного шару кераміки – існують два методи: напиленням і накатом. Накат дешевший метод. Готовий посуд штампують зі сталевої основи з уже нанесеним покриттям. Тримається воно не дуже добре, товщина нерівномірна. Візуально такий посуд можна відрізнити за наявністю дрібних рісочок по обіду сковорідки, такі краще не брати. А ось напилюють керамічне покриття на готову литу основу, в результаті поверхня абсолютно гладка. Коштує такий посуд дорожче, каструлі і сковорідки більш масивні, товстостінні і добротні, але, не дивлячись на ціну, рекомендуємо купити саме такі.

Матеріал основи – важливий критерій вибору.

  1. Тут лідирує чавун. Прогрів чавунного посуду рівномірний, плавний. Чавунний посуд сумісний як з класичними плитами і духовками, так і з індукційними поверхнями для приготування їжі. Кращий посуд із чавуну зі стійким захисним покриттям.

  2. Алюміній – легкий, швидко гріється і остигає, коштує недорого. Правда з індукційними плитами не сумісний. Алюмінієвий посуд без покриття вступає в реакцію з деякими продуктами, які містять оцет, тому залишати надовго їжу в такому посуді не рекомендується. Захисне покриття усуває цей недолік.

  3. Сталь нержавіюча і звичайна (з покриттям) – це клас тонкостінного штампованої посуду, добре підходить для каструль, ковшів, скороварок. Для виготовлення сковорідок підходить гірше.

  4. Вогнетривке скло – такий посуд можна ставити в мікрохвильову піч, (якщо немає металевих деталей в ручках і кришках). Скляний посуд красивий, хімічно нейтральний, але досить тендітний і не рекомендується піддавати його різким перепадам температур. Вартість скляного посуду досить висока.

Купити кухонний посуд в інтернеті – це вигідно

По-перше, в інтернеті величезний вибір, можна не поспішаючи вивчити і розглянути всі варіанти, почитати відгуки, навіть якщо ви живете далеко від Києва і інших великих міст.

По-друге, нижче ціна. Особливо значна різниця на брендових товарах. Іноді можна на покупці заощадити до 30%.

І, по-третє, доставка додому. Ви збережете свій час.

Якщо питання вибору кухонного посуду для вас актуальне, можете купити її онлайн, вибравши з каталогу. Або замовити по телефону, зателефонувавши з будь-якого із зазначених номерів. Доступна також функція «передзвоніть мені», завдяки якій наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом. Якщо потрібна додаткова консультація, наші фахівці допоможуть визначитися з вибором, а також узгодять зручну для вас форму оплати і доставки.