В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як укладати підпокрівельну плівку

Крім способу монтажу в цій статті ми розберемо, навіщо потрібні підпокрівельні плівки і мембрани і що буде, якщо їх не використовувати або неправильно змонтувати. На Рис.1 зображений типовий покрівельний пиріг утепленого горища (житлової мансарди) під бітумною черепицею. У разі використання металочерепиці загальна структура така ж, тільки відсутня підкладка з плит OSB.

Розміщення покрівельних плівок утелпеного даху.jpg

Рис. 1

Як видно з рисунка, передбачено дві плівки: одна з боку приміщення (паробар'єр), друга – відразу над утеплювачем (гідроізоляція).

Призначення у них різні, але є одна спільна мета – підтримувати волокнистий утеплювач сухим. Яким чином? Про це мова піде нижче.

Пароізоляційна плівка

Якщо в приміщенні тепло, а на вулиці холодно, то за рахунок перепаду температур точка випадіння роси опиниться в товщині утеплювача (мінеральної вати).

І чим менше буде вологість повітря в цій точці, тим краще. Адже якщо повітря буде відносно сухим, то й конденсуватися буде нічому. Паробар'єр потрібен щоб не пропускати вологу з теплого приміщення всередину утеплювача. Якщо паробар'єра не буде – конденсат промочить утеплювач і тоді:

  • він втратить теплоізоляційні властивості, і утеплена мансарда стане «холодною»;
  • якщо вологи буде багато, вона просочиться далі і почне руйнувати дерев'яні стропила й обрешітку, а сталеве кріплення почне іржавіти;
  • волога може просочитися навіть в шари внутрішньої обшивки мансарди і спровокувати розвиток грибка і цвілі, а це вже серйозна проблема, і для здоров'я в тому числі.
В якості пароізоляції використовують непроникні для води і пари (суцільні) плівки. Якщо є можливість, краще купити трьошарову плівку (з поліпропіленовою сіткою всередині), вона набагато міцніша і довговічніша дешевих аналогів. Продається пароізоляційна плівка в рулонах, на кожному вказані розміри і кількість плівки в м2. На Рис.2а, 2в, 2с видно структуру плівки, зовнішній вигляд упаковки і зразок покрівлі з плівкою.

Що таке паробар'єр.jpg

Паробар'єр JUTA Чехія.jpg


Паробар'єр повинен бути герметичним, тому що плівка монтується так, щоб максимально зменшити проникність в місцях стиків полотен і кріплення до дерев'яних конструкцій. Для цього при монтажі:

  1. Рулони потрібно розгортати горизонтально починаючи знизу див. Рис.3.
  2. Краї рулонів проклеюються двосторонньої стрічкою з бутілкаучука К-2, ширина нахлесту 100-150 мм (див. Рис.3).

    Як кріпити плівку паробар'єр.jpg
  3. Готовий паробар'єр не повинен провисати або бути надмірно натягнутим.
  4. До дерев'яних конструкцій плівка кріпиться будівельним степлером. Місця, де скоби пробивають плівку, потрібно обов'язково проклеїти будівельної стрічкою АЛ-1. Місця проходів алюмінієвих і сталевих повітропроводів, а також випадкові порізи і пошкодження теж проклеюються стрічкою АЛ-1.
  5. Щільні примикання плівки до стін і фронтонів забезпечують універсальною двосторонньою стрічкою М-2 (див. Рис.5). Шорсткуваті поверхні бетону, дерева або цегляної кладки повинні бути обов'язково добре поґрунтовані, інакше стрічка швидко відклеїться. 
  6. Покрівельні плівки для паро і гідроізоляції.jpg

ВАЖЛИВО! Паробар’єрну плівку можна укладати будь-якою стороною до утеплювача, допускається також прямий контакт плівки і мінеральної вати. Головне – забезпечити максимальну цілісність і герметичність шару пароізоляції.

Гідроізоляційні плівки і мембрани

У цього виду захисних покриттів є два складних завдання.

  1. Захистити утеплювач від атмосферної вологи – це тала або дощова вода яка просочилася, роса що випала на внутрішній поверхні покрівельного покриття тощо.
  2. Пропускати вологу, яку випаровує утеплювач. Тобто бути паропроникним зсередини і непроникним для води в рідкому вигляді зовні. Цілком логічне запитання – звідки ж береться волога в утеплювачі, якщо ми вже передбачили паробар'єр?

На жаль, а може на щастя, нічого абсолютного в світі не буває, якась кількість водяної пари все ж просочиться з приміщення через стики і місця кріплення. Зовнішнє повітря само по собі теж містить вологу, а вдень завжди тепліше, ніж вночі – це значить, що якась кількість вологи в утеплювачі все одно буде конденсуватися.

А щоб утеплювач залишався сухим, волога повинна легко і швидко випаровуватися. Тому гідроізоляційна плівка повинна мати особливі властивості – проникність для пари і непроникність для води в рідкому вигляді.

Є два види матеріалів, які використовуються в якості гідроізоляційного шару:

  1. Гідроізоляційна плівка з мікроперфорацією (Гідробар’єрТМ): опір проникненню води W2 – це значить, що за 24 години просочиться не більше ніж 50% води яка потрапила на поверхню. Показник паропроникності на рівні 40-45 г/м2/24 год. Воду тримає, пар пропускає, але і те й інше не ідеально. Тому між поверхнею утеплювача і плівкою обов'язково повинен бути повітряний зазор (див. Рис.6).
  2. Гідробар'єр з подвійним зазором для вентиляції розріз.jpg
     

    Схожий ефект можна побачити в туристичному наметі, тканина може бути просякнута водою, але всередину краплі не просочуються, а варто лише доторкнутися рукою зсередини, долоня відразу стане мокрою.

    Отримати подвійний зазор досить просто за рахунок додаткових рейок контробрешітки. Але такий варіант хороший тільки для простих скатних дахів. А якщо покрівля складної ламаної форми з розжолобками і прибудовами, подвійний повітряний зазор забезпечити дуже дорого і складно. Для таких випадків використовують матеріал нового покоління – супердифузійну мембрану.

  3. Супердифузійна мембрана (Євробар’єрТМ) – опір проникненню води W1, утримує всю воду, має 100% -у гідроізоляцію. Паропроникність понад 1400г/ м2/24 год. Воду утримує абсолютно, паропроникність більше ніж в 20 разів вище в порівнянні з плівкою, тому додатковий зазор не потрібен і мембрану можна укладати прямо на утеплювач (див. Рис.7).
  4. Супердифузійна мембрана для даху розріз.jpg
     

    Правила монтажу і рулонний розфасовка схожі з паробар’єром:

    • відсутність сильних провисань і надмірних напружень;
    • краї з'єднувати внахлест 10-15 см.

В якості основної стрічки для з'єднання країв гідробар'єрних плівок використовується двостороння стрічка К-2, а для мембран (у них текстура полотна, а не плівки) використовується двостороння стрічка М-2. Під рейки обрешітки і контробрешітки, які безпосередньо контактують з гідроізоляцією, рекомендується підклеювати ущільнювальну стрічку У-1, вона герметизує проколи від цвяхів і шурупів.

ВАЖЛИВО! Гідроізоляційні плівки і мембрани потрібно укладати правильною стороною до утеплювача, оскільки властивості паро- та гідроізоляції у них односторонні. «Лицьова» сторона промаркована спеціальними позначками або написом. Мембрани укладають світлою стороною до утеплювача.

Якщо для вас актуальне питання вибору покрівельного покриття і підпокрівельних плівок, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці завжди раді вам допомогти.

Читайте також