В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Мансардні вікна ROTO, FAKRO, VELUX – хто ж все-таки найкращий в Україні

Мансардне вікно – це міцна і технічно складна конструкція. Ізолюючий оклад з рамою і стулкою встановлюється прямо в дах. Іноді ділянка де стоїть мансардне вікно механічно міцніша ніж дах без вбудованих конструкцій. А значить вибирати потрібно найкраще з можливого, адже це вибір на найближчі 15-20 років, а можливо й більше. Розглянемо і порівняємо продукцію від трьох основних брендів.

Рейтинг та порівняльний аналіз мансардних вікон в Україні

На ринку України представлено 3 основні виробники мансардних вікон.
  1. ROTO (Німеччина-Польща) – це мансардні вікна для тих, кому потрібна безкомпромісна якість, максимальний термін гарантії. І реально тривалий термін служби, без ремонту і заміни ущільнень. Продуманість і надійність продукції Рото легендарна. 

  2. FAKRO (Польща-Україна – це лідер по співвідношенню ціна-якість. Правда, щоб отримати тривалу гарантію потрібно щоб вікно встановлював сертифікований монтажник, що не завжди можливо у віддалених регіонах.

  3. Velux (Данія) – їх люблять покрівельники і монтажники. Тут процес установки настільки продуманий і спрощений, що практично неможливо зробити помилку при установці. Є економ серія Velux Optima, є поліпшені серії - подробиці розберемо нижче.

    Мансардные окна

Мансардні вікна Roto

Офіс і центр технічних розробок в Німеччині, заводи в Німеччині та Польщі. Бренд випускає як готові вікна, так і фурнітуру для виготовлення всіх рам і стулок, горищних сходів, технологічних люків і т.д. Багато європейських компаній використовують хоч якусь частину продукції Roto в своїх виробах. Компанія РОТО заснована в 1935 році. Вся продукція бренду відповідає стандартам найвищої якості «german made». А це означає:
  • що отримано понад 2 500 патентів на інновації і оригінальні інженерні рішення, в тому числі оптимізація і зниження витрат на виробництво;

  • німецька точність на всіх етапах від проектування до контролю і управління якістю;

  • чистота екології виробництва і турбота про навколишнє середовище (підтверджено сертифікатом FSC).

Регульована фурнітура

Це ключова перевага мансардних вікон Roto. Новий будинок і кроквяна система дають усадку за перші рік-два. Зсув кроквяної системи може викликати перекіс, а це заклинювання або щілини між рамою і стулкою. У інших виробників треба відпускати кріплення, в деяких випадках виймати і монтувати вікно заново. А у Roto геометрію рами і стулки можна регулювати без демонтажу.

Гарантія мансардних вікон Roto

Визначається формулою 15/5/2, де:
  • 15 років – повна гарантія на склопакет, фурнітуру, ПВХ профіль;

  • 5 років – дерев'яні вікна, після чого потрібно кожні 5 років обробляти спеціальним лаком, і гарантія продовжується;

  • 2 роки – електрика і аксесуари.

Термоізоляційний блок WD

Також поза конкуренцією фірмовий термоізоляційний блок WD Roto. Це встановлений на заводі термоблок з спіненого полімеру. Блок WD захищає периметр рами на всю глибину. Виконаний з еластичного спіненого поліпропілену (в вікнах Designo R4 / R7) або поліетилену (у вікнах Designo R6 / R8). Матеріал блоку стійкий до ультрафіолетового випромінювання (УФ) і впливу агресивного середовища. WD блок покращує показник теплоізоляції на 15%.

А температура між рамою і дахом підвищується приблизно на 5 ° C.

Ціна мансардного вікна з WD блоком вища, але при цьому зменшується трудомісткість монтажу і знижується ймовірність помилок і погану теплоізоляцію периметра рами. Ключові переваги WD блоку:

  • виключає появу містків холоду в найбільш уразливих місцях;

  • значно знижує ризик утворення конденсату;

  • захищає мансардне вікно від проникнення вологи, вітру і шуму

До вікон інших виробників можна замовити термоізоляційний блок як додаткову опцію, але цей елемент не буде вбудованою частиною, відповідно не дасть такого тотального захисту від втрат тепла як у Roto. Термоблок WD Roto

Розріз WD блока від Roto

Контур утепления Факро

Оклад від Fakro "Thermo" з теплоізоляцією

Гидротеплоизоляция Velux

Комплект гідротеплоізоляції від Velux BDX 2000

ВАЖЛИВО: Рама з WD блоком ширша, ніж у вікна таких же розмірів без WD (на 7 см), тому при підборі окладів потрібно вибирати оклад, в маркуванні якого також присутній індекс WD, а також розмір отвору повинен бути більшим на ці 7см.

Коротко про особливості модельного ряду ROTO

  1. Дерев'яні вікна Рото виготовлені з клеєної сосни зимової заготівлі після вакуумної сушки. За замовчуванням покриті безбарвним лаком, але під замовлення доступні пофарбовані в білий колір, для світлих інтер'єрів

  2. Пластикові (вологостійкі) вікна ROTO з багатокамерного профілю Rehau. Випускаються з 5 класом безпеки і максимальної гарантією на всі вікно 15 років. Базовий колір білий, але під замовлення можна отримати ламинацию:

    • дуб золотий;

    • світла сосна;

    • темний дуб;

    • горіх;

    • червоне дерево.

  3. Спрощена система монтажу для серії Roto Q, зі звуковим супроводом успішного з'єднання (на клік). Монтажник чує характерне клацання і це значить, що все йде як треба. Ціна мансардного вікна Roto Q при цьому залишається на рівні конкурентів, при кращих характеристиках.

  4. Висока енергоефективність і теплоізоляція. Починаючи з базового склопакета Стандарт в серії вікон Roto Q, коефіцієнт теплопередачі Uw (Вт / м2С) = 1,2. Зауважте не склопакета, а всієї конструкції. Тепловтрати всього вікна завжди більші ніж склопакета в чистому вигляді, основне джерело втрат – це рама і ущільнення між стулкою і рамою. Інші бренди можуть похвалитися показником Uw в межах (1,3-1,5) для цінового сегменту стандарт.

Мансардні вікна Fakro

Головний офіс – Польща, заводи Польща, Україна, Росія. Компанія заснована в 1991 році. Як свою філософію FAKRO представляють інноваційність. Компанія FAKRO подала понад 100 патентних заявок і технічні рішення копіюють інші виробники.

Гарантія на мансардні вікна Fakro – не така очевидна і чітка як на Roto, але деякі показники рекордного. На сайті компанії вказано – ∞ / 20/10/5/1:

  • безстрокова гарантія на склопакет з загартованим склом від розбиття градом;

  • 20 років гарантії на склопакет для всіх вікон FAKRO і металеву фурнітуру в обертових вікнах за винятком вікон FTT, FY_, FD_;

  • 10 років на вікна при встановленні разом з окладом;

  • 5 років – на люки при встановленні разом з окладом;

  • 1 рік – на електроніку і аксесуари.

Але в бланку гарантії, що йде разом з вікном зазначено 10 років гарантії на дерев'яні і металеві елементи, справність механізмів відкривання-закривання і герметичність за умови, що монтаж здійснено бригадою, що сертифікована компанією Fakro. В іншому випадку – 5 років.

Короткий огляд моделей дивіться в таблиці нижче, кольори стовпчиків відповідають серіям:Цвета таблицы Факро

Таблиця мансардних вікон Fakro

Мансардні вікна Velux

Центральний офіс – Данія, заводи в 11 країнах, в тому числі Данії, Угорщині, Німеччині, Чехії, Франції та Росії. Компанія заснована в 1941 році. На Україні мансардні вікна VELUX продаються вже 15 років. Якість підтверджена європейськими сертифікатами ISO 9001 (якість, 2004), ISO 14001 (навколишнє середовище, 2004) і OHSAS 18001 (умови праці, 2005).

Дійсно, мансардні вікна Велюкс дуже продумані і зручні з точки зору монтажу та комфортного використання.

Гарантія Velux знову ж неоднозначна – на сайті вказано 10/1

  • 10 років – на готовий виріб скло, фурнітура, матеріал рами і стулки;

  • 1 рік – на електроніку.

Але в гарантійному талоні вказано лише 5 років на мансардні вікна, включаючи теплоізоляційний склопакет, оклад, укоси, теплоізоляційну раму, гідроізоляційний і пароізоляційний фартух.

Конкурентні переваги мансардних вікон VELUX:

  1. Унікальна система термоізоляції Thermo Technology – доступна для всіх мансардних вікон Velux, крім серії Optima.

  2. Додаткові контури ущільнення з EPDM каучуку – три контури ущільнення це стандарт, два тільки у найбільш доступних за ціною моделей Velux Optima.

  3. Клапан для провітрювання вбудований в ручку. Також, є вибір розміщення рукояті згори або знизу, що зручно, коли вікно потрібно розмістити над столом чи диваном (тут зручніше верхня ручка), а якщо на більшій висоті над проходом (краще нижня).

Короткий путівник по серіях мансардних вікон VELUX

Серії мансардних вікон Velux

ВАЖЛИВО ДЛЯ ВСІХ ТИПІВ МАНСАРДНИХ ВІКОН ВСІХ ВИРОБНИКІВ!

Ось як виглядає неправильний монтаж мансардного вікна. Вікно потрібно міняти, виймати значну частину покрівельного утеплювача навколо, і переробляти внутрішнє оздоблення відкосів.

Последствия неправильного монтажа мансардных окон

Для адекватного порівняння мансардних вікон різних брендів потрібно звертати увагу на:

Коефіцієнт теплопровідності вікна і склопакета – це різні показники. Теплофізичні показники вікна завжди менше, оскільки додаються втрати через раму і ущільнення. Вимірюється в Вт / м2С - позначає скільки теплової енергії пройде через один м2 площі при різниці температур в 1 градус. Чим менше цифра, тим краще.

Тип склопакета: кількість камер, заповнення (аргон або криптон) наявність скла триплекс з внутрішньої сторони. Триплекс завжди дорожче, але це додаткова безпека навіть якщо таке скло розбити НЕ буде гострих осколків.

Кількість контурів ущільнення – це впливає на герметичність особливо для снігових регіонів. Коли над вікном лежить сніжна шапка вдень сніг тане, і вода в мікродозах просочується під ущільнювач. А вночі вода замерзає розширюється і потихеньку руйнує ущільнювач. Саме тому важливо обслуговувати і змащувати ущільнення в теплу пору року, а через 5-7 років бажано замінити новими.

Коефіцієнт зниження шуму в децибелах. Чим більше цифра, тим краще. Визначає наскільки комфортно буде жити, а особливо спати під такими вікнами.

Підведемо підсумки рейтингу виробників мансардних вікон

Всі три бренди FAKRO, VELUX і ROTO роблять добротні і якісні продукти. Є різниця в ціні економ серій і преміум класу. Якщо на перше місце виходить економія, то, напевно, підійде виріб від FAKRO, але однозначного лідера не обрати. Таблиця нижче допоможе порівняти мансардні вікна «однокласники» від різних брендів і спростить вибір.

Моделі мансардних вікон

Читайте також