В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як відкрити мансардне вікно? Способи відкриття мансардних вікон

Мансардне вікно – це міцне і герметичне вікно, яке стоїть прямо в похилому даху.  Через нього в приміщення потрапляє більше (на 40%) сонячного світла і багато свіжого повітря. Але кут покрівельного скату і архітектура мансарди речі індивідуальні. А значить місце встановлення і висота на якій виявиться вікно може знаходитись в межах  від 80 см від підлоги до 2,5 метрів, а іноді і більше. У цій статті розберемося яке вікно підібрати щоб не стукатися головою об стулку або, навпаки, не тягнуться до ручки мансардного вікна з драбини.

Мансардное окно

Як відкриваються мансардні вікна

У продажу є вікна з декількома варіантами кріплення і повороту стулки в рамі, на ілюстрації нижче зображені найпопулярніші типи відкривання мансардних вікон.

Типи відкривання мансардних вікон

  1. Центрально-поворотна вісь відкривання – це найпростіший і найдешевший варіант мансардного вікна. Технологія перевірена десятиліттями все просто і надійно. Але коли вікно встановлене на відносно невеликій висоті (80-120 см) стулка відкритого вікна може виявляється на небезпечному рівні. Добре, коли під вікном диван або робочий стіл, але, якщо таке вікно над проходом, є реальна небезпека зачепити стулку головою. Тому з'явилися і інші варіанти відкривання мансардних вікон.

    Центральное открывание мансардного окна

  2. Піднята на ¾ вісь відкривання – верхня частина стулки майже не виходить за межі рами всередину кімнати. А враховуючи, що ще є досить великий укіс на всю товщину покрівельного пирога з утеплювачем і оздобленням, зачепити зсередини стулку відкритого вікна нереально. Тому зараз мансардні вікна з піднятою на три чверті віссю відкривання продаються найкраще. Це недорого, зручно і практично. Але немає межі досконалості, а краще ворог хорошого. Іноді хочеться підійти до вікна і помилуватися панорамою, а стулка відкритого вікна все ж займає верхню третину відкритого простору. Цю проблему вирішує наступний тип відкривання.

    Открывание окна на три четверти

  3. Комбінована вісь відкривання. Стулка відкидається по верхній осі і практично не займає простору в отворі, див. ілюстрації нижче. Це прекрасний варіант для панорамного огляду, при якому зберігається герметичність і зручність повороту стулки в положення для миття. Єдиний недолік мансардних вікон з комбінованої віссю відкривання це ціна. Так, це вікна преміум класу, але, якщо ви будуєте для себе і назавжди, то можна дозволити собі дійсно красиву і якісну річ.

    Комбинированное открывание мансардного окна

Ще є окрема група – мансардні люки їх ще називають люками для горища. Відкриваються вбік або вгору, призначені для виходу на дах і освітлення горищного простору. Розділяють люки для горища:

  • для неопалюваних і нежитлових приміщень, вони дешевші з найпростішим склопакетом, а іноді взагалі з полікарбонатною кришкою, наприклад, як в серії WS від FAKRO

  • утеплені для опалювальних приміщень – за ступенем теплоізоляції аналогічні  стандартним мансардним вікнам.


Вікно балкон – прекрасна річ. Верхня стулка відкидається нагору, нижня подається вперед виходить міні-балкон. Але через високу ціну і складності влаштування контуру утеплення на належному рівні, в Україні поки не дуже поширена. В Італії, Іспанії, Франції - це дуже популярна річ. Але і клімат в цих країнах м'якший від українського.

Як вибрати місце установки і висоту для мансардного вікна

Бажано зробити модель освітленості з урахуванням положення покрівлі відносно сторін світу. Очевидно, що через вікно на північному схилі потраплятиме менше світла, але і  ставити всі вікна на східній або південній стороні теж не завжди раціонально. Влітку може бути дуже жарко, а від прямих сонячних променів вигорають меблі і шпалери. І потрібно буде докуповувати шторки або маркізет, а це теж недешеве задоволення. Ідеально, коли вікна будуть на північно-східних або північно-західних сторонах мансарди. Через них буде надходити досить розсіяного світла без надлишку прямих сонячних променів.

Що стосується розмірів вікон і площі скління можна обійтися без складних інженерних розрахунків, є усереднена формула 1:10 - на 10м2 житлового приміщення потрібен 1 м2 скління.

Висота і формат мансарди може сильно відрізняться, але підібрати мансардне вікно можна для будь-якої висоти і конфігурації приміщення. На ілюстрації нижче показані можливі рішення на прикладі продукції бренду VELUX. Втім, подібні рішення є і у інших брендів ROTO і FAKRO.

Типи відкривання загальна схема


При виборі крім способу відкривання звертайте на розташування рукояті. Бувають моделі вікон з нижньої чи верхньої держаком. Коли який варіант краще підходить видно з ілюстрації. Отже, за способом відкриття і розміщення рукояті ви можете вибрати наступні комбінації:

  • рукоять зверху - центральна вісь повороту - це зручно, коли вікно встановлене над диваном, робочим столом або просто невисоко від рівня підлоги, або навпаки високо і оперувати потрібно штангою-подовжувачем;

  • рукоять знизу - центральна і всі інші варіанти розташування осі повороту - найпоширеніший варіант підходить для більшості ситуацій

  • дистанційний електропривод з пультом управління - є варіант дротового і бездротового пульта управління, крім електроприводу зовні встановлюється датчик дощу, вікно закриється автоматично навіть якщо нікого не буде вдома.

Підіб'ємо підсумки за вибором осі і способами відкривання:



Критерії  вибору

Стандартні рекомендації

Примітки

Розмір та загальна площа вікон

Для центральних та північних регіонів України на 10 м2 житлової площі потрібно 1 м2 засклення. Для південних областей можна трохи менше.

Ширину вікна краще підбирати на 5-7 см  менше ніж відстань між стропилами. Інакше доведеться зрізати частину стропильної ноги, будувати обхідний каркас, а це дорого та незручно.

Орієнтація за сторонами світу

Південна сторона дає максимум світла, але можуть бути проблеми з перегрівом та вигорання меблів та оздоблення. Ідеально якщо на даху буде легка тінь від дерев.

Клімат стає спекотнішим, сонця стає більше, тому краще встановити мансардні вікна на північно-східних або північно-західних схилах.

Вісь відкривання, розміщення рукоятки, зовнішній електропривід.

Центральна вісь відкривання найдешевша та найрозповсюдженіша. Якщо вікно встановлено низько краще брати з верхньою ручкою. В усіх інших випадках кращий варіант – рукоять внизу.

Якщо вікна дуже високо - залишається варіант відкривання з дистанційним електроприводом. Це значно дорожче, але якщо ставити раз і назавжди, то краще з дистанційно керованими шторками. Останнім часом з’явились моделі з комбінованим живленням від мережі і від сонячних батарей.


Не робіть так – огляд поширених помилок при установці мансардних вікон

  1. Неправильний кут відкосу  і розташування батареї опалення, на малюнку нижче показаний правильний варіант, і червоною стрілкою показаний шлях руху теплого повітря. Якщо порушити це правило біля вікна утворюється холодний повітряний карман, а це конденсат на склі, на рамі і на оздобленні відкосу. Потім з'явиться цвіль та інші неприємності.

    Правильне встановлення вікна

  2. Недостатнє утеплення по контуру відкоса. Як не крути вікно - це дірка в системі теплоізоляції. І всі методи утеплення на кшталт заповнення склопакетів інертним газом або заводський «комір» утеплення як WD блок на вікнах ROTO можуть лише знизити тепловтрати, і не дати вікнам стати точкою промерзання.

    Конденсат на вікнах

    Тому на утепленні мансардного поверху не потрібно економити. Рекомендуємо вибирати моделі з фірмовим блоком тепло- і гідроізоляції. Це страховка від «кривих рук» і помилок монтажу. Інакше конденсат і навіть іній на внутрішній стороні вікна забезпечені.

  3. Використання монтажної піни для ущільнення і теплоізоляції між рамою і кроквами. Цього не можна робити ні в якому разі. Піна стає жорсткою, а система крокв трохи рухається протягом року. Усадки, компенсація температурних розширень зруйнують ущільнення з монтажної піни. Як результат точки промерзання по периметру, конденсат і протікання.

  4. Помилки інтеграції ізолюючого окладу в покрівлю і крапельників для відведення конденсату. На лівому малюнку один з варіантів покрівельного пирога. Як видно шар гідроізоляційної мембрани відводить краплі конденсату в сторону карниза. А якщо на шляху стікання крапель конденсату у нас мансардне вікно, то потрібно щоб вода обігнула вікно і потекла далі. Для цього використовується крапельна планка див. правий малюнок.

    Крапельна планка

Але проблема в тому, що крапельна планка входить не в усі комплекти гідроізолюючих окладів. Іноді її можна купити окремо, іноді досвідчені покрівельники роблять її з алюмінієвої планки або просто згортають відвідний жолобок зі шматка покрівельної мембрани. Це перевірений і робочий спосіб - погано, коли про водовідвідну планку забувають і конденсат потрапляє в стик між вікном і захисним фартухом з мембрани. Рано чи пізно таке вікно почне текти. Будьте уважні, виконуйте всі інструкції від виробника. Наймайте тільки досвідчених і кваліфікованих покрівельників.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний, якщо є питання по наявності і монтажу мансардних вікон телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також