В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Утеплюємо балкон за допомогою мінеральної вати

Отже, якщо ви читаєте цю статтю значить дійшла черга і до балкону. Ви вже напевно засклили балкон, або замінили старі вікна на енергозберігаючі. Тепер потрібно розібратися, як і чим утеплити сам балкон, адже на ринку є два принципово різних види утеплювачів - мінеральна вата і плити на основі пінополістиролу.Утеплення балкону пінополістиролом зразок фото.pngУтеплити балкон мінеральною ватою зсередини.png

Чому мінвата, а не пінопласт

Насправді утеплюють балкони обома видами матеріалу, і у кожного варіанту є свої переваги. Ми рекомендуємо утеплювати балкон зсередини мінеральною ватою і ось чому:

  • головна перевага пінопласту низька вартість - нівелюється малою кількістю матеріалу 6-12 м2, до того ж крихкість пінопласту не дозволяє нормально обшити балкон, і потрібно брати екструдовані плити, а вони вже й не дешевші від мінеральної вати;
  • мінеральна вата пружна і шар утеплення виходить суцільний - без швів і “містків холоду”, як при укладанні плит пінополістиролу;
  • мінеральна вата не горить, взагалі.
  • паропроникність - особливо актуально при герметичних склопакетах, такий шар утеплення, не дивлячись на обшивку і паробар'єр, «дихає».

Є звичайно й недоліки:

  • мінвату потрібно захищати від пару, точніше конденсату, який випадає на кордоні теплого приміщення і холодної вулиці, тобто будуть додаткові витрати на пароізоляційну плівку.
  • якщо не брати жорстку фасадну вату, то для утеплення балкону мінватою знадобиться рама або лати.

Але пінополістирол однозначно виграє якщо потрібно утеплити підлогу лоджії, адже він жорсткий, витримує стяжку поверх себе, не гниє і не набирає вологу.

Як утеплити балкон мінеральною ватою зсередини

Як вибрати вату для балкону.

Фактично мінвата вкладається в каркас між стіною балкону та латами. Це значить, що можна брати недорогу і м'яку вату щільністю 26-30 кг / м3. Також можна взяти навіть фольговану скловату для саун. Відображаючий шар буде працювати, як додатковий, зберігаючий тепло, екран.

Фольгований утеплювач.png  Мінвата для утеплення балкону.png

Утеплюємо балкон - що за чим робити

  1. Підготувати поверхню. Якщо зовнішні стіни цегляні, то просто обробіть їх грунтовкою з протигрибковими добавками. Теж саме потрібно зробити для підлоги і стелі балкону. Грунтовка заповнить пори та мікротріщини і буде працювати навіть як гідроізоляція. Якщо балкон видвинутий та «радянського зразку» мається на увазі металева решітка та незрозумілі плити, то:

  • заповнюють нижню частину цегляною кладкою;
  • зашивають чимось на зразок цементно-стружкових плит, які не боятися дощу, вітру і води.

У випадку обшивки плитами, після монтажу залишаються щілини. Щілини потрібно задути монтажною піною, надлишки піни зрізати і обробити всю внутрішню поверхню грунтовкою.

  1. Утеплити підлогу - тут як найкраще підійдуть плити полістиролу. Поверхню підлоги обробити гідроізоляцією, можна бітумною. Плити утеплювача краще класти не просто так, а на клейовий розчин. Поверх плит робиться стяжка або укладаються дерев’яно-стружкові плити OSB.
  2. Спорудити раму або решетування - орієнтуватися на розміри плит утеплювачу або ширину рулону. Решетування може бути дерев'яне або з профілів для гіпсокартону.
  3. Укласти утеплювач щільно і без зазорів. Клей і тарілчасті дюбелі, при утепленні балкону мінеральною ватою з середини, використовуються в дуже рідкісних випадках.
  4. Спорудити паробар'єр. Це спеціальна щільна плівка, яка при монтажі кріпиться до решетування будівельним степлером. Місця кріплень, з’єднань стиків з напуском проклеюються бітумною стрічкою або покрівельним скотчем з армуванням. Детальніше про монтаж гідро- і пароізоляційних плівок читайте в статті: "Як укладати підпокрівельну плівку."
  5. І накінець, зашити та облицювати. Тут добре виглядає обшивка деревом, але і гіпсокартон або пластикова вагонка також успішно застосовується.
  6. Паробарьер на балконі монтаж фото.png

Сподіваємося матеріал ціеї статті був для Вас корисним, якщо зявляться конкретні питання телефонуйте за номером 0800 50-54-52, чи пишіть в онлайн чат.

Читайте також