В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати твердопаливний котел? Частина 2

Твердопаливні котли - це тепло в будинку, надійність і незалежність від центрального опалення. У статті "Як вибрати твердопаливний котел? Частина 1" ми розповіли як розрахувати потужність твердопаливного котла, описали головні характеристики, різновиди, переваги та недоліки класичних твердопаливних котлів. У даній статті ми розповімо про характеристики та особливості піролізних і пелетних котлів.

Піролізні котли

Принцип роботи піролізних твердопаливних котлів заснований на розділеному горінні. У первинній камері відбувається нагрів і первинне відпалювання палива до виділення піролізних газів, які через спеціальний отвір у формі сопла видуваються в другу камеру згоряння, де відбувається згорання повітряно-газової суміші. Піролізні котли вимагають обов'язкового підключення до електрики, так як обладнанні вентилятором примусової подачі повітря.

Піролізний котел в розрізі.png.jpg

Температура горіння в таких системах вища (близько 1100 ° -1200 ° С, в порівнянні з 800 ° С в класичних котлах на дровах), вищий і заявлений виробником ККД, порівняно з традиційними котлами. Час горіння на одній закладці теж більший (близько 5-8 годин).


Для досягнення максимального економічного ефекту (ККД близько 90%) вологість дров повинна знаходитися в межах 20-25%, а це 2-3 роки сушки в дровітні під навісом. Крім того, товщина полін повинна бути не менше 10 см. При використанні сирих і некондиційних дров, піролізні гази у вторинній камері нормально горіти не можуть, і ККД котла різко падає до 30-40%.


Є в райдужній картині піролізного благоденства, і ще одне велике «АЛЕ». ККД котла вимірюється виходячи з різниці між температурою згоряння палива і температурою димових газів. Крім температури, за допомогою газоаналізатора, визначається і насиченість димових газів киснем.


Так ось, температура димових газів традиційних і піролізних котлів приблизно однакова, на рівні 130-160 ° С. При тому, що температура в зоні горіння у піролізних котлів вища, різниця температур більша, логічно припустити, що більша кількість тепла передається теплоносію.


Але результати вимірювання показують, що вміст кисню в димових газах традиційного котла знаходиться в межах 3-4% (що нормально для процесу повного згоряння органічного палива). У піролізного - кисню в димових газах 13-16%. Це означає, що завдяки примусовій подачі повітря димові гази істотно «розбавляються» холодним, не відпрацьованим повітрям, а значить заявлений ККД за фактом нижчий.


Легко пояснити і заявлену виробником характеристику «повнота згоряння палива вища, оскільки в камері практично не залишається золи». Зольність дров не залежить від способу згоряння, просто легкі пластівці золи видуваються в димохід тим же примусовим потоком повітря.


Піролізні котли, без сумніву, перспективна новинка, але фактичні переваги не так беззастережні і абсолютні, як про те заявляють виробники. Тому при виборі зважте всі “за” і “проти”, з огляду на високу вартість піролізних котлів в порівнянні з класичними.

Котли на пелетах (паливних гранулах) з автоматичною подачею

Паливом для даного виду котлів є пресовані гранули з дерев’яної тирси, лушпиння соняшника, соломи та інших відходів сільського господарства (агропелет). Сам котел укомплектований бункером, в який поміщається запас палива на декілька діб, або тижнів, і гранули (пелети) через трубу зі шнековою подачею поступово надходять в камеру згоряння. Котел оснащений автоматикою і самостійно регулює кількість палива в залежності від температури води в системі.

Автоматичні котли на пелетах в Києві.jpg

Котел слід підбирати виходячи з типу пелет, які ви плануєте використовувати:

  1. Дерев’яні (тирсові) пелети - європейського стандарту якості. Найкращий і відповідно дорогий варіант. Можна використовувати в котлах з факельним типом пальника (найвищий ККД). Пелети подаються в камеру згоряння зверху. У якісних гранулах мінімальний вміст піску та інших мінеральних домішок. На «око» якість пелет можна визначити кинувши жменю в воду. Неякісні відразу розбухнуть і розповзуться в кашу, а якісні будуть зберігати твердість і форму не менше 4-6 хвилин. Горіння пелет в твердопаливному котлі.jpg

  2. Деревні пелети для внутрішнього ринку. Якість і ціна нижча, а кількість домішок вища. Але використовувати їх, тим не менше, вигідно, тільки котел краще вибирати з ретортним пальником. Подача гранул відбувається знизу, а значить зола НЕ буде спекатися в кірку і котел спокійно може працювати на паливі більш низької якості. Правда ККД ретортного пальника трохи нижчий в порівнянні з факельним. Рух димових газів в твердопаливному котлі.jpg

  3. Агропелет - солома та інше. Для спалювання такого типу пелет розроблені спеціальні колосникові пальники, але якісні агропелети можна використовувати і в котлах з ретортним пальником.

Завдяки високому ККД - 82-85% і високого ступеню автоматизації, пелетні котли є дуже перспективними. Хоч вартість пелет перевищує номінальну вартість звичайних дрів, але завдяки зручності використання і низькій вологості 8-10% (в порівнянні з 30-40% вологості свіжих дрів привезених з вирубки) ефективність роботи такого котла вища, а трудомісткість обслуговування істотно нижча.


Золу слід видаляти раз в 3-4 дні зі спеціального лотка, і приблизно раз в 2-3 тижні виробляти механічну очистку топкової камери. Всі маніпуляції з пелетних котлів займають в кілька разів менше часу і сил, ніж з будь-яким іншим видом твердопаливних котлів. До того ж у багатьох моделей пелетних котлів є можливість, демонтувавши пальник з автоматичною подачею, перевести їх на звичайні дрова (вийде традиційний твердопаливний котел).

Підводячи підсумки, можемо особливо відзначити як найбільш перспективні два види котлів для побутових систем опалення:

  1. Традиційний котел на твердому паливі - його переваги: ​​простота, доступність за ціною, хороший ККД (до 80%), всеїдність (підходять багато видів палива), і дуже великий розрахунковий термін експлуатації. При певному запасі потужності і з застосуванням проміжної накопичувальної ємності (теплоакумулятору), цілком реально обійти головний недолік традиційних котлів - необхідність частої (раз в 2-3 години) завантаження палива. Нерідко паралельно з традиційним твердопаливним котлом застосовують електричний, який дозволяє підтримувати температуру в будинку вночі. Особливо вигідна така комбінація при переході на багатотарифний облік електроенергії (вночі електроенергія коштує в рази дешевше).


  1. Пелетні котли з автоматичною подачею. За рівнем автоматизації і комфорту використання практично наблизилися до газових, а за видатками на сезон опалення більш вигідніші (див. діаграму).

Вартісь Гігакалорії тепла Діаграма.jpg

А тарифи на газ скоріше за все будуть і далі рости. Особливо актуальні пелетні котли в населених пунктах, де немає централізованого газопроводу, а кожен день возиться з топкою, дровами, вугіллям і золою, немає ні бажання, ні можливостей. Не дивлячись на відносно високу вартість самого котла, прорахувавши витрати на опалення (див. зразок розрахунків) і трудовитрати ви самі переконаєтеся в економічній доцільності і гарній окупності даного виду опалювального обладнання.


Якість роботи будь-якого твердопаливного котла полягає в турботі про нього. Необхідно правильно і своєчасно його очищати. Як правильно доглядати за твердопаливними котлами наші фахівці розповіли в статті "Очищення і обслуговування твердопаливних котлів". Доглядайте за своїм котлом, а якщо виникли питання щодо вибору, встановлення або очищення котла, телефонуйте! Наші фахівці нададуть всю необхідну інформацію.


Читайте також