В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Водостоки: коротко про головне


З огляду на кількість опадів, характерних для нашого клімату, будинкам необхідні якісні водостічні системи. Встановіть водостік, і забудьте про наслідки після потрапляння води на фасад і фундамент будівлі. У вас є питання? На них відповість експерт ринку водостічних систем Інна Абрамова.


До чого призводить відсутність водостоку?

Наслідки відсутності водосточної системи Експерт: До самих неприємних наслідків. Волога накопичується у швах і мікротріщинах покрівлі, та фасаду будівлі, викликає поступове руйнування кладки, штукатурки і облицювання, призводить до появи грибка.

Які бувають водостічні системи?

Водосточні системи. Металеві водостоки

Експерт: Їх виробляють з оцинкованої сталі, кольорових металів і ПВХ, які на сьогоднішній день є найбільш популярними. Вони мають ряд переваг: легко монтуються, добре витримують високі і низькі температури, стійкі до ультрафіолетового випромінювання, служать довше, ніж водостоки з інших матеріалів. Також водостоки відрізняються розміром, формою і методом складання. Детальніше про переваги металевих і пластикових водостоків можна дізнатися тут

Чим відрізняються між собою пластикові водостоки?

Водосточні системи ProfilЕксперт: Двома основними характерними критеріями є монтаж і метод фарбування матеріалу. Пластикові водостічні системи монтуються по-різному. Наприклад, водостоки PROFiL встановлюються легко, завдяки безклейовій системі: при цьому можна обійтися без додаткових матеріалів і витратити мінімум часу. Крім того, продукція PROFiL виробляються методом моно екструзії, коли пластик забарвлюється не поверхово, як у випадку з іншими пластиковими водостоками, а в масі. Таким чином, гарантується ідеальна стійкість кольору на весь термін експлуатації.

Що потрібно врахувати, вибираючи водостік?

Експерт: Вивчіть ринок і визначіться з виробником, формою і матеріалом водостоку. При виборі водостічної системи потрібно брати до уваги розміри скату покрівлі. Кількість елементів водостічної системи залежить від площі скату, ширини, довжини і висоти будівлі, розташування дверей і вікон.

Площа скату

Діаметр жолоба

Діаметр труб

10-70 кв. м

90 мм

75 мм

Від 100 кв. м

125-150 мм

90-120 мм

Виміряйте ширину скату і загальну площу даху для вибору діаметра жолобів і труб, а також висоту будинку для визначення довжини труб. Складіть план розміщення водостічної системи з урахуванням всіх деталей: кута нахилу даху, висоти цоколя, розташування входів, місце точок зливу тощо. В ідеалі, вибираючи водостік, краще консультуватися з фахівцями і довірити всі прорахунки професіоналам.

Як визначити розмір водостоку для даху?

Як розрахувати водосточну системуЕксперт: Самостійно розрахувати розмір водостоку можна за допомогою онлайн-калькуляторів: для металевого водостоку і для водостоку з ПВХ. Також замовити розрахунок водостічної системи можна безпосередньо у продавця.



Які бувають аксесуари для водостоку?

Захисна сітка для водостокуЕксперт: До них відноситься сітка для захисту водостоку, яка вставляється в ринву і фіксується. Така сітка перешкоджає забивання жолобів листям, сміттям, снігом і кригою. Завдяки їй, водостік залишається чистим і здатний прослужити довше. Захисна сітка легка, вона стійка до ультрафіолетового випромінювання, просто монтується і експлуатується. Також додатковим елементом є відвід для збору води. Він збирає дощову воду, яку після можна використовувати для поливу рослин. Відвід простий у використанні: його потрібно відкрити і набрати зібрану воду в ємність.

Як захистити карнизні звіси і забезпечити вивітрювання вологи з-під покрівлі?

Софіти для підшивання дахуЕксперт: Зробити це можна за допомогою карнизної підшивки, наприклад софітів - спеціальних панелей, якими обшивають карнизи. Софіти відрізняються структурою - цілісні і перфоровані, і кольором - білі і кольорові. Вони легкі, практичні, витримують низькі і високі температури, випускаються в широкій колірній гамі, зберігають колір. Для обшивки звисів, карнизів і козирків даху краще вибирати перфоровані софіти, так як вони забезпечують гарну вентиляцію. Софіти виконують і декоративну функцію: в поєднанні з зовнішнім оздобленням, сайдингом і водостоками вони створюють завершений вигляд будинку. Тому уважно поставтесь до вибору кольору софітів.

Як довго зберігається колір водостоку, чи вигорає фарба?

Водосток ProfilЕксперт: Високотехнологічний метод виробництва пластикових водостоків, наприклад, таких, як PROFiL, гарантує стійкість кольору надовго. Стійкість кольору забезпечується методом моно екструзії, тобто фарбування в масі, коли фарба додається в ПВХ. Завдяки стійкості до ультрафіолетового випромінювання, такі водостоки не вигоряють на сонці і зберігають колір на довгий термін.

Як правильно доглядати за водостічною системою?

Засмічення водосточної системиЕксперт: Водостоки вимагають регулярного огляду і очищення. Навесні і восени жолоби необхідно чистити від листя і дрібного сміття, взимку - від снігу. Потрібно стежити за тим, щоб не засмічувалась водостічна труба: в неї не повинні потрапляти листя і гілки. Щоб запобігти засміченню, краще встановити в жолобі захисну сітку. Також потрібно перевіряти кріплення водостічної системи: по закінченню часу вони можуть слабшати і їх потрібно закручувати.

Як очищати водостоки від снігу і криги?

Лід на водосточній системіЕксперт: Ми рекомендуємо монтувати на водостоки спеціальні конструкції, що затримують сповзання снігу в жолоби. Допомагає також застосування захисної сітки: вона запобігає скупченню снігу і криги. Також рекомендується встановлювати нагрівальні кабелі в жолобах системи, щоб уникнути появи бурульок.


Водостічні системи - це надійний захист будівлі від передчасного руйнування. Вибирайте якісний водостік, правильно його встановлюйте та доглядайте за ним. А він буде доглядати за фундаментом вашого будинку. Виникли питання, потрібна допомога у виборі водостічної системи або підрахунку необхідної кількості елементів? Телефонуйте! Наші експерти дадуть відповіді на запитання та допоможуть зробити всі необхідні розрахунки.

(0800) 50-54-52

Читайте також