В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як монтовувати сайдинг своїми руками – поетапна інструкція

Якщо ви розглядаєте для себе вініловий сайдинг, напевно замислювалися про те, хто і як його встановлюватиме. Брати підрядників або змонтувати самостійно. Відразу обмовимося - яким би не був простий і доступний в монтажі пластиковий сайдинг, якщо у вас зовсім мало досвіду у будівництві, краще найняти підрядників. Якщо ж вам доводилося успішно монтувати, наприклад, гіпсокартонні конструкції, то можна братись і за монтаж сайдинга. Ця стаття буде корисна у будь-якому випадку. Навіть якщо ви приймете рішення наймати монтажників, то зможете оцінити якість їх роботи і не дати їм зіпсувати ваш фасад. У кінці статті вас чекає бонусне відео з інструкцією.

Коротко про найважливіше при монтажі вінілового сайдинга

  1. Обрешітка. Хороша, міцна, виставлена по рівню обрешітка - це обов'язкова умова для того, щоб сайдинг ліг рівно і фасад залишався у чудовому стані довгі роки. Обрешітку краще робити з оцинкованого металевого профілю, але можна і дерев'яну, тільки бруски мають бути правильно висушені (бо поведе і покрутить) та оброблені антисептиком. Як виглядає пиріг утепленого фасаду з Обрешіткою дивіться на малюнку нижче, там наведений рекомендований крок обрешітки.
  2. Структура фасаду з утелленням під сайдинг.jpg

    обрешетка под сайдинг с ветробарьером.png

    Можна облицьовувати фасад сайдингом і без утеплювача, але, якщо вже робити фасад на десятиліття вперед, не економте на енергозбереженні. Повірте нашому досвіду, витрати на утеплювач окупляться набагато швидше чим ви думаєте.

  3. Дотримуйтеся рекомендованої послідовності монтажу. Спочатку по рівню кріпиться стартова планка, потім обрамлення вікон, дверей, кутів і тільки після цього кріпляться основні панелі.
  4. ДУЖЕ ВАЖЛИВО!!!! Пластиковий сайдинг має значний коефіцієнт температурного розширення. Горизонтальні панелі і вертикальні елементи мають бути закріплені НЕ ЖОРСТКО, так щоб вони могли зміщуватися вздовж поздовжньої осі на 6-10 мм, інакше біда. Панелі підуть хвилями, "морщаться". Треба щоб цвяхи або саморізи були закріплені в центрі довгастих отворів, а під капелюшком залишався невеликий проміжок. На малюнку нижче вказані приклади чого робити при монтажі сайдинга категорично не можна, і поруч як зробити правильно. Чому саме так, розберемося далі.
  5. Помилки при монтажі сайдингу.jpg

Що таке вініловий сайдинг – опис елементів

Основні панелі вінілового сайдинга відрізняються в основному тільки кольором, див. малюнок нижче. У різних виробників можуть бути відмінності в довжині і ширині, а також формі поверхні, але принцип кріплення в усіх однаковий.

Кольорова гамма сайдингу Фасайдінг.jpg

Окрім базової панелі існує набір монтажних елементів, див. малюнок нижче.

Що входить в набір сайдингу перелік.jpg

  1. Стартовий профіль – з його кріплення розпочинається облицювання будівлі. Він повністю закривається сайдингом, тому він майже завжди білого кольору.
  2. Зовнішній кут – для фіксації країв панелей сайдинга на зовнішніх кутах.
  3. Внутрішній кут – в нього сходяться краями панелі на внутрішніх кутах будівлі.
  4. Привіконний профіль (укісна планка) – використовується для обробки дверних і віконних отворів.
  5. Фінішний профіль – це замок для останньої верхньої панелі. Намагайтеся розрахувати відстань між стартовою і фінішною планками так, щоб між ними поміщалося ціле число панелей. Щоб зафіксувати фінішною планкою панель із зрізаним замком прийдеться постаратися.
  6. J- профіль (J - trim) – універсальна планка, використовується для закриття торців будівлі, кріплення софітів, окантовки вертикальних зрізів. Також за допомогою декількох планок можна відтворити зовнішній і внутрішній кути.
  7. Т-, L - і Н-профіль – сполучні планки. Використовується для поздовжнього з'єднання планок сайдинга між собою, нарощування довжини панелей, візуального скриття переходу між будівлями або різноколірними панелями.
  8. Відлив (навісна планка) – встановлюється не завжди. Потрібна щоб утворити козирок "сходинку" в місці де цоколь фундаменту переходить в стіну. Основне завдання - щоб вода не затікала в основу фундаменту.
  9. Фаска (J- фаска, вітрова планка) – використовується при обробці вузьких смуг горизонтальних і похилих площин. Наприклад, закрити з торця.
  10. Окантовочная планка для карнизів покрівлі – застосовується в якості внутрішнього кута або ж верхнього плінтуса.
  11. Софіт – деталь для підшивання карнизів. Може бути не лише суцільною, але і перфорованою (для забезпечення вентиляції).

Як визначити початкову точку монтажу де кріпити стартову планку

Визначте нижню лінію з якою починатиметься облицювання сайдингом. Вона має бути на пару сантиметрів вище за цоколь фундаменту. Відступіть на 75-80 мм вгору і вбийте цвяхи по кутах. Стежте щоб усі кутові цвяхи були на одному рівні, див. малюнок нижче. Ідеально виставити розмітку стартової панелі можна за допомогою водяного рівня.

Начальная точка для монтажа сайдинга.png

Натягніть на цвяхи мотузок, можна крейдований шнурок. По лінії мотузка нанесіть лінію, по цій відмітці по ній йтиме верхній край стартової планки.

Стартовый профиль.png

Паралельно з розміткою нижнього краю монтажу, виміріть і відмітьте місце кріплення верхньої фінішної планки (під карнизом покрівлі). Старайтеся, щоб між стартовою і фінішною планками поміщалося ціле число панелей. Якщо це не так, краще зрушити на декілька сантиметрів стартову або фінішну планку. Наприклад, якщо підняти стартову планку вище над цоколем, то проміжок можна закрити бляшаним крапельником. Але відразу кріпити верхню планку не варто, в процесі монтажу можуть виникнути несподіванки, тому краще закріпити її у кінці.

Також пам'ятайте про тепловий проміжок. Він потрібний для усіх елементів вінілового сайдингу.

Зазор для температурных колебаний.png

Як зробити обрамлення вікон і дверей сайдингом

Для обходу дверних отворів і вікон можна використати стандартний j- профіль або спеціальний елемент наличник. Принцип монтажу і підрізування профілю на стиках однаковий. Головне, щоб при окантовці вікна вийшов природний відлив. Як це зробити стане зрозуміло з малюнків нижче.

Облицювання вікон і дверей наличником для сайдингу.jpg

Як бачите язичок верхньої горизонтальної планки утворює відлив для дощової води. Підрізувати планки для обрамлення дверей і вікно найзручніше ножицями по металу.

Правило про теплові проміжки дійсне і для наличників і привіконних планок. Якщо вікно розташоване глибоко відносно фасаду, красивіше буде обшити його привіконною планкою, див. рисунок нижче.

Монтаж околооконной планки сайдинга.png

Принцип формування кутових замків з відливами для привіконної планки такий же, як і для джей-профіля або наличника.

Як монтувати зовнішній і внутрішні кути сайдинга

Зовнішній і внутрішній кут - це вертикальна деталь, яка проходить через увесь фасад. На малюнку нижче зображено як кріпити зовнішній кут сайдинга так, щоб дотримуватися правил теплових проміжків. Як бачите планка може зміщуватися вгору по подовжній осі. На другому малюнку показаний варіант формування зовнішнього кута з двох j- планок.

Варіанти обшивки зовнішнього кута.jpg

Якщо ваш будинок вищий за три метри, то треба зістикувати між собою декілька кутових планок. Для цього їх краї треба правильно підрізувати, щоб стик був з нахльостуванням, див. малюнок нижче. Щоб навіть при максимальних коливаннях в розмірах, в місці стику не виникала щілина, язичок нахльостування повинен перекривати панель із запасом (не менше 20 мм).

подрезка и стыковка угловых планок сайдинга.png

Ці ж правила дійсні і для плоских сполучних панелей (H профіль). Так само треба підрізувати нижні частини кутових елементів там, де вони стикуються із стартовими панелями.

Монтаж основних панелей сайдинга

Приступайте до монтажу горизонтальних панелей сайдинга тільки після того, як змонтовані стартова планка, кутові і віконні панелі. Починати монтаж слід від дверей, гаражних воріт і інших ділянок з інтенсивним рухом.

Вставте нижній край першої панелі в замок стартової планки, потягніть вгору до клацання і посуньте панель так, щоб край зайшов в кутовий елемент, див. малюнок нижче.

Початок монтажу зі стартової планки сайдінгу.png.jpg

Притримуючи панель, закріпіть декількома саморізами (починати кріпити краще ближче до центру панелі).

Монтаж сайдинга шуруповертом.jpg

УВАГА! Не натягуйте панель вгору під час кріплення! Після того, як замок защипнувся панель повинна вільно прилягати до обрешітки.

Якщо після кріплення панель можна зрушити вправо-вліво на 6-7 мм без особливих зусиль, то ви все зробили правильно.

Наступна панель з'єднується із замком попередньої теж до клацання і кріпиться без натягнення. І так до верху стіни, якщо немає вікон.

Як обійти вікно сайдингом

При оформленні вікон і дверей панелі сайдинга потрібно підрізати під потрібну довжину і форму.  Різати сайдинг потрібно ножівкою по металу або болгаркою на малій швидкості.  Ножиці по металу не дозволять зробити рівний край.

При оформленні вікна найчастіше потрібно зробити вирізи на прилеглих панелях.  Щоб закріпити таку панель з частковим вирізом, в ній потрібно зробити нові зачепи для замку.  Для цього пробиваються нові отвори, і краї злегка відгинаються так, щоб вийшли стикувальні «вушка» див. малюнок нижче.  Для цього є спеціальний інструмент - перфоратор (пуансон).

Я обшити вікно сайдингом.jpg

Як закріпити верхню панель сайдинга

Тут все досить просто, особливо якщо верхній край панелі не потрібно обрізати.  На малюнку нижче зображено два варіанти завершення монтажу, простий з відкритою фінішної планкою, і з додатковим j-профілем, так перехід до карнизної підшивки буде виглядати більш естетичним.

Як закріпити фінішну планку сайдінгу.jpg

Якщо виявиться що панель сайдинга треба обрізати і зачіп теж виявиться зрізаний, то треба буде зробити нові зачіпні "вушка" перфоратором для сайдинга як в попередньому пункті. Так панель триматиметься міцно.

На цьому наш огляд завершений, дивіться бонусне відео. Якщо є питання по монтажу і вибору сайдинга, телефонуйте по номеру (0800) 50-54-52


Читайте також