В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Погляд експерта на мансардні вікна

Експерт на ринку мансардних віконА чи знаєте ви, що з темного, пильного горищного приміщення можна зробити теплу, затишну, світлу кімнату? Чи знаєте ви, що для запобігання утворення конденсату, намокання елементів покрівлі, появи грибка і гнилі потрібно якісне провітрювання підпокрівельного простору? Мансардні вікна - одночасно висвітлюють, утеплюють і допомагають забезпечити оптимальну циркуляцію повітря в мансарді. Про різновиди мансардних вікон, важливі критерії вибору і правила монтажу нам розповів експерт в області мансардних вікон Кахновський Олександр.


Чим мансардні вікна відрізняються від фасадних?

Мансардні вікна на покрівліЕксперт: Спосіб встановлення - це основна відмінність мансардних вікон (МВ) від фасадних (ФВ). ФВ встановлюють вертикально, а МВ встановлюють в похилій площині даху. МВ є частиною всієї покрівлі, їх встановлюють в самому покрівельному «пирозі». Тому, мансардні вікна повинні витримувати все навантаження, що припадає на покрівлю: дощ, сильний вітер, сніг. Також на мансардне вікно може впасти зламана гілка дерева. Отже, МВ повинні мати високу механічну міцність, яку їм забезпечують склопакети з загартованим зовнішнім склом. Крім того, зовні МВ оснащені металевими накладками, як правило, з алюмінію, які додатково захищають від атмосферних і механічних навантажень.

Чи можна на покрівлі встановлювати фасадні вікна?

Вікна дормериЕксперт: В принципі, можна, але тільки в конструкціях, які називають «дормери» або в народі - «шпаківні». Але вікна в дормерах забезпечують на 40% менше освітлення, ніж МВ. Та й з фінансової точки зору встановлення вікон в дормерах набагато дорожче. Будуть потрібні додаткові витрати на вартість покрівельних матеріалів (черепиця, гідроізоляційні плівки, теплоізоляція тощо) та роботу фахівців.

Існує багато моделей і різновидів мансардних вікон. Чим вони відрізняються між собою?

Різновиди мансардних віконЕксперт: По-перше, найголовніша відмінність - це 3 типи відкривання: відкривання стулки вікна по центру, з піднятою на ¾ віссю повороту стулки і з верхньою віссю відкривання. По-друге, МВ відрізняються за матеріалом, з якого виготовлений профіль (дерево, ПВХ). По-третє - за місцем розташування ручки для відкривання стулки вікна. Ручка може розташовуватися внизу або вгорі рами. Четверта відмінність - це склопакети. Вони можуть бути однокамерними і двокамерними. П'ята відмінність - теплоізоляційні параметри. Існують утепленні вікна та без утеплення. Вікна також можуть відрізнятися за матеріалом зовнішніх накладок. Найчастіше матеріал зовнішніх накладок - це алюміній, який фарбують в будь-який колір за шкалою RAL. Ще накладки бувають з міді або титан-цинку.

Розкажіть детальніше про типи відкривання мансардних вікон

Експерт: Перший тип - відкривання стулки вікна по центру (центрально-поворотні вікна). Це класична найпоширеніша модель вікна, яка зустрічається у всіх виробників МВ. Другий тип - з піднятою на ¾ віссю повороту стулки. Він полегшує доступ до відчиненого вікна і забезпечує якісне провітрювання приміщення. Третій тип - з верхньою віссю відкривання, який ще називають моделлю з 2-ма осями відкривання. Така вісь забезпечує зручний і безпечний доступ до відчиненого вікна, адже відсутня ймовірність вдаритися головою об раму вікна. Ще одна перевага - функція «безпечного миття», при якому вікно фіксується в потрібному положенні і дає можливість повертати його на 180 °.

Мансардні вікна з центральною віссю Мансардне вікно з припіднятою віссю повороту стулки Мансардне вікно з двома осями повороту стулки
Вікна з центральною віссю поворота Вікно з припіднятою віссю повороту Вікно з двома осями повороту стулки

Які існують профілі мансардних вікон?

Експерт: Дерев'яний або з ПВХ. Вікна з ПВХ профілів в народі називають «металопластикові вікна».

Деревяні мансардні вікна Пластикові мансардні вікна
Мансардні вікна с дерев'яним профілем Мансардні вікна с ПВМ профілем

Яка різниця між однокамерними і двокамерними склопакетами?

Двокамерні мансардні вікнаЕксперт: Однокамерні склопакети - це 2 скла. Двокамерні склопакети - 3 скла. У двокамерних склопакетах між зовнішніми шибками розташоване додаткове скло. Тому двокамерні склопакети «тепліше».

Які переваги в утеплених мансардних вікон?

Мансардні вікна Roto с термоблокомЕксперт: Утеплені МВ - це вікна з термоізоляційними блоками по всьому периметру коробки вікна, які встановлюють на заводі. Наприклад, у вікнах німецької продукції Roto термоблок встановлений ще на заводі і саме він забезпечує герметичність в самих проблемних місцях - з'єднанні вікна з покрівлею. Це полегшує монтаж вікна в покрівлю і забезпечує герметичність після встановлення. До того ж, термоізоляційний блок зменшує тепловтрати і зберігає додатково до 5 ° С температури повітря в приміщенні. Складовою термоізоляційного блоку по периметру всієї коробки є пароізоляційний фартух. Фахівці знають, що цей фартух необхідно з'єднати з основною пароізоляцією мансарди за допомогою спеціальної клейкої стрічки. Таким чином досягається максимальна теплоізоляція в приміщенні. Вибирайте моделі вікон з термоблоком без вентиляційного клапана, оскільки через клапан буде постійно надходити холодне повітря, що знижує енергоефективність. До того ж, найкраща підтримка свіжого повітря в приміщенні - це періодичне провітрювання.

У чому різниця між мансардними вікнами і люками?

Мансардні люкиЕксперт: У відкритті віконних отворів. Мансардні люки, як і вікна, призначені для освітлення і провітрювання мансардних приміщень. Але при відкриванні стулки люка в сторону зліва направо і навпаки, а також від низу до верху, віконний отвір відкривається на 100%. Завдяки цьому, через мансардний люк людині зручніше вилізти з приміщення на дах. Іншими словами покрівельні люки потрібно вибирати, якщо просто необхідно забезпечити доступ на дах через мансардне приміщення технічним працівникам, наприклад для установки TV антени або прибирання снігу.

Як розрахувати кількість вікон, щоб в мансардному приміщенні було світло?

Як вибрати мансардне вікноЕксперт: Норми освітленості приміщень, де постійно присутні люди (житлових і офісних), однакові для МВ і звичайних ФВ - це 1:10. Іншими словами, 10 м2 загальної площі мансардного приміщення повинно освітлювати не менше 1 м2 скління. У паспорті кожного вікна в залежності від габаритів, прописана, так би мовити, площа скління вікна. Слід знати, що за рахунок розсіювання сонячних променів, краще встановити в покрівлі два вікна меншого розміру, ніж одне велике, рівне в сумі скління двом меншим вікнам. Для кращого освітлення мансарди в покрівлях з меншим кутом нахилу (15 ° -30 °) рекомендують встановлювати МВ з великою висотою (140; 160 см та ін.), А в покрівлях з великим кутом (45 ° -60 ° і більше) - вікна з невеликою висотою (78; 98 см та ін.).

Які параметри необхідно враховувати при виборі мансардного вікна?

Мансардні вікна з термоблокомЕксперт: Перше - це крок між кроквами (А), який повинен бути, як мінімум, дорівнювати А = ширина вікна + 6 - 7 см. Де 6 - 7 см - це зазори з двох сторін (по 3 - 3,5 см) . При встановленні мансардних вікон зазори знадобляться для утеплення приєднань або для термоблоку, встановленого на вікно ще на заводі. Другий параметр - це кут скату покрівлі. У паспорті кожного вікна прописаний діапазон кута скату покрівлі, в якому потрібно встановлювати вікно. Наприклад, якщо в паспорті прописано 20 ° -65 °, вікно можна встановити в покрівлі з кутом ската від 20 ° до 65 °. Третій параметр - положення стулки відкривання вікна. Стулка повинна знаходитися трохи вище за голову при відкритому положенні вікна. Тоді стоячи в повний зріст біля відчиненого вікна людина відчуватиме себе зручно і не боятиметься вдаритися об відкриті стулку. Щоб правильно вибрати положення стулки, потрібно враховувати на якій відстані від підлоги буде перебувати низ вікна, тип відкривання і висоту стулки у відкритому положенні.

Часто можна почути, що мансардні вікна протікають, особливо взимку, коли випадає і тане сніг. Що робити, щоб цього уникнути?

Якість мансардних віконЕксперт: Більше 90% проблем, які виникають при експлуатації МВ, включаючи попадання вологи через конструкцію вікна - це неправильний монтаж вікна в покрівлю. Неправильний монтаж - це порушення інструкцій по монтажу (примітка: інструкція виробника присутня в кожній коробці з вікном), або непрофесійна робота покрівельника. Щоб полегшити монтаж і уникнути помилок, слід вибирати вікна відомих брендів, у яких в конструкції вікна передбачено наявність термоізоляційного блоку. Також необхідно закривати вентиляційний клапан при низькій температурі навколишнього середовища. Холодне повітря потрапляє всередину мансарди через вентиляційний клапан, змішується з теплим повітрям приміщення і осідає на поверхні вікна у вигляді конденсату.

Що таке коефіцієнт опору теплопередачі?

Опір теплопередачі мансардних віконЕксперт: Через світлові отвори втрачається до 15 - 30% тепла. При цьому значна частина тепла йде через місця приєднання вікон до стін і через укоси. Рівень теплозахисних властивостей мансардних вікон характеризується величиною «приведений опір теплопередачі». Коефіцієнт опору теплопередачі характеризує кількість теплоти в ватах (Вт), яке проходить через один квадратний метр конструкції, коли температура відрізняється в 1 градус по обидва боки вікна. Чим вище коефіцієнт опору теплопередачі склопакета Rc або всього вікна Rв, тим менше тепловтрат через мансардне вікно. Найкращі показники коефіцієнтів Rc і Rв в мансардних вікнах з двокамерним (низькоемісійним) склопакетом. У двокамерних склопакетах відстань між шибками заповнена інертним газом - криптоном. На зовнішній поверхні внутрішнього скла нанесено напилення у вигляді оксидів дорогих металів (срібла). Напилення дозволяє взимку відображати теплі потоки повітря від скла назад в приміщення, тим самим зберігаючи тепло. Влітку навпаки, напилення дозволяє відображати надлишкові промені сонця, зберігаючи прохолоду в мансардному приміщенні.

На які аксесуари для мансардних вікон варто звернути увагу?

Затіняючі штори для масардних віконЕксперт: Про аксесуари для мансардних вікон згадують в жарку пору року. Аксесуари призначені для захисту від сонця, сторонніх поглядів, різного сміття - листя з дерев тощо. Аксесуари для мансардних вікон встановлюють всередині приміщення (внутрішні аксесуари) і зовні будівлі (зовнішні аксесуари). До внутрішніх аксесуарів відносяться сонцезахисні і затемнюючі шторки, жалюзі, плісировані штори, москітні сітки. До зовнішніх - захисні ролети і маркізети. Управління аксесуарами буває дистанційним, за допомогою кнопки-вимикача або пульта дистанційного керування з електричним приводом. Деякі аксесуари працюють від сонячних батарей. Як правило, внутрішні аксесуари встановлюють на вікна після завершення ремонту в мансардному приміщенні - щоб уберегти аксесуар від забруднення або поломки. Тому покупку та встановлення внутрішніх аксесуарів можна здійснити вже після встановлення вікон.

Вибирайте якісні мансардні вікна і покрівельні люки, довіряйте встановлення виключно професіоналам і тоді мансардне приміщення буде світлим і затишним. А на питання, що цікавлять про вибір та встановлення мансардних вікон Вам дадуть відповідь фахівці інтернет-магазину «Побудуй»!

(0800) 50-54-52

Читайте також