В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як розрахувати кількість сайдинга для фасаду

Сайдинг – це панелі ПВХ, які візуально імітують обшивку дошкою або брусом. Пластиковий сайдинг —  це швидкий і надійний спосіб привести до ладу фасад. Навіть на старому будинку, де давно не робився ремонт. Це робить пластиковий сайдинг затребуваним матеріалом. У цій статті ми коротко пройдемося по властивостях різних видів сайдингу і розберемо як розрахувати кількість панелей і монтажних планок на конкретному прикладі.

Сайдинг для фасада.jpg

Особливості сайдингу та відмінності у різних брендів

Більшість різновидів вінілового сайдингу мають одну з таких форм, див. таблицю.


Форма панелі сайдингу

Зображення

Корабельна дошка – вважається класичною та найрозповсюдженішою

Корабельная доска.jpg

Блок-хаус - імітує колоду  чи оциліндрованний брус. Звертайте увагу площа однієї панелі в формі блок-хаус часто менша ніж у схожої за кольором классичною. Може скластися оманливе враження, що блок хаус дешевше. Це далеко не факт, просто не можна порівнювати ціну по одній панелі без врахування її розмірів та площі.

Блок-хаус.jpg

Сайдінг ялинка – була дуже розповсюджена раніше з цієї форми починались продажі пластикового сайдингу

Сайдинг елочка.jpg

Плоска дошка – імітує стіну з клеєного бруса, чи дощату обшивку

Плоская доска.jpg


Можна купити і проміжні варіанти, наприклад одинарний блок-хаус або пласку дошку. Зрідка трапляються дуже унікальні форми, але в більшості випадків пластиковий сайдинг схожий на наведені вище варіанти.

За структурою більшість видів сайдингу складаються із двох шарів. Зовнішній шар стійкий до ультрафіолету та подряпин, внутрішній відповідає за пружність та загальну механічну міцність.

Виготовляються методом коекструзії (спільного видавлювання). Шари з'єднуються на молекулярному рівні і надалі являють собою єдину деталь.

Сайдинг преміум класу може складатися із трьох шарів. Наприклад панелі польського бренду VOX MAX3.

Панели польского бренда VOX-MAX3.jpg

Ця система поєднує в собі міцність майже на рівні металевого сайдингу з легкістю та зручністю обробки пластикового.

Тут спеціалізація шарів дещо відрізняється:

  1. Внутрішній шар відповідає за стабільність та мінімальне температурне розширення.
  2. Протиударний шар. Забезпечує міцність та стійкість до точкових навантажень та ударів.
  3. Зовнішній шар відповідає за презентабельний вигляд. Саме на ньому нанесено імітацію деревини (крім гладких однотонних видів сайдингу). Зовнішній шар найтвердіший його складно подряпати, і він стійкий до дії ультрафіолету. Крім того, на зовнішньому шарі нанесені мікробороздки, щоб вода, скочувалась по поверхні, змивала за собою пил і бруд.

Розберемо переваги загальні для всіх видів сайдингу:

  1. Швидкість монтажу. Добре підготовлена ​​бригада з 3-4 чоловік може обшити сайдингом невеликий дачний будиночок за кілька годин. (Споруда обрешітки сюди не входить).
  2. Простота монтажу. Не потрібно бути муляром або штукатуром 5-го розряду, щоб розібратися, як монтувати сайдинг. Якщо є елементарні навички роботи з інструментом та загальні поняття у будівництві, то цілком реально змонтувати сайдинг своїми руками. Наприклад, на нашому сайті є стаття з покроковою інструкцією про те, як монтувати сайдинг своїми руками. Крім цього, рекомендуємо подивитися кілька відео уроків, де можна подивитися, як працюють майстри.
  3. Чудовий зовнішній вигляд без потреби обслуговування. Сайдинг не потрібно фарбувати, затирати щілини, підтягувати і робити будь-що ще.
  4. Довговічність. Гарантійні терміни деякі види сайдинга досягають 50 років. Але в середньому виробники гарантують, що в найближчі 25-30 років:
    • панелі не розшаруються;
    • не буде тріщин;
    • змін геометричних розмірів;
    • вигоряння буде плавним і втрата насиченості кольору не перевищуватиме нормативи (1-2 позиції за шкалою насиченості за 5 років), проте тут у різних брендів свої нормативи.
  5. Мала вага – пластиковий сайдинг майже не створює навантаження на стіни та фундамент. На відміну від плитки чи клінкерної кладки.

Розрахунок кількості сайдингу та монтажних планок з прикладом

Ми відразу наведемо робочий розрахунок, а якщо він видасться занадто трудомістким, і ви захочете заощадити ваш час, то завжди зможете надіслати ескізи та розміри будівлі. Ми зробимо розрахунки самі, а ви отримаєте готовий список матеріалів як рахунки з цінами. Розрахунок у нас у будь-якому випадку безкоштовний.

Для прикладу візьмемо невеликий дачний будиночок з двосхилим дахом і фронтонами, див. малюнок. Розміри будиночка за фундаментом 5х7 метрів, висота поверху стандартна 3 метри, висота фронтону 2,7 метра. Крім того, є вікна та двері, які теж потрібно акуратно обшити. У нас всього чотири вікна і один дверний отвір їх розміри:

  • вікно 120х90 см – 2 шт.;
  • вікно 120х120 см – 2 шт.;
  • двері 200х90 см – 1 шт.

Расчет количества сайдинга.jpg

Расчет количества сайдинга и монтажных планок с примером.jpg

По суті при розрахунку нам потрібно обчислити загальну площу стін та фронтонів, які обшиватимуться сайдингом. Врахувати всі периметри, де потрібні будуть монтажні та сполучні планки, а також вирішити, як і чим будуть обшиті дверні та віконні отвори, див. структурну схему обшивки сайдингом.

Структурна схема обшивки сайдингом.jpg

Площу стін розрахувати найлегше, у нас чотири прямокутники, два розміром 5х3

метра, і два 7х3 метри, значить загальна площа стін:

(5 * 3) * 2 + (7 * 3) * 2 = 30 +42 = 72 м2

По-хорошому від цієї площі потрібно відібрати площу дверей та вікон, адже вони не обшиватимуться, але в даному випадку ми цього робити не будемо, адже обов'язково будуть обрізки, одна-дві панелі будуть зіпсовані, тому потрібен невеликий запас.

Тепер приступимо до розрахунку площі фронтонів. Це у нас рівнобедрені трикутники, у яких основа 5 метрів, а висота – 2,7 метра. Є формула для розрахунку площі трикутника див. малюнок нижче.

формула для розрахунку площі трикутника.jpg

У нашому випадку площа фронтону дорівнюватиме:

S = (5 * 2.7) / 2 = 6.75 м2, у нас два таких фронтони, значить їх загальна площа 6,75 * 2 = 13,5 м2

Загальна площа під обшивку сайдингом складатиме суму площі стін та фронтонів:

72+13,5 = 85,5 м2.

Тепер потрібно розрахувати кількість стінових панелей. Як приклад візьмемо сайдинг від бренду FASIDING (Україна). Тут кожна панель має корисну площу покриття – 0,98 м2, причому довжина панелі 3,85 метра, а ширина 22,5 см.

Значить, нам потрібно розділити загальну площу на площу однієї панелі:

85,5/0,98 = 87,24 штук, округляємо у велику сторону з невеликим запасом та отримаємо 90 панелей сайдингу.

Тепер перейдемо до розрахунку кількості монтажних та сполучних планок.

  1. Кути, в нашому випадку будинок простий і кути тільки зовнішні, а значить потрібно 4 елементи, зовнішній кут висотою 3,05 метра.
  2. Стартовий профіль – це деталь, яка утримує нижній перший профіль. І стартовим профілем потрібно обшити будинок по периметру трохи вище за рівень фундаменту. Нам відомі розміри, отже, периметр нашого будинку: 5*2+7*2 = 24 метри. Стартова планка завжди біла чи сіра і підходить до всіх кольорів, оскільки вона повністю прихована основною панеллю сайдингу. Довжина стартової планки у бренду Фасайдінг – 3,66 метра.
  3. Значить, нам потрібно: 24/3,66 = 6,58 – округляємо у більшу сторону, виходить 7 штук.
  4. Фінішна планка утримує верхній край сайдінгової панелі під карнизом. Вона може збігатися з кольором основного сайдинга, але можна вибрати інший колір для контрасту, білий або коричневий. У нас фінішна планка потрібна на тих стінах, де йде карнизна звис, а це дві стіни по 7 метрів, тобто 14 метрів. У бренду Фасайдінг фінішні планки бувають різної довжини 3,66 та 3,05 метра, залежно від кольору та серії. Для розрахунку кількості візьмемо фінішну планку завдовжки 3,05 метри. Отже нам потрібно 14/3,05 = 4,59 – округляємо до 5 шт.
  5. Універсальні планки J-планки. Потрібні будуть, щоб обшити похилі частини фронтону. Для з'єднання фрагментів сайдинга біля вікон та дверей. J-планка стане в нагоді завжди. Розрахуємо довжину похилих частин фронтону. Якщо умовно розкласти фронтон на два прямокутні трикутники, то нам відома довжина двох катетів – 2,7 та 2,5 метра. А отже, буде неважко обчислити довжину гіпотенузи за теоремою Піфагора.
  6. L2 = 2.72+2.52 звідси випливає L =7.29+6.25  = 3.67 м

    У нас чотири такі похилі сторони «гіпотенузи», а значить 3,67*4 = 14,68 м. Довжина J-планки 3,66 метра, отже, для фронтонів нам потрібно 14,68/3,66 = 4,01 шт. Але краще подвоїти, а то й потроїти цю кількість. Адже є ще отвори та з'єднання на плоских стінах. Отже вважаємо 12 шт J-планок.

  7. Сполучна планка – h-планка. Потрібна, щоб з'єднувати панелі на довгих стінах. У нашому прикладі стіни 5 та 7 метрів, а довжина однієї панелі 3,85 метра, а отже буде потрібний вертикальный шов. Ось для таких швів і призначені h-планки. Потрібно, щоб сполучні планки стояли так, щоб не порушити естетику будівлі. Приймемо, що на стінах довжиною 5 метрів у нас буде з'єднання по центру, включаючи фронтон. Довжина сполучної планки 3,05 метра, значить на стіни з фронтонами нам потрібно по 2 h -планки, всього 4. На стіни довжиною 7 метрів потрібно по одній сполучній планці, додаємо ще дві, і всього сполучних планок потрібно 6 штук.
  8. Віконні планки потрібні для окантування віконного отвору, якщо вікно втоплено щодо стіни. Якщо вікна знаходяться майже врівень зі стіною, можна обійтися звичайною J-планкою. Конкретний різновид привіконної планки вибирається залежно від глибини посадки вікна.

 Віконні планки.jpg

Візьмемо у нашому прикладі, що вікна втоплені. Значить потрібно стільки привіконних планок, щоб обшити три сторони вікна. Нижню частину обшивати не потрібно, там знаходиться підвіконня. Підрахуємо периметри вікон за вирахуванням підвіконь. У нас по два вікна кожного розміру означає:

(1,2 * 2 + 0,9) * 2 + (1,2 * 3) * 2 = 6,6 + 7,2 = 13,8 метра.

Довжина однієї привіконної планки 3,05 метра, отже 13,8/3,05 = 4,52 – заокруглюємо до 5 штук.

Підіб'ємо підсумки розрахунку в таблиці з переліком елементів та їх кількістю.

Назва елементів сайдингу

Кількість, шт

Стінова панель сайдингу, корисна площа 0,98 м2

90

Зовнішній кут 3,05 метра

4

Стартовий профіль 3,66 метра

7

Фінишна планка 3,05 метра

5

J-планка 3,66 метра

12

З'єднувальна планка h-планка

6

Привіконні 3,05 метра

5

Якщо потрібна консультація щодо підбору кольору, обшивки складних елементів або потрібно дізнатися, де купити сайдинг у вашому місті, дзвоніть за номером (0800) 50-54-52.


Розділи
Читайте також