В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Покрівля з бітумної черепиці та її облаштування

Отже, справа дійшла до покрівлі, і ви розглядаєте варіант бітумної черепиці. Про переваги і недоліки покрівлі з бітумної черепиці сказано і написано вже багато. Якщо ви тільки починаєте цікавитися цим матеріалом рекомендуємо прочитати статтю «Бітумна черепиця - первооснова», а якщо цікавитеся детальною будовою підпокрівельного пирога і способами надійної герметизації з’єднань, вентиляційних проходів і єндови, то ця стаття для вас.

На Мал.1 показаний повний і максимальний склад покрівельного пирога. Які з цих шарів обов'язкові, а без чого можна обійтися розберемо більш детально. Почнемо з зовнішнього покриття і будемо рухатися вглиб.

Утеплений дах під бітумною черепицею.jpg

Мал.1 Конструкція покрівлі з бітумною черепицею

Бітумна черепиця

Це основний покрівельний матеріал, навіщо він потрібен і чому повинен бути якісним зрозуміло без коментарів.

Для чого потрібен підкладковий килим

Це тонкий рулонний матеріал на основі просоченого бітумом полотна. Здавалося б, навіщо він потрібен, адже бітумну черепицю можна укладати прямо на підкладку, а килим використовувати тільки для складних місць і з’єднань або зовсім заощадити, і обійтися без нього. Але більшість виробників знімають гарантію, якщо черепиця укладена без підкладкового килима, і не дарма, оскільки підкладковий килим забезпечує:

  1. Додаткова та надійна гідроізоляція. Не всі знають, але вірно покладений і проклеєний килим може слугувати тимчасовим покрівельним покриттям (до 4-х місяців), поки не буде укладений основний покрівельний матеріал. Без нього волога, особливо від нерівномірного танення сніжної шапки, може просочуватися до дерев'яної підкладки.
  2. Килим слугує буферним прошарком між підкладкою і бітумною черепицею. А навіщо - якщо підкладка гладка, а черепиця і так гнучка - запитаєте ви. Він потрібний, бо підкладка досить рідко буває ідеальною, а в перші пару сезонів весь будинок, і кроквяна система зокрема, можуть давати відчутну усадку. І без прошарку в стиках між гонтом може з'явитися протікання. А підкладковий килим еластичний - він просто трішки розтягнеться, деформується і пом'якшить механічний вплив від настилу, що змістився на цілісність покриття. До того ж бітум через 10 років починає ставати твердим і крихким, а загальний «пиріг» з черепиці і підкладкового килима більш довговічніший і стійкіший до старіння.

Дерев'яна підкладка

З OSB плит або вологостійкої фанери. Бітумну черепицю ще називають м'якою. Саме підкладка дає тверду основу для покрівлі. Кріпиться вона саморізами до крокв з перекладанням по швах (подібно до цегляної кладки).

Лати і контрлати з зазором для вентиляції.

Між покрівельним покриттям і утеплювачем повинен бути невеликий повітряний простір і щоб він був, до крокв прибивають рейки, які є латами і контрлатами (див. Мал. 2). Потік повітря повинен безперешкодно підніматися від кромки карниза до кінька (див. Мал. 3).

Сам кіньок (вершина хребта даху) завершується спеціальним елементом, який захищає дах від опадів і дозволяє «дихати» підпокрівельному простору (див. Мал. 4).

Вентиляція і утеплення підкровельного простору.jpg

Рис. 3                                                   Рис. 4


Вентиляційний гребінь під бітумну черепицю фото.jpg

Рис 4

В першу чергу вільний повітряний потік потрібен для того, щоб підтримувати утеплювач (базальтову вату) в сухому стані. Вторинна функція - відведення «зайвого» тепла в літній час, Мал. 3 якраз про це. Ось тут в повній мірі проявляється поліпшена теплова захищеність бітумної покрівлі. І економія на кондиціонуванні влітку і на опаленні взимку вийде істотна. Адже дерев'яна підкладка і бітумна черепиця самі по собі хороші теплоізолятори.

Навіщо потрібна гідроізоляційна плівка або мембрана.

  1. Потрібна вона для захисту мінерального утеплювача від конденсату та дощової або талої води, що просочилася . На Мал. 5 детально зображена схема руху повітряних потоків в покрівельному пирозі. 
  2. Рух повітря по вентиляції даху.jpg

    Мал.5

    В якості шару гідроізоляції можуть використовуватися два види матеріалів:

    1. Недорога плівка з обмеженою паропроникністю, типу Гидробарьер тм. Вона утримує конденсат і вологу з боку покрівлі (клас опору проникненню води W2). Одночасно проникна для пари зсередини - це значить, що зайва волога з утеплювача буде випаровуватися.

    ВАЖЛИВО! Має значення, яким боком монтувати Гидробарьер ТМ, «верхня» сторона відрізняється яскравістю кольорової смуги і написи.

    Клас W2 значить, що плівка утримує 50% води, що на неї потрапила протягом доби, паропроникність при цьому не перевищує 30-40 г / м2 / 24 год, тому укладати плівку Гидробарьер прямо на мінеральну вату не можна. Потрібен подвійний вентиляційний зазор див. Мал. 6.

    Подвійний зазор для вентиляції структура.jpg

    Мал.6

    А це додаткові контрлати і ускладнення монтажу, особливо для дахів складної конфігурації.

    Але якщо у вас проста двосхила покрівля, то рішення гідроізоляційна плівка + додаткові контрлати буде оптимальним.

  3. Супердифузійна мембрана типу Евробарьер ТМ - це матеріал нового покоління, за властивостями гірдозахисту і паропроникності перевершує гідроізоляційну плівку в кілька разів.

Так індекс опору проникненню води - W1 (утримується 100%), а паропроникність 1400 г / м2 / 24 год, що більш ніж в 20 разів більше ніж у плівки Гидробарьер ТМ. Це дозволяє укладати мембрану прямо на мінеральну вату, це значить, що вентиляційний зазор потрібен один і не потрібні додаткові контрлати (див Мал. 7).

Одинарний вентиляційний зазор.jpg

Мал. 7

Це спрощує конструкцію і дозволяє надійно захистити покрівлю навіть з дуже вигадливою конфігурацією і безліччю з’єднань і розжолобків (єндов).

Утеплювач

Те, що він потрібен для збереження тепла зрозуміло без зайвих запитань (див. Мал. 8).

Утеплювач для скатного даху розріз.jpg

Мал. 8

Вибирайте максимально щільний і не схильний до просідання та сповзання матеріал, базальтова вата в цьому відношенні краще скловати, але ціна вище.

Навіщо потрібен паробар'єр?

Зрозуміло, що він не повинен пропускати пар, а звідки і куди стане зрозуміло з малюнка нижче.Принцип роботи паро та гідроізоляції.jpg


Головне завдання гідроізоляції і пароізоляції, щоб мінеральна теплоізоляція залишилася сухою. А паробар'єр ще повинен бути суцільним і герметичним. Для цього застосовують спеціальні будівельні стрічки з клейкою основою на базі бутилкаучуку.

Укладають пароізоляційні плівки з напуском 10-15 см і місця стиків проклеюють стрічками. Також проклеюють місця з’єднань плівки до будівельних конструкцій і місця випадкових або технологічних проколів (цвяхи, саморізи, будівельний степлер).

Як бути з димарями, виходами вентиляції та іншими отворами в покрівлі

Тут стануть в нагоді бітумний клей, спеціальні планки, гідроізолюючі фартухи, єндовий килим і спеціальні клапани, які є у більшості виробників. Загальна логіка цих робіт максимальна щільність прилягання і багатошарова гідроізоляція.

На Рис 9 а, в, с, зображений порядок укладання покрівельного покриття на складних ділянках.

Бітумна черепиця прохід димоходів та примикання.jpg

Проклеювання складних ділянок бітумної черепиці схема.jpg

Рис. 9 с


Якщо вам потрібні більш докладні інструкції або консультації щодо застосування тих чи інших матеріалів телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Завжди раді вам допомогти.

Читайте також