В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Змонтувати водостік своїми руками - покрокова інструкція

Зміст

Отже, ви хочете заощадити або просто відчуваєте сили, що зможете розрахувати і встановити водостічну систему своїми руками. Це дійсно можливо - для тих, хто детально розбереться як встановити водостік своїми руками. Що і навіщо потрібно робити розберемо в цій статті. Поїхали!

Пластикові і металіеві водосточні системи.jpg

Як вибрати діаметр водостічних труб і ринви для вашого даху

Перше з чим ви зіткнетеся - це розмірна система водостоку. Перше питання - вам потрібен металевий водостік чи пластиковий. Для самостійного монтажу простіший в роботі водостік з пластикових труб. Друге питання - це розмір, вам потрібна 90-а, 125-а, 130-а або 150 система. Це те що вас запитають продавці водостічних систем.

У перекладі на нормальну мову - це означає діаметр ринви, а значить і пропускну здатність всієї системи. Ви вже напевно знаєте, що водостічні системи складаються зі стандартних елементів де діаметр жолоба завжди більший за діаметр труби:

  • 90/75;
  • 100/80;
  • 125/90;
  • 130/100;
  • 150/110 тощо див. малюнок нижче.

Діаметр водостічної системи підрахувати дуже легко, потрібно обчислити площу скату покрівлі:

м2 = BxL,

і подивитися таблицю пропускної здатності, див. малюнки нижче.

Діаметр ринви і труби водостоку площа скату.jpg

Діаметр водостоку в залежності від площі даху.jpg

У більшості випадків для дахів приватних будинків досить системи з розмірністю 125/90 або 125/80. Навіть якщо буде достатньо розмірів меншої системи, беруть елементи побільше, просто з естетичних міркувань.

Як розмітити місця зливів

Якщо будинок простої прямокутної форми, то особливо вигадувати нічого - зливні труби і зливоприймачі розміщують по кутах. Якщо довжина одного скату менше 8-10 метрів, то достатньо одного місця зливу, якщо більше потрібно два. Для покрівель складної конфігурації на кшталт тієї, що на малюнку нижче, підхід вже хитріший.

Замкнені та відкриті водостічні системи.jpg

Тут потрібно враховувати не тільки площу покрівлі і довжину скату, але і практичні моменти:

  1. Чи не буде водостічна труба заважати або виглядати несиметрично щодо вхідної групи, гаражу, еркеру тощо.
  2. У випадках складної конфігурації місць зливу на одне-два більше, ніж того вимагає звичайна і проста площа покрівлі. Запас потрібен для того щоб відвести більший потік з увігнутих кутів покрівлі розжолобків, а також з естетичних міркувань.

Як виставити ухил ринви

Отже, з розміром і розміщенням місць зливу визначилися. А також підрахували загальну довжину ринв, труб, кількість заглушок, зливоприймачів, і поворотів жолоба якщо такі у вас є.

Тепер потрібно розмітити лінії кріплення жолобів з ухилом до воронок (зливоприймачі). Достатньо невеликого ухилу в 3-5 мм, на 1 метр жолоба.

Правильний ухил ринви для водостічної системи.jpg

Якщо з величиною ухилу все ясно, то з тим, як це зробити своїми руками не все зрозуміло. Хоч насправді все дуже просто. Розмітка місць кріплення під гаки робиться під шнурок, який натягується уздовж лобової дошки.

Розмітка ухилу для кріплення тримачів водостоку.jpg

Тримачі ринви і труб як підібрати крок встановлення тримачів

  1. Кромка покрівлі та ринва повинні розміщуватися один відносно одного саме так, як показано на малюнку нижче.
  2. Інакше не уникнути проблем зі снігом, кригою і переливами води під час сильного дощу.

    Висота крімлення ринви водостоку.jpg

  3. Нижче приведена рекомендована схема розміщення тримачів жолоба для пластикового водостоку, відгуки та практичний досвід монтажу підтверджують, що така схема дає 100% надійність.

Відстать між тримачами водостоку малюнок.jpg

Втім, чимало відгуків і від тих, хто збільшував крок кріплення тримачів для водостоку Profil на 20% і теж отримував надійне і міцне кріплення. Але у будь-якому випадку, ми вам цього не говорили.

Бонус відео-інструкція по монтажу пластикового водостоку Profil


Якщо у вас з'явилися практичні питання по монтажу та розрахунку водостічної системи, телефонуйте нам за номером (050) 414-92-73, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також