В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що собою являє покрівля для експлуатації

Покрівля, що експлуатується – це плоскі дахи виробничих цехів, торгово-розважальних комплексів, готелів, багатоповерхових житлових будинків, тощо. Плоска не значить горизонтальна, ухил (близько 2-5%) для стікання дощової і талої води є обов'язково. Покриття плоских покрівель вибирають такого типу, щоб забезпечити безперешкодний доступ персоналу, як до поверхні самої покрівлі, так і до виходів вентиляційних каналів або ліфтових шахт.

Характеристики класичної і інверсійної типів покрівлі

Плоскі експлуатовані покрівлі повинні забезпечувати захист від вологи і найвищу термоізоляцію при обмеженій товщині покрівельного пирога. Адже в такому варіанті даху немає горища, яке служило б повітряним прошарком і тепловим буфером.

У конструкції покрівельного пирога різних типів плоских дахів є багато спільного, але є й принципові відмінності. Умовно експлуатовані дахи ділять на класичні і інверсійні.

Традиційна (класична) покрівля:

Основа може бути металевою або залізобетонною. У будь-якому випадку перед укладанням утеплювача повинен бути сформований той самий ухил (2-5%) для стікання води. У разі залізобетонної основи, шар для ухилу часто виконують з керамзитового гравію з цементним стягуванням поверх.

Далі, в обох випадках йде плівка пароізоляції, поверх якої укладається шар утеплювача. Найчастіше це мінеральна вата високої щільності, така як ROCKWOOL Steprock HD / ND. Верхній гідроізоляційний шар може бути з класичного бітумного руберойду або сучасної ПВХ мембрани, наприклад Vinnitex.

Структура плаского даху бетон і профлист.jpg

Інверсійна плоска покрівля:

В інверсійному варіанті зворотний порядок укладання шарів утеплювача та гідроізоляції. Основна гідроізоляція захищена від сонця і морозу шаром утеплювача, а потім баластовим шаром з щебеню чи гравію. Іноді поверх укладають газон з травою або тротуарну плитку. Звісно ж, в якості утеплювача потрібно використовуватися тільки вологостійкий матеріал (пінополістирол).

Інверсійна покрівля зелена і гравійна.jpg

На малюнках зі структурою інверсійної покрівлі, крім шару гідроізоляції, яким успішно служить ПВХ мембрана, видно шар геотекстилю. Для зелених дахів ідеально підходить дренажний геокомпозит Enkadrain.

За такої конструкції шар гідроізоляції захищений від дії ультрафіолету, криги і снігу з різкими перепадами температур. І навіть класична бітумна гідроізоляція прослужить без ремонту понад 30 років (у відкритому вигляді близько 10-12 років). Термін служби ПВХ мембрани при інверсійному варіанті понад 70 років (у відкритому вигляді 40-50 років).

А найголовніше на такій покрівлі можна облаштувати зону відпочинку, спортивний майданчик або навіть літнє кафе. У країнах з теплим кліматом на плоских дахах часто планують зони релаксу з басейнами і коктейль-барами.

Водовідведення на плоских дахах

Ухил в 2-5% на плоскій покрівлі потрібен саме для відведення дощової води. Водостік може бути організований як внутрішніми, так і зовнішніми трубами.

Внутрішній водостік для плоскої покрівлі

Для цього, по площі покрівлі, з розрахунку один зливний стояк на 150-180 м2, рівномірно розміщують зливні воронки. Конструкція і принцип розміщення воронок та трубопроводу вказані на ілюстраціях.

Внутрішній водосток плаского даху структура.jpg

Щоб біля воронок не утворювалися крижані або снігові затори в радіусі близько метра прокладають кабель з функцією підігріву.

Переваги внутрішнього водостоку:

  • непомітний, фасад будівлі можна проектувати будь-яким, без урахування водостічних труб;
  • труби сховані, не підлягають впливу атмосферних явищ, бурульок і механічних пошкоджень;
  • вода відводиться відразу в дренажну систему (зливову каналізацію), минаючи прилеглий до фундаменту грунт.

Зовнішній водостік для плоских покрівель

Цей варіант багато в чому схожий на класичну схему з жолобами, зливоприймачами та вертикальними трубами. Збір дощової води організовується або через відкриті переливні вікна або через таку ж воронку як для внутрішнього водостоку. У другому варіанті воронку розміщують ближче до парапету і з'єднують її з зовнішньої трубою як показано на зображенні.

Зовнішній водосток для плаского даху фото.jpg

Така система дешевше внутрішньої, а сучасні системи водостічних труб, естетично красиві, стійкі до ультрафіолету і корозії. Для монтажу зовнішнього водостоку допускається застосування металевих систем з оцинкованої сталі, таких як PlannjaТМ, або легких ПВХ труб, наприклад система Profil.

Отже, з огляду на розвиток сучасних гідроізолюючих матеріалів і утеплювачів, а також технологій монтажу, експлуатована покрівля - це стратегічно важливий об'єкт будівлі, який можна використовувати з різними цілями. Від встановлення сонячних батарей і теплообмінників технологічного обладнання, до облаштування зон відпочинку і спортивних майданчиків.

Якщо вам потрібна консультація, щоб підібрати матеріал для покрівельного пирога, чи стосовно технології монтажу, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наш інженерно-технічний відділ завжди до ваших послуг.

Зовнішній вигляд зеленої покрівлі фото.jpg

Читайте також