В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Гідроізоляція покрівлі від А до Я

 Гідроізоляція скатної покрівлі розріз.png Рулонна гідроізоляція для пласкої покрівлі.png 
Як зробити гідроізоляцію плоских дахів типу гаражів і інших прибудов, і в чому особливості гідроізоляції скатних дахів з утепленням і без. Для плоских покрівель рулонний гідроізоляційний матеріал найчастіше є і фінішної покрівлею. І все покриття може складатися з одного наплавленого шару на основі бітуму з мінеральним посипанням. Чи більш сучасної ПВХ мембрани для плоских покрівель. У кровельному пирогу скатної покрівлі все влаштовано інакше. Почнемо з плоскої покрівлі.

Плоскі покрівлі та рулонна гідроізоляція

Детально розберемо недорогі і практичні методи гідроізоляції плоского даху гаража. Почнемо з методу, де потрібен мінімум спеціальних інструментів і навичок.

Холодний метод

Отже, є дах, але викликати покрівельників або самому возиться з газовими пальниками немає ні бажання, ні можливості (навичок, допусків і т.п.). Тоді візьміть гідроізоляційно-покрівельний матеріал в рулонах на самоклеючій основі. На зображенні нижче приклад від компанії Техноніколь. Підійде і інший, просто товар компанії Техноніколь продається на кожному розі, а якість дуже гарна. Незалежно від виробника рекомендуємо обрати рулонні покрівельні матеріали з мінеральною посипкою - це в декілька разів збільшує термін служби покриття.

Набір інструментів для гідроізоляції.jpg

Все що знадобиться:

  • самоклеюча бітумна гідроізоляція;
  • бітумно-полімерний праймер для покрівельних робіт;
  • малярський валик з довгою ручкою;
  • малярський лоток достатнього об’єму;
  • шпатель, скребок - та інші інструменти, якщо потрібно зняти шар старого покриття;
  • будівельний ніж, а краще декілька - один дисковий для розкрою і звичайний зі змінними лезами.

Якщо будівля не нова, то поверхню потрібно очистити від сміття і зняти старе покриття. Якщо є здуття і тріщини, то повністю. А якщо основа в гарному стані, то потрібно розширити тріщини і промазати до заповнення бітумним праймером.

До речі, якщо ви ще не в курсі чим відрізняється бітумно-полімерний праймер від звичайної смоли (окисленого бітуму), то це суміш, яка залишається рідкою при температурі +10 градусів і вище. Підходить для грунтування поверхонь (бетонних, металевих і навіть дерев'яних).

Сама грунтовка потрібна щоб заповнити тріщини, дрібні нерівності і підготувати поверхню до приклеювання основної гідроізоляції. Без праймера (грунтовки) адгезії самоклеючої гідроізоляції буде недостатньою - матеріал не приклеїться.

Отже, що ж робити з покрівлею:

  1. Очистити поверхню від сміття (за потребою від старого покриття).
  2. Нанести бітумний праймер в декілька шарів і почекати поки висохне (інструкція на банці). Час висихання залежить від температури повітря, влітку швидше, навесні чи восени повільніше.
  3. Розмотати, відміряти і обрізати рулон самоклеючого матеріалу по ширині. Частково згорнути рулон до себе (приблизно до половини), надрізати захисну плівку і повільно розмотувати назад, притискаючи до поверхні. Прокатати для кращого зчеплення сухим валиком або навіть щіткою, як на фото нижче.

ВАЖЛИВО! Починайте наклеювати матеріал знизу-вгору, перпендикулярно (поперек) передбачуваному руху дощової і талої води.

Як укладати покрівельну гідроізоляцію .png

Слідкуйте, щоб шви на стиках і наступи рулонів були приклеєні особливо ретельно.

Проклейка стиків рулонної покрівлі фото.png

Якщо виходить складний шов, сходяться разом три краї рулону, то потрібно зрізати куточок нижнього рулону (див. фото нижче), щоб верхній шар щільно приклеївся, і в місці стику не було навіть шансу на протікання. Ось власне і все.

Гарячий спосіб

А ось тут робити гідроізоляцію покрівлі самостійно не рекомендуємо.

По-перше, - це робота з вогнем. Штатні покрівельники проходять інструктаж, отримують дозвіл для роботи з газовим устаткуванням і використанням відкритого вогню і т.п.

Без досвіду і дотримання техніки безпеки можна не просто погано зробити покрівлю, а й спровокувати пожежу чи отримати опіки і травми.

Тому зупинимося на короткому огляді рулонних матеріалів для покрівлі у гарячий спосіб.

У матеріалів для рулонної покрівлі є спільні риси:

  1. Основа зі скловолокна, склотканини, поліаміду, а у найдешевшого руберойду до цього часу використовується картон (руберойд).
  2. Бітумна покрівля просочена з двох сторін. Точніше суміш бітуму з полімерними добавками в тій чи іншій пропорції. Кількість шарів, товщина бітуму відрізняються в залежності від класу матеріалу. Питома вага на м2 професійного матеріалу, може бути в 2,5-3 більше ніж в економ серії. У нашому кліматі використовується СБС модифікований бітум (стирол-бутадієн-стирол). Він морозостійкий і довговічний.
  3. Захисний шар з лицьового боку. Для рулонних покрівельних матеріалів використовують мінеральне посипання. Її тип і фракція вказані у маркуванні:
    • М - дрібнозерниста (дрібна);
    • К - грубозерниста (крупна).

    Для гідроізоляції підземних споруд, підвалів і т.п. використовують матеріал без посипки, захищений полімерною плівкою, індекс П - в маркуванні.

Обираючи, потрібно орієнтуватися на клас матеріалу і свій бюджет.

  1. Преміум клас рулонної покрівлі та гідроізоляції - це серія Техноеласт від Техноніколь та її різновиди. Підходить для будівель і споруд з підвищеними вимогами по хімічному та механічному навантаженні.
  2. Стандарт клас - це рулонні матеріали серій Бікроеласт і Біполь. Для приватного будівництва підходять ідеально. Не гниюча основа, доброякісне просочення і якісна мінеральна крихта.
  3. Економ клас. Сюди відносяться Євроруберойд і Бикрост. В основі обох - скловолокно (ніякого картону). Але основа тонша, шар бітуму майже такий же, але модифікатори присутні в інший пропорції. Мінеральне посипання зі сланцю, а не з базальту. Не дивлячись на всі спрощення і здешевлення - при правильному монтажі простоїть така покрівля майже стільки ж, як і на матеріалі класу стандарт.

І під кінець «гарячої теми» бонус. Фото правильного і неправильного монтажу наплавляючого покриття.

Неправильное наплавление гидроизоляции фото.jpg

Правильное-наплавление-гидроизоляции.jpg

А якщо вам цікавий принципово новий вид рулонних покрівельних матеріалів ПВХ мембрана, то прочитати статтю про те, що це за матеріал і як його монтувати можна тут.

Скатні покрівлі

Тут ситуація дещо інша - є зовнішній матеріал: профнастил, черепиця, шифер і т.д. Покрівельні матеріали протистоять атмосферним явищам, а під ними, в складі покрівельного пирога йде плівка або мембрана для гідроізоляції. Детально описувати особливості монтажу тут не будемо. Оскільки кожен варіант - це матеріал для окремої статті, і подібні покрокові інструкції незабаром з'являться на нашому сайті. Тут же розберемо фізику процесу і загальну конструкцію покрівельного пирога.

Не утеплена покрівля під металочерепицю або профнастил

Навіщо потрібна гідроізоляція під холодний дах - питання риторичне. Але бажання заощадити змушує іноді шукати відповіді. Адже в будинках старої споруди під шифер або покрівлю з заліза ніякої гідроізоляції не робили, і нічого, будинки стоять.

Без гідроізоляції звичайно обійтися можна, але ось заощадити за рахунок цього навряд чи вийде. Ось ілюстрація як гідроізоляційна плівка монтується:

Будова-скатної-покрівлі.jpg

Волога під покрівлю, на жаль, потрапляє завжди. Місця кріплення, стики, щілини на зламах - це зона ризику, і вода просочується, хоч і в невеликих кількостях. Там вона потрапляє на крокви і бруски обрешітки, деревина починає трухнуть, а то і гнити. Щілина збільшується, місце протікання стає постійним, тут вже можуть бути неприємності і гірше: мокрі плями на стелі та по кутках, а так взагалі недовго до капітального ремонту.

Аргумент про те, що старі будинки стоять і нічого з ними не відбувається - часто не витримує перевірки. Огляди показують поганий стан крокв, несучих балок, та й саме перекриття горища частенько страждає.

Гідроізоляцією для холодної металевої покрівлі може бути навіть звичайна поліетиленова плівка. Адже паропроникність в неутеплені покрівлі не так важлива. Але це матеріал не дуже міцний і недовговічний. Для цього є спеціальні гідробар'єрні плівки. Вони багатошарові, є армована сітка між шарами поліетилену, а для металевих покрівель є спеціальна плівка Антиконденсат. З виворітного боку на ній нанесений спеціальний всмоктуючий шар (промокашка). Адже випадає на зворотному боці сталевих покрівельних матеріалів конденсат - це справжня біда. Якщо застосувати плівку Антиконденсат, то вийде вбити відразу двох зайців:

  1. Захистити покрівельні конструкції від вологи, що потрапила через стики і місця кріплення.
  2. Знизити ймовірність випадання конденсату, за рахунок того, що всмоктуючий шар осушить повітря в підпокрівельному просторі. Просто поглине воду у вигляді пари, потім поступово просохне при підвищенні загальної температури.

Утеплена покрівля під металочерепицю, профнастил, бітумну, натуральну і цементно-піщану черепицю

Як облаштована утеплена покрівля.jpg

Хоча зовнішні матеріали різні, в конструкціях підпокрівельного пирога багато спільного. У всіх випадках утеплювач - це волокниста мінеральна вата і він повинен залишатися сухим. При намоканні теплоізоляція різко втрачає до 90% теплоізоляційних властивостей. Для цього минвату захищають від вологи з усіх боків.

  1. З боку приміщення утеплювач та покрівельні конструкції захищають паробар’єром. Це міцна, непроникна для пара плівка. Завдяки цьому прошарку пар з теплим повітрям з приміщення не проходить в товщу утеплювача. А значить не буде конденсуватися на волокнах і утеплювач залишиться сухим.
  2. З боку покрівельного матеріалу утеплювач захищають гідроізоляцією. І тут починається найцікавіше. Завдання гідробар'єру утепленої покрівлі одночасно не пропустити до утеплювача вологу з протікання покрівлі, і дозволити вийти водяній парі. Яким би не був хороший паробар'єр трохи вологого повітря все ж таки потрапляє в товщу утеплювача. А значить буде і конденсат і потрібно щоб він висихав якомога швидше. Для цього гідроізоляція скатної покрівлі повинна володіти односторонньою паропроникністю.Тобто з лицьового боку не повинна пропускати воду ні в рідкому ні в газоподібному вигляді. А з виворітного пропускати пар, і чим більше, тим краще. Найкраще з цим завданням справляються супердифузійні мембрани. Вони пропускають більше 1000 грамів водяної пари з метра квадратного поверхні за 24 години. В цей же час показник опору проникненню води з лицьового боку - W1 (утримують 100%) при висоті водяного стовпа 280 см.

Але ціна супердифузійної мембрани досить висока. Зазвичай використовують спрощений варіант - плівка з мікроперфорацією. Паропроникність її в 30-40 нижче в порівнянні з мембраною, але в комбінації з додатковим зазором для провітрювання між утеплювачем і плівкою працює дуже навіть добре.

Покрівля - це дуже індивідуально, а при нинішньому курсі валют важливо купити матеріали, не переплачуючи за надлишкові властивості. Тому якщо вибір покрівельного матеріалу, утеплювача, або підпокрівельних плівок для вас актуальний, телефонуйте (0800) 50-54-52 або пишіть в онлайн чат. У нас завжди можна отримати консультацію або навіть повний розрахунок комплекту покрівельних матеріалів.


Читайте також