В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Шукаємо якісний водостік – маємо на увазі RAIKO

Ця стаття для тих, хто будує на століття і звик вибирати тільки краще. Ми розповімо про переваги сталевих водостічних систем на прикладі торгової марки RAIKO. Хоч сьогодні цілком успішно продаються і працюють без нарікань пластикові водостічні системи, але якщо порівняти навіть гарантійні терміни-10 років у пластику і 30 років у сталевого водостоку, то стає зрозуміло, що це системи принципово різних класів.

Металевий водосток в Україні.jpg

У чому переваги сталевих водостоків RAIKO

  1. Міцність і довговічність. Сталь один з найміцніших конструкційних матеріалів. Правильно закріплена сталева ринва, здатна витримати будь-яку кількість снігу, криги і бурульок. А завдяки сучасному багатошаровому покриттю, див. малюнок нижче, метал надійно захищений від корозії. В результаті металева водостічна система цілком може простояти років 60 без ремонту і обслуговування. Структура покриття металевого водостоку полімерне покриття.jpg
  2. Стійкість до перепадів температури. Сталь дуже слабо піддається до температурних розширень в діапазоні температур від - 40 до + 120 ° С, вона не змінює лінійних розмірів. А значить не потрібні компенсаційні проміжки, ущільнення та інші хитрощі.
  3. Естетичний зовнішній вигляд - пофарбований металевий водостік виглядає дуже пристойно, багато і красиво, помітно виграє в порівнянні з пластиком.

Що потрібно знати, щоб відрізнити якісний водостік від не зовсім якісного (критерії якості - приклад водостіку RAIKO)

  1. Якість і товщина сталі. Для водостічних систем RAIKO PREMIUM використовується вища марка сталі від шведського концерну SSAB, завтовшки 0,6 мм.
  2. Захист металу цинком. У РАЙКО шар гальванічного покриття 275 г / м2 наноситься методом занурення деталей в ванну з розчином.
  3. Якість і довговічність фарбування. Практично всі виробники застосовують полімерну порошкову фарбу. Суть процесу в нанесенні сухої фарби у вигляді порошку на поверхню деталі з подальшою полімеризацією в камері з високою температурою. Незважаючи на схожість процесу якість кінцевого продукту сильно відрізняється:
    • зернистість поверхні чим менше, тим більш гладкий водостік, а значить з водою легко йдуть листя і дрібне сміття;
    • товщина покриття - будь-яка фарба з часом вивітрюється кришиться і линяє, щоб покриття протрималося більше 60 років, як у RAIKO, товщина шару повинна бути не менше 35 мк. 
  4. Тримачі, засувки, з'єднувачі і ущільнення - з запасом міцності. Все це безпосередньо впливає на довговічність водостічної системи в цілому. Так тримачі жолобів RAIKO виконані з 4-х міліметрової сталі - це гарантія стійкості до будь-яких навантажень, які можуть трапиться. Пара таких тримачів спокійно витримує вагу людини. З'єднувач жолоба повинен бути абсолютно герметичний, тому в ньому є ущільнювач з EPDM каучуку від компанії Michelin. Цей ущільнювач зберігає свої властивості і багаторічну гарантію в температурному діапазоні від - 50 до + 100 градусів Цельсія.
  5. Форма жолоба. Є два конкуруючих варіанти:
    • глибокий прямокутний профіль (американський)
    • напівкруглий жолоб, який в свою чергу ділиться на водостік з глибоким профілем і на «скандинавський», див. малюнки нижче.

Форми ринви водостоку малюнок.jpg

Прямокутний жолоб володіє максимальною пропускною здатністю, доречний для дахів з великою площею, але особливого поширення в Україні поки не отримав. До умовних недоліків можна віднести складність монтажу і схильність до засмічення (листя, хвоя).

Класичний або глибокий профіль жолоба - потихеньку поступається місцем більш дрібному по глибині, але «швидкісному» скандинавському профілю. Результати випробувань показали, що через жолоби скандинавської форми вода йде на 16 секунд швидше ніж через класичний. Крім того, швидкісний потік води сприяє самоочищенню водостічної системи. Саме цю форму жолоба вибрали для водостоку інженери компанії  RAIKO PREMIUM.

Як монтувати сталевий водостік RAIKO

По-перше, потрібно максимально точно підрахувати і замовити всі елементи. Для цього рекомендуємо відправити план будинку, бажано з фотографіями, своєму постачальнику, щоб фахівці прорахували всю систему цілком. Адже якщо ви не займаєтесь монтуванням водостічних систем кожен день,тоді досить легко помилитися в кількості поворотів, колін, тримачів і з'єднувачів.

  1. Монтаж тримачів жолоба. Тримачі повинні забезпечувати ухил 3-5 мм на 1 погонному метрі. Для цього на довгі тримачі наносять мітки, щоб визначити лінію згину, див. малюнок нижче, і згинають за допомогою спеціального механізму.  
  2. Правильний ухил скату водостоку схема.jpg

    Як зігнути тримачі ринви на весь ряд.jpg

    Тримачі, які кріпляться на лобову дошку кріпляться по шнуру. Спочатку встановлюють крайні тримачі з урахуванням потрібного ухилу, між ними натягують шнур, потім інші тримачі кріпляться так, щоб вони утворювали плавну лінію. Рекомендовані відстані між тримачами та ухили для ринв вказані на малюнку нижче.

    Як кріпити ринви і розрахувати кільскість тримачів.jpg

  3. Монтаж воронки зливоприймача. На жолобі у місці приєднання зливоприймача зробіть овальний отвір, див малюнок нижче. Краї отвору вигніть назовні, щоб полегшити зісковзування потоку води у зливоприймач. Як закріпити саму воронку (зливоприймач) зрозуміло з малюнка вище. Потрібно завести краї воронки під зовнішній загин жолоба, щільно притиснути і загнути «пелюстки» всередину жолоба.
  4. Я вирізати отвір під зливоприймач на металевій ринві.jpg
  5. Монтаж жолобів, кутів і заглушок. Жолоби,вже зі встановленими зливоприймачами, піднімають і вставляють в тримачі до характерного клацання, схема показана на малюнку нижче.
  6. Як встановити водостічну ринву в тримач.jpg

    З'єднувачі жолоба повинні мати ущільнення, якщо їх немає нанесіть на внутрішню поверхню з'єднувача шар герметика. З'єднувачі жолоба повинні сидіти дуже щільно, для цього передбачена спеціальна засувка (клямра). Добре, коли з'єднувач або хоча б засувка виконані з більш товстої сталі, тому що навантаження на них значне. Кутові елементи металевого водостоку власних ущільнень не мають і з'єднуються з жолобами за допомогою стандартних з'єднувачів жолоба. Заглушки жолоба кріпляться на торцях жолоба. Для ущільнення, перед встановленням, нанесіть невелику кількість покрівельного герметика, як показано на малюнку нижче.

    Герметизація заглушки ринви.jpg

  7. Монтаж водостічних труб. Зробіть розмітку місця проходження водостічної труби і місця кріплення тримачів труб. Зробіть отвори для дюбелів за допомогою дрилю. Довжину кріпильних дюбелів підбирайте залежно від матеріалу стін і наявності утеплювача. Тримач повинен «сидіти» в міцній монолітній стіні не менш ніж на 40-60 мм. Перший тримач встановлюється безпосередньо після коліна або воронки зливоприймача, останній - перед зливним коліном.

Не забудьте очистити готовий водостік від обрізків металу стружки та іншого сміття.

Якщо у вас з'явилися питання про монтаж або наявність елементів на складі, телефонуйте за номером
(0800) 50-54-52.

Читайте також