В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як правильно монтувати і утеплювати мансардні вікна

Житлова мансарда - це чудовий і недорогий варіант отримати ще одну кімнату - цю тему ми додатково розглядали у статті «Утеплена мансарда - це додаткові витрати чи вигідна інвестиція».

І щоб мрія про саме світле і затишне місце в вашому домі збулася, в цій статті обговоримо особливості монтажу мансардних вікон і перелік поширених помилок при їх монтажі та утепленні.

Як підібрати розмір мансардного вікна

Більшість виробників випускають вікна від 45 до 94 см шириною, і від 90 до 160 см заввишки. Цього достатньо для більшості горищ і мансард. При виборі розміру вікна важливі три фактори:

  1. Площа скління для денного світла. Нормальною вважається площа скління в співвідношенні 1:10, тобто на 10 м2 площі мансарди потрібно 1 м2 скління. див. малюнок 1 Розрахунок площі освітлення мансардних від мансардних вікон приклад.jpg
  2. Крок кроквяної системи (відстань між двома сусідніми кроквами). Наприклад, якщо відстань між кроквами 800 мм, то ідеально в такий отвір встане вікно 74 см шириною. Хоч це правило найменш суворе. Якщо за задумом дизайнера і плану приміщення потрібні ширші або навпаки вузькі вікна, крокви і обрешітку переробляють під потрібний розмір. див. малюнок 2 Монтаж вікна в обрешітку по ширині.jpg Монтаж мансардного з додатковими опорними балками.jpg
  3. Правда це додатковий час і трудовитрати, але гарне вікно саме там де ви хочете того варто.

    Дотримуйтесь рекомендованих виробниками проміжків при монтажі вікон (Рис 3). Це дуже важливо в довгостроковій перспективі. Адже кроквяна система схильна до усадки з невеликим зміщенням від сезонних коливань температури.

    Вікна для мансарди монтаж обрешітки.jpg

  4. Кут скату покрівлі - від нього залежить висота вікна. Верхній край вікна повинен знаходитися на комфортній, для людини, висоті, нижній край не рекомендується опускати нижче 90 см. Найчастіше у нас купують вікна висотою від 1,18 до 1,4 м, що пов'язано з найбільш поширеним і комфортним кутом скату близько 50 °. Рекомендовані висоти вікон в залежності від кутів наведені на малюнку 4. Вибір висоти залежно від кута нахилу мансардного вікна.jpg

Поширені помилки монтажу мансардних вікон

Фахівцями нашого технічного відділу була помічена дивна закономірність, дилетанти при монтажі вікон роблять набагато менше помилок, ніж будівельники зі стажем. Крім тих, звичайно, хто спеціалізується на покрівельних роботах. Відповідь виявилася простою - дилетанти читають інструкцію, а досвідчені будівельники часто «і так знають як треба». Тому рекомендуємо дочитати цей розділ до кінця, навіть якщо ви хороший фахівець. В крайньому випадку, перевірите себе, та й нас заодно.

Отже, ось список поширених помилок і способів їх уникнути:

  1. Застосування монтажної піни - піна підходить для ущільнення і додаткової фіксації при монтажі дверних і віконних отворів. Там рама жорстко зафіксована анкерами до твердої капітальної стіни, монтажна піна створює розпір і намертво фіксує конструкцію. До того ж монтажна піна сама по собі непоганий теплоізолятор. Але у випадку з мансардними вікнами ситуація принципово інша. По-перше, менша жорсткість конструкції, і піна в процесі застигання може змістити або деформувати короб вікна або крокви з латами. По-друге, після застигання піна втрачає еластичність. А кроквяна система рухається, просідає та розширюється від змін температури, піна кришиться і обсипається. В результаті утворюються дірки і порожнечі.
  2. Порушення цілісності шару паро і гідроізоляції. Вікно має становити єдине ціле з усім покрівельним пирогом, інакше не уникнути проблем з підтікання і тепловтратами. Загальна структура покрівельного пирога, і зразки правильного з'єднання пароізоляційної плівки і гідроізоляційної мембрани показані на мал. 5 а, в, с.  Гідроізоляційний фартух під мансардне вікно.jpg Пароізоляція мансардного вікна фото.jpg  Розріз пирога утеплення мансарди.jpg
  3. Погано утеплений периметр укосу або утеплювач не щільно прилягає до короба вікна. Це веде до утворення конденсату і навіть до наскрізного промерзання в області віконного отвору. Зразок правильного монтажу вікна з утепленим укосом дивіться на мал 6 а.
  4. ВАЖЛИВО! Верхній укіс повинен бути горизонтальним, а нижній вертикальним по відношенню до підлоги. Це потрібно для нормальної циркуляції теплого повітря в області вікна див. мал 6 d.  Розріз утепленого даху з мансардним вікном.jpg Мансардне вікно з термоблоком Roto розріз.jpg Утеплення відкосу мансардного вікна.jpg  Правильний потік теплого повітря по склу.jpg 

      Для додаткової економії тепла та спрощення монтажу рекомендуємо застосовувати вікна з заводським утепленням коробу. На мал 6 с, зображений розріз мансардного вікна Roto (Німеччина) з заводським термоблоком WD.

  5. Утеплення укосів алюмофолом та іншими тонкими прошарками на основі поролону і фольги. Якщо для літніх неопалюваних мансард цей варіант цілком прийнятний, то для повноцінних житлових приміщень зовсім не підходить. Тут потрібен повноцінний шар базальтової вати товщиною не менше 100 мм.
  6. Не відрегульована геометрія вікна, є перенапруження в конструкції короба, стулка лягає нещільно. Згодом щілина буде тільки збільшуватися. Допоможе рівень та інструкція з монтажу і регулюванню. Важливо правильно відрегулювати вікно на етапі будівництва, оскільки регулювання після монтажу покрівельного покриття і обробки виконати складно. Нам відома лише одна торгова марка Roto, вікна якої можна регулювати в будь-який час. Це актуально якщо через рік після будівлі будинок дав усадку і геометрія покрівлі трохи змістилася.

  7. встановлення мансардних вікон в плоску або майже плоску покрівлю, кут скату, в якій менше 15 °. Для таких випадків потрібно робити спеціальну виступаючу конструкцію, як на мал 7. Інакше вікно буде протікати.  Основа для встановлення мансардного вікна в пласку покрівлю.jpg
  8. Неправильний вибір або недбалість при встановленні віконного окладу див. мал 8. Для плоских і для профільованих (хвилястих) дахів віконні оклади різні. Крім того, для профільованих покрівельних матеріалів (натуральна або металочерепиця) з різною висотою хвилі, теж потрібно купувати різні оклади. Існують оклади для матеріалів з висотою хвилі до 45 мм, і до 80 мм. Порядок монтажу ізолюючих окладів: встановити і закріпити нижній фартух, потім зістикувати і закріпити бічні елементи і останнім монтується оголовок.

Структура мансардного вікна фото.jpg

Якщо для вас актуальне питання утеплення мансарди або потрібно купити мансардні вікна, телефонуйте. Наші фахівці допоможуть розібратися в технічних характеристиках і перевагах: покрівельних матеріалів, систем водостічних труб, мінеральних утеплювачах на основі скловати або базальтової вати і багатьох інших матеріалів для будівництва та оздоблювальних робіт. Контактний телефон 0800 50-54-52.

Читайте також