В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Драбина-стрем'янка для будинку – яку вибрати

Домашня драбина-стрем'янка – це зручні і в роботі, і в зберіганні складні сходи з платформою. Перші сходи, з опорою які могли стояти самостійно, застосовувалися для збору фруктів. Сьогодні теж драбини купують дачники і власники приватних будинків. Тільки призначення і застосування стало універсальним – це і заміна лампочок, і те ж садівництво, та й пофарбувати стелю або поклеїти шпалери без драбини практично не реально.

Стрем`янки садові фото.jpg Стрем`янка-навантажувач.png  

Двустороння стрем`янка.png

Але при замовленні сходів-стрем'янок через інтернет, можуть виникнути складності з вибором. Адже в характеристиках зазначено занадто багато цифр, і не завжди з першого разу виходить зрозуміти якої ж висоти ті сходи, на якому рівні виявиться платформа та до якої висоти можна дотягнутися руками.

Висота – що значить робоча максимальна загальна і інші види висоти однієї і тієї ж стрем'янки

Крім класичних складних стрем'янок існують багатосекційні розсувні сходи, які можуть працювати як приставні, У-образні стрем'янки і навіть робочі площадки. Ось з ними якраз і виникає плутанина. Оскільки застосувати їх можна дуже по-різному і вийде кілька варіантів робочої висоти (див. Рис. нижче).

Що таке рабоча висота стрем`янки рисунок.jpg

Розберемо докладно, що означає назва тієї чи іншої висоти.

1. Висота майданчика – це очевидний показник. Визначає на якій висоті від підлоги виявиться майданчик розкладеної стрем'янки.

Висота площадки стрем`янки.png

2. Робоча висота драбини. Визначається трохи по-різному для стрем'янок та інших видів складних сходів. Це максимальна БЕЗПЕЧНА висота, до якої людина може дотягнутися і проводити якісь корисні роботи. Визначається як висота площадки плюс два метри, або плюс 1,2 метра від верхнього краю – якщо складні сходи без площадки, двостороння наприклад, як на фото внизу праворуч.

Робоча висота стрем`янки схема.jpg

 

Двосекційна складна драбина.png

У деяких довідниках існує поділ на максимально досяжну висоту, і робочу висоту. Робоча висота умовно на рівні плеча людини, максимально досяжна на рівні піднятих і злегка зігнутих в ліктях рук.

Зверніть увагу, що у деяких складних сходах може бути кілька значень робочої висоти. Наприклад для трисекційних сходів, такі сходи можуть використовуватися як:

  • приставні – тоді їх робоча висота максимальна;

  • класична стрем'янка в формі літери А;

  • стрем'янка з висунутою третьою секцією – в формі перевернутої букви У.

Трехсекційна складна драбина - приставна.png  Складна драбина алюминиева фото.jpg  

Стрем`янка с доатковою секцією.png

3. Довжина сходів – для багатосекційних сходів поділяють довжину однієї секції і максимальну довжину в розкладеному стані. Для класичних сходів-стрем'янок – це довжина в складеному стані. Цей показник важливіше для зберігання і транспортування стрем'янок. Для вибору важливіше робоча висота драбини-стрем'янки.

Як вибрати стрем'янку для будинку або дачі

Для початку визначтеся для чого вона буде використовуватися. У це складно повірити, але для домашнього використання часто вистачає табурета-стрем'янки, висотою до 80см. З нього можна дістати до будь-якої точки в квартирі.

Табурет-стрем`янка фото.png

  

Маленька стрем`янка-табурет.png

Для дачі, де є невисокі фруктові дерева буде досить стрем'янки з висотою майданчика 1,5-1,8 метра.

Садова стремянка фото.jpg

А ось якщо у вас іде будівництво, або ви професійно займаєтеся покрівельними и фасадними роботами, то вам точно стануть в нагоді сходи трансформер та дво- і трисекційні сходи.

Драбини-трансформери фото.jpg

Сходи трансформер складаються з 4-х секцій, і можуть складатися в робочу площадку, що дуже зручно для малярних і штукатурних робіт. При цьому, може складатися і в зручну стрем'янку. А в крайньому випадку – в довгі приставні сходи. Хоча останній режим для чотирьохсекційних складних драбин не дуже хороший, конструкція виходить хисткою і що називається «гуляє».

Як вибрати якісну драбину – загальні ознаки:

  1. Сходинки. Ширина – добре, коли це 7-8см і більше. Але двосторонні і складні сходи мають ширину сходинки близько 4см, і це нормально. Поверхня сходинок не повинна бути слизькою, для цього там повинні бути борозенки або насічки. А ще краще, коли на сходах є щільне шорстке покриття з пластика або щільної гуми. УВАГА! На деяких сходах рифлення сходинок виконано вздовж ступні – це робить сходинку дуже слизькою. Такі сходи краще не брати.
  2. Ухил майданчика та сходів в робочому положенні повинен бути суворо горизонтальним. Перепад навіть в один сантиметр – це вже висока небезпека посковзнутися і впасти, особливо під час малярних робіт, коли на майданчик може потрапити рідка фарба.
  3. Максимально допустима вага. У більшості випадків це 120кг, для професійних алюмінієвих сходів – 150кг. Для робочих площадок, де допускається робота двох осіб, максимально допустима вага повинна бути не менше 200кг.
  4. Башмаки-упори на кінцях драбини-стрем'янки. Повинні бути якомога ширше, м'якше і масивніше. А також добре закріплені. Тому що при інтенсивному використанні пластиковий упор може вискочити і загубитися, тоді стрем'янка виходить «кульгавою». Якщо «башмак» знімається відносно легко, рекомендуємо закріпити його додатковим саморізом або посадити на клей.
  5. Матеріал:
    • сталь – основний матеріал для невеликих однобічних стрем'янок, трубки і сходинки можна зробити тонше, тобто в складеному стані сходи будуть займати мінімум місця;
    • алюміній – ідеальний матеріал для високих сходів і трансформерів;
    • дерево – останнім часом використовується все рідше, і для стрем'янок невеликих, ну максимум середнього розміру.

Якщо у вас виникли конкретні питання щодо вибору та експлуатації розсувних і драбин-стрем'янок, телефонуйте за номером 0800 50-54-52

Читайте також