В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Бітумна черепиця – найголовніше

Крім того, що дах повинен бути гарним, він також повинен бути міцним, надійним, довговічним і утримувати, якомога більше тепла. Навряд чи варто економити на покрівельному матеріалі, адже він купується на десятиліття, але і переплачувати за несуттєві особливості не варто.

Покрівельні матеріали бувають різні - по складу, вартості, способу монтажу і довговічності, сьогодні розглянемо особливості та переваги бітумної черепиці.

Особливості бітумної черепиці

Склад:

  • основа зі склотканини, або органічної целюлози (особливий картон);
  • просочення - бітум, або СБС модифікований бітум (для холодних кліматичних зон) з полімерними добавками для міцності та еластичності;
  • мінеральна крихта або базальтовий гранулят - покриття лицьового шару, визначає колір і текстуру виробу.

Структура бітумної черепиці пошарово.jpg

Продається бітумна черепиця упаковками з листами розміром 1 на 0,33 метра. Такі фігурні листи називаються «гонтом». Скільки штук в упаковці, і яка ефективна площа покриття зазначено в описі товару, додаткову інформацію можна запитати у продавця.

Приклад гонту з нарізкою "хвіст бобра"

Бітумна черепиця хвіст бобра з розмірами.jpg

Підготування даху

Бітумна черепиця укладається на суцільну підкладку з вологостійкої фанери чи OSB плити. Якщо у вас передбачається утеплене горище або мансарда, тоді до початку укладання м'якої покрівлі весь підпокрівельний пиріг (парозахисна плівка, гідрозахисні мембрани з укладеним утеплювачем) повинен бути готовим.

Типова структура покрівлі з гнучкою черепицею

Монтаж бітумної черепиці.jpg

Для облаштування покрівлі з бітумної черепиці потрібно:

  • сама черепиця, що кладеться в ряд (тобто рядова) чи кіньково-карнизна в потрібній кількості (краще взяти про запас, оскільки докуповувати - це втрата часу, може вже бути з іншої партії і трішки відрізнятися за кольором);
  • підкладковий килим;

  • металеві карнизні планки;
  • бітумний клей;
  • покрівельні цвяхи і шурупи;
  • єндовий килим під колір черепиці (єндова (розжолобок)- внутрішній кут між двома скатами (схилами) покрівлі);
  • гумові або пластикові ущільнення вже виведеної вентиляції та інших труб круглих форм;
  • молоток - звичайний або пневматичний для покрівельних цвяхів;
  • покрівельний ніж, шпатель;
  • ножиці по металу для карнизних планок і рулетка;

Ще може знадобитися пістолет для клею, і промисловий фен, якщо на вулиці холодно.

Основою для гнучкої черепиці служить суцільна обрешітка з вологостійкої фанери або плит ОСБ. Для вентиляції залишають проміжки з внутрішньої сторони обрешітки і крокв. Дерев'яна основа виходить міцною і стійкою до снігових і вітрових навантажень. Крім того, суцільний шар фанери, підкладковий килим і бітумне покриття слугують чудовим звуко- і теплоізолятором.

Порядок монтажу бітумної черепиці

Спочатку розгортають і кріплять підкладковий килим. Дуже важливо, щоб він був добре розправлений і натягнутий. Служить основою для гідроізоляції. Починають укладання з єндови, розмотують рулон уздовж (дно повинно бути посередині) і фіксують. Прямі ділянки, які йдуть від кінька (вершини хребта даху) до єндови (розжолобків), підрізають і ретельно приклеюють з напуском в 14-16 см.

Монтаж м'якої черепиці в ендові схема.jpg

На прямих схилах (без розжолобків) укладання починають з торця до середини. Кріпиться килим цвяхами, а деякі марки мають клейову смужку по краях, що полегшує з'єднання шару гідроізоляції даху в єдине ціле.

Як вкладти підкладочний килим під бітумну черепицю схема.jpg

Потім кріплять карнизні планки. Край килима повинен виступати на кілька сантиметрів далі кромки карниза, його загортають всередину і прибивають планку. Так виходить надійний захист торця обрешітки від вологи.

Тепер можна приступати до укладання бітумної черепиці. Першим розгортають і приклеюють до дна єндовий килим. Потім його додатково фіксують цвяхами з кроком в 10 см.

ВАЖЛИВО - цвяхи повинні пробивати лист фанери або ОСБ наскрізь, занадто короткі цвяхи від температурних коливань будуть виходити назовні. Якщо цвяхи, що стирчать з середини неприпустимі, слід використовувати шурупи з плоским капелюшком.

Черепицю, що кладеться в ряд (тобто рядову) починають укладати знизу і піднімаються до кінька. Першим укладається кіньково-карнизний ряд (без фігурних вирізів). Наступні укладаються і прибиваються до основи згідно з малюнком черепиці (в упаковці є лист з інструкцією по укладанню).

mont8.jpg

Гонти уздовж єндови (розжолобків) обрізають в напрямку ската (схилу) і ретельно приклеюють з напуском не менше 10 см. Гонти уздовж єндови не прибивають цвяхами, вони тримаються тільки на клею. Єндови особливо важливо ретельно гідроізолювати, тому чим менше отворів, тим краще.

Черепицю біля країв даху підрізають в один рівень і ретельно проклеюють.

Для кінька (вершини хребта даху) одну метрову смугу кіньково-карнизної черепиці ділять на три частини і укладають так, щоб клейовий шар йшов поперек кінька. Наступна кінькова плитка накладається на попередню з напуском в 5 см. Цвяхи забивають по обидва боки кінька, не займаючи клейовий шар. Капелюшки цвяхів повинні бути закриті наступним фрагментом. Крім того, для кінька рекомендуємо використовувати вже готовий елемент з зазорами для вентиляції.

Вентиляційний гребінь для бітумної черепиці.jpg

Що робити з димарями та іншими отворами

Навколо димарів та інших вертикальних поверхонь споруджують каркас з фанери. З’єднання виконують смугою килима для єндови (збігається за кольором і текстурою з іншою черепицею) шириною 50 см, висотою не менше 30 см. Смугу ретельно приклеюють, а верхню частину прибивають цвяхами. Краї гонту, що кладуться в ряд, приклеюють поверх смуги з’єднання, відступивши приблизно 5-10 см від вертикальної поверхні.

Для круглих виходів (труб вентиляції тощо) застосовують спеціальні пластикові або гумові фланці з «комірами». Їх приклеюють до підкладкового килиму і додатково кріплять шурупами чи цвяхами (гумові низькопрофільні муфти достатньо тільки приклеїти). Далі, при укладанні черепиці, що кладеться в ряд, у гонті вирізають отвори, так щоб вони максимально точно приєднувалися до фланця. Краї ретельно проклеюють.

Прохід димарів і вентиляції через бітумну черепицю.jpg

Переваги та рекомендації щодо вибору

Отже, бітумна черепиця:

  • безшумна - добре поглинає шум і м'яка сама по собі, дощ і навіть град не створять стуку;
  • не потрібні снігозатримувачі, шорстка поверхня утримує сніг навіть на дахах з крутими схилами;
  • підходить не тільки для новобудов, а й для ремонту існуючих будівель і споруд;
  • придатна для покрівлі будь-якої конфігурації, і при цьому не вимагає особливої ​​кваліфікації при укладанні;
  • діелектрик - в більшості випадків не потрібно захист від блискавки;

Не рекомендується використовувати для дахів зі схилом менше 12 градусів. При виборі особливу увагу надайте якості початкових матеріалів і технології виготовлення. Відповідальні виробники не приховують характеристики своїх виробів. При візуальному огляді поверхня повинна бути рівна, однорідна, без деформацій, пропусків і здуття. Якісна черепиця має захисну плівку на клейовому шарі, а дешеві вироби часто просто посипані піском, щоб не склеювалися.

Бажаємо вам тепла і затишку під новим дахом. А якщо вам потрібні поради фахівців, телефонуйте в інтернет-магазин "Побудуй". Наші фахівці дадуть відповідь на питання і допоможуть зробити правильний розрахунок необхідної кількості матеріалів.

(0800) 50-54-52

Читайте також