В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Монтаж водостоку повна інструкція

Навіть досвідчені покрівельники роблять помилки. Від всіх несподіванок ця стаття не застрахує, але допоможе розібратися в багатьох моментах монтажу водостічної системи. Не так важливо хочете ви встановити водостік самостійно, або все ж таки вирішите наймати фахівців, матеріал буде корисний. Адже ціна монтажу, може подвоїться, якщо доведеться переробляти. У цій статті розберемо монтаж водостоку не просто як інструкцію, а й пояснимо чому, потрібно робити так, а не інакше.

Який інструмент знадобитися для встановлення водостоків - і чому тут немає болгарки

Ось базовий набір, можуть бути й інші варіанти, кожен майстер любить свій інструмент, але тут є все необхідне:

Інструменти для монтажу водостоку фото.jpg

  1. Ручна ножівка по металу - ріжемо жолоби, труби, підрізаємо початок зливних отворів в жолобі над зливоприймачем. Виникає питання чому не зробити це болгаркою - адже набагато легше і швидше, особливо якщо це стосується сталевого водостоку. Справа в тому, що у болгарки занадто високі обороти і абразивний круг плавить кромку пластикового водостоку, а на низьких оборотах «гризе» і зріз виходить неакуратний. А у випадку зі сталевим водостоком місце розрізу перегрівається і шар фарби пошкоджується ще більше ніж просто торець, що оголився. Якщо так вийшло, що сталевих елементів різати потрібно багато, то механізувати процес можна дисковою пилою - ручною циркуляркою. Тільки потрібно поставити дрібнозубчастий диск, яким ріжуть метал.
  2. Циркулярна пилка фото.jpg

    Правда потрібно придумати, як фіксувати жолоби і труби, щоб різати було зручно.

  3. Ножиці по металу. В основному потрібні для вирізання отворів в жолобах, але й порізати сам жолоб уздовж ними теж можна. Як вирізати отвір для горловини водостоку.jpg
  4. Кліщі для загинів, як видно з малюнка вище, мало прорізати отвір ножицями або ножівкою, потрібно відігнути кромку, щоб листя, хвоя та інше сміття легко зісковзувало у злив. При монтажі пластикового водостоку відігнути край не вийде, та це і не потрібно. Поверхня ПВХ жолобу більш гладка сама по собі, тому підходить пряма кромка. З місця порізу просто потрібно зняти задирки і шорсткості.
  5. Шурупокрут, а також напевно знадобитися ударна дриль або перфоратор. Шурупокрутом кріпимо всі тримачі жолобів, а для встановлення водостічних труб в стіні, потрібно пробити кілька отворів для тримачів труби.
  6. Рулетка, шнур, олівець для нанесення розміток - тут все і так зрозуміло, адже жолоб повинен мати невеликий ухил у бік точки зливу, а значить потрібно закріпити всі тримачі жолоба по лінії з ухилом. Правильний ухил жолоба водостоку.jpg
  7. Щоб позначити цю лінію і розмітити подальший монтаж водостоків і потрібен цей набір.

  8. Киянка - прогумований або дерев'яний молоток. Потрібен для згинання і закріплення сталевих елементів. Монтаж горловини металевого водостоку схема.jpg
  9. Кліщі для згинання кронштейнів. Досить рідкісний інструмент, але у профі є однозначно. Використовується, щоб зігнути довгі кронштейни під певним кутом, див. малюнок нижче.
  10. Механійм згинання тримача жолоба.jpg
    Такі тримачі жолоба, використовуються, коли під карнизом немає лобової дошки, або вона йде під гострим кутом. Кріпити їх можна до крокв або до лат, див. малюнок нижче.
    Як виставити рівень для тримачів жолоба.jpg

Ціна монтажу водостічної системи таким от способом вище, але бувають випадки, коли по-іншому ніяк не можна.

Щоб дізнатися кут згину, на який потрібно налаштувати механізм для згинання кронштейнів, скористайтеся складним будівельним метром або навіть шматком дроту який можна легко зігнути і зробити з нього шаблон, див. малюнок нижче.

Згин тримача жолоба.jpg

ВАЖЛИВО! Всі кронштейни повинні бути зігнуті під однаковим кутом, але зі зрушенням по довжині, щоб вийшов потрібний ухил жолоба. Для цього складіть разом кронштейни, які підуть від нульової точки до зливоприймача, і проведіть косу лінію. Врахуйте, що ухил повинен бути близько 5 мм на погонному метрі.

Для прикладу візьмемо 10 гаків, які передбачається кріпити з кроком в 0,5 метра. Значить вийде, що відстань від нульової точки до точки зливу 5 метрів.

Рахуємо:

5м * 5мм / м = 25мм - це різниця між нульовою точкою і точкою згину останнього кронштейна перед зливоприймачем, див. малюнок нижче.

Розмітка тримачів жолоба під загальний нахил.jpg

Особливості монтажу сталевих водостоків

Про самостійний монтаж пластикових водостоків ми вже розповідали в статті "Змонтувати водостік своїми руками - покрокова інструкція". Більшість нюансів у встановленні пластикових і металевих водостічний систем однакові, але є і відмінності:

  1. Можна, а часто потрібно, використовувати покрівельний герметик для ущільнення. Сталевий водостік не змінює своїх розмірів в залежності від температури, а значить не потрібні теплові проміжки. Елементи не зміщуються один щодо одного, а ось поверхня металу не така гладка, як ПВХ і не скрізь є гумові ущільнення. А у багатьох видів сталевого водостоку їх не буває зовсім.
  2. Труби металевого водостоку - з'єднуються між собою безпосередньо в розтруб, без спеціальної деталі з'єднання як в пластику. Але що робити, якщо потрібно з'єднати два обрізаних шматка труби, в яких немає розтруба. Можна звичайними пасатижами зробити на одній з труб звуження. На малюнку нижче показано заводське звуження труби, але можна подібну річ зробити самостійно. Труба металевого водостоку.jpg
  3. Для монтажу сталевого водостоку вкрай бажані навички бляхаря, багато елементів фіксуються шляхом відгинання язичків, загинання кромки, пелюсток тощо. І надійність, і герметичність з'єднання залежить від якості проведених робіт.

Подивіться коротке відео з монтажу сталевого водостоку, багато нюансів відразу стають зрозумілими. Але зверніть увагу, монтажник використовує для порізки водостоку болгарку, що вкрай не рекомендується, але використовується.


Помилки при монтажі водостічної системи - як не потрібно робити

  1. Неправильний розрахунок пропускної здатності. Діаметр жолобів і водостічних труб, а також кількість точок зливу. В результаті система не справляється. Якщо не вдаватися в подробиці, розрахунки, тобто прості правила:
    • якщо площа скату перевищує 100 м2, або довжина безперервного жолоба 10 м, тоді потрібно робити дві і більше точок зливу, якщо менше - можна одну;
    • якщо площа скату до 60-70 м2 - діаметр жолоба може бути до 100 мм, а труб 75-80 мм, якщо площа від 70 до 100 м2 на одну точку зливу - жолоб повинен бути не менше 125-130 мм, а труба 100 мм.
  2. Немає нормального ухилу в бік зливу, жолоби горизонтально, або ще гірше зі зворотним ухилом. В результаті вода залишається в жолобі, якщо влітку це просто дрібна неприємність, то в осінньо-весняний період вода в жолобі замерзає. У кращому випадку - це крижана пробка, в гіршому крига деформує або розколе жолоб.
  3. Скидання дощової води прямо на вимощення або під фундамент будівлі. Це взагалі зводить нанівець весь сенс встановлення водостоку. Зливне коліно повинно скидати воду якщо не відразу в решітку зливної каналізації, то хоча б в якийсь жолоб, лоток або канаву, з ухилом - подалі від фундаменту будівлі, див. фото нижче. Зливне коліно і дощова каналізація.jpg Відведення води від фундамента.jpg
  4. Кромка покрівлі занадто близько або занадто далеко від центру ринви. Правильне розташування жолоба при монтажі водостічної системи показано на малюнку нижче. Як кріпити жолоб відносно схилу даху.jpg
  5. Якщо порушити це правило, то:

    • Якщо край жолоба вище або нарівні зі звисом покрівлі - водосточку зірве снігом. Якщо виконати цю умову неможливо, занадто крутий скат, обов'язково ставити снігозатримувальні аксесуари.
    • Якщо жолоб занадто низько, або звис покрівлі зміщений до останньої третини жолоба - вода буде перелітати через жолоб.

Інструкція по монтажу водостоку від Побудуй

Ось ключові пункти підготовки і встановлення водостічної системи:

  1. Розрахунок площі покрівлі скатів, визначення кількості і місця розташування точок зливу. Для наочності намалюйте ось таку схему і скористайтеся табличкою підбору діаметра водостоку.  Різновиди водостоків.jpg

    Форма даху та розміщення точок зливу

    Площа скату покрівлі, м2

    Розміри елементів водостоку, мм

    Діаметр жолоба, мм

    Діаметр труби, мм


    1 стояк з краю

    до 70

    90

    75

    від 70 до 140

    130

    100


    1 стояк по центру

    до 110

    90

    75

    110-200

    130

    100


    2 стояка по боках

    до 140

    90

    75

    140 -220

    130

    100

  2. Прорахунок та закупівля всіх елементів для монтажу водостоку - тримачі, зливоприймачі, торцеві заглушки, з'єднувачі, коліна тощо. Тут вам допоможе ескіз покрівлі з попереднього пункту, і схема елементів водостоку на малюнку нижче. Набір елементів водостоку.jpg
  3. Розмітка і кріплення тримачів жолоба з правильним ухилом до точок зливу. Розмітка ухилу для кріплення водостічної ринви.jpg
  4. Кріплення жолобів, з'єднання їх між собою, кріплення кутів, заглушок тощо. Важливо на цьому етапі розмітити і вирізати зливні отвори в жолобах. Можливі варіанти, коли два фрагмента жолоба сходяться в зливоприймачі і він служить з'єднувачем. Тоді нічого вирізати не потрібно.
  5. У разі пластикового водостоку важливо залишати теплові проміжки у з’єднувачі жолоба, кутах тощо. Таким чином, щоб жолоб міг зміщуватися вздовж поздовжньої осі на 7-9 мм в кожну сторону. Зєднувач водостічного жолоба з температурним зазором.jpg

  6. Встановлення зливоприймачів та сполучних колін до них.
  7. Заміри і визначення вставок при переході водостічної труби від карнизного звису до стіни. Якщо вставка з прямої труби потрібна, то врахуйте, що вона повинна входити в коліно не менше ніж на 4-5 см. У разі монтажу ПВХ водостоку залишайте тепловий проміжок. Перехід під карниз двома колінами.jpg
  8. Монтаж водостічних труб і остаточне складання всієї системи, коліна, переходи тощо.

Все, вітаємо вас, інструкція по монтажу водостічної системи завершена, а з нею, сподіваємося, встановлена ​​і ваша водосточка.

Якщо є питання стосовно підбору виду, торгової марки або діаметра водостічної системи, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн-чат.


Читайте також