В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке мансардне вікно і коли їх потрібно встановлювати

Щоб житлова мансарда стала повноцінною кімнатою або цілим поверхом, важливо не тільки добре утеплити покрівлю, а й встановити якісні мансардні вікна. І встановити їх потрібно правильно, тому що помилка монтажу може коштувати дуже дорого. У кращому випадку через вікно буде виходити більше тепла, ніж передбачено склопакетом, і надходити недостатньо світла. А в гіршому можливо наскрізне промерзання, протікання, протяги, деформаціями і заклинювання стулки. Розберемо особливості конструкції і встановлення вікон на прикладі німецьких мансардних вікон Roto.

Чим мансардні вікна відрізняються від звичайних

Мансардні вікна монтують прямо в покрівлю (врівень зі скатом) і вони приймають на себе прямі потоки дощу, граду, ураганного вітру.

Дах з мансардними вікнами фото.jpg

Найчастіше на скло можуть впасти гілки зламані вітром, тому склопакет мансардного вікна роблять з міцного загартованого скла, яке витримує екстремальні навантаження. Розрізняються вікна і по класу герметичності, теплоізоляційними властивостями і механічній міцності рами і стулки. Логічно, що і ціна гарного мансардного вікна вище. Отже, базові відмінності вікон Roto від більшості аналогів:

  1. Зміцнений склопакет. Мінімальним класом безпеки для стандартних серій вікон Roto є 3-й. А кращі моделі відповідають вищому 5-му класу за стандартом EN 13049. Ударна міцність склопакету мансардного вікна.jpg
  2. Склопакет 3-го класу безпеки витримує падіння вантажу масою 50 кг з висоти 45 см, а 5-го класу витримує удар вантажу 50 кг з висоти 95 см. Вікна не бояться випадкового падіння інструменту під час монтажу, а також вони стійкі до злому.

    По склу можна ходити без ризику пошкодити або провалитися.

  3. Герметичність. Для з'єднання вікна з покрівлею застосовується спеціальний гідроізоляційний оклад. Для різних типів покрівель розроблені окремі види окладів: для плоских покрівель, для профільованих з висотою хвилі до 45 і до 95 мм. Гідроізолюючий оклад під різні типи покрівельного покриття.jpg
  4. Ущільнення між стулкою і рамою теж виконано з матеріалу вищої якості, а саме з EPDM каучуку (такий матеріал використовується в автомобільній промисловості).

  5. Теплоізоляційні та звукоізоляційні властивості. Для заощадження максимуму тепла в простір між склом закачують інертний газ аргон. Доступні також двокамерні склопакети з низькоемісійним покриттям, яке відображає випромінювання інфрачервоного діапазону, зберігаючи тепло взимку всередині приміщення, і не допускаючи перегріву від прямих сонячних променів влітку.  Утеплення WD блоком, та захисна шторка від спеки мансардного вікна.jpg
  6. Крім того гарним енергозберігаючим ефектом володіє заводський термоблок WD, який дає додаткову економію в 15%, в порівнянні з традиційними способами утеплення. Незалежно від наявності заводського термоблоку, отвір потрібно ретельно утеплювати додатковим шаром мінеральної вати по периметру і по схилах, як на малюнку нижче. Розріз утепленого даху з мансардним вікном структура.jpg

  7. Спосіб монтажу. Покрівля істотно відрізняється від капітальних стін. При монтажі мансардних вікон не допускається застосування монтажної піни, тоді як при встановленні фасадних така піна є стандартом. Детально процес встановлення мансардних вікон описаний в статті «Як правильно монтувати і утеплювати МАНСАРДНІ ВІКНА», додаткову інформацію про види самих вікон і аксесуари до них ви знайдете в статті «ПОГЛЯД ЕКСПЕРТА НА МАНСАРДНІ ВІКНА»

На якому етапі будівництва рекомендується встановлювати мансардне вікно

Починати монтаж найкраще, коли готова кроквяна система, підшитий утеплювач, але не покладений покрівельний матеріал.

Встановлення мансардного вікна вимагає знань і кваліфікації, тому рекомендуємо звертатися до фахівців саме з сертифікатом від виробника. Інакше в результаті прикрих помилок, вікно може протікати, промерзати або погано відкриватися.

У 9-ти випадках з 10-ти проблеми з мансардними вікнами - це помилки монтажу.

Якщо ви відчуваєте, що вам під силу впоратися з монтажем самостійно - уважно вивчіть інструкцію і відеоматеріали по встановленню продукції конкретного виробника. Відеоурок по монтажу вікон Roto дивіться в кінці цієї статті.

ВАЖЛИВО ВРАХУВАТИ, на етапі проектування утепленого горища:

  • правильно розрахувати потрібну площу скління виходячи з пропорції 1:10 (1м2 скління на 10 м2 площі мансарди);
  • батареї опалення слід розміщувати під вікнами, щоб забезпечити нормальну циркуляцію теплого повітря і уникнути скупчень конденсату на склі, див. малюнок нижче.

Правильний потік теплого повітря по склу.jpg

Чи можна встановити мансардне вікно в існуючу покрівлю

У більшості випадків можна. Просто для цього потрібно докласти більше часу і зусиль. Потрібно розмітити і вирізати фрагмент покрівлі, підготувати отвір, додати кріпильні рейки, а далі монтаж за стандартною інструкції.

Відстань між кроквами або допоміжними балками повинна бути більше ширини короба на 4-6 см. Добре, якщо крок кроквяної системи дозволить підібрати і встановити вікно без переробок. Але навіть якщо ні, потрібно вирізати одну крокву і зробити для вікна окремий короб з допоміжних балок, див. малюнок нижче.

Монтаж мансардного вікна нестандратного розміру.jpg

Отвір у покрівлі повинен бути на 4-5 см більше розміру вікна. Якщо покрівля металева, то потрібно зсередини вирізати технологічний отвір (свідомо менше розміру вікна), достатній, щоб можна було висунутися назовні і розмітити майбутній отвір. Після чого вирізати отвір ножицями по металу. Якщо на покрівлі натуральна черепиця, потрібно зняти черепицю з області монтажу.

ВАЖЛИВО!

У разі керамічної черепиці вибирайте висоту встановлення так, щоб нижня допоміжна балка виявилася не більше, ніж на 1,5-2 см вище нижнього ряду черепиці (який виявиться відразу під вікном). Іншу черепицю (де буде отвір) потрібно акуратно розібрати. При зворотному укладанні частину бічних і верхніх плиток черепиці потрібно буде підрізати болгаркою з абразивним кругом для різання бетону.

Якщо вибір і встановлення мансардного вікна для вас актуальні, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наш технічний відділ завжди до ваших послуг.

Читайте також