В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Які існують різновиди будівельних драбин

На будь-якому будівництві обов'язково є стрем’янка або драбина, а найчастіше і те й інше. Якщо без будівельних лісів ще можна обійтися, то без переносних драбин, майданчиків з настилами (козли) і малярських помостів не обійтися. У цій статті розберемося які вони бувають, як відрізнити якісну драбину від не надто хорошої. І з'ясуємо чи дійсно драбина-трансформер повністю замінює приставні драбини, стрем’янки і робочі площадки.

Универсальна стрем'янка

Приставні драбини

Приставні драбини – це найпростіший і найдоступніший варіант. До сих пір саморобні дерев'яні сходи є в кожному дворі. Правда тільки в побуті для того щоб потрапити на горище або залізти на дерево. У будівництві та промисловості використовуються односекційні приставні сходи з:

  1. Алюмінію – це легкий міцний матеріал. Драбина не боїться вологи, комах древоточцев. Зберігає механічну міцність десятиліттями. Якщо використовувати в побуті, то термін експлуатації необмежений. При жорсткій експлуатації на будівництві у алюмінієвих сходів губляться опорні башмаки, на сходинках і боковинах з'являються подряпини, плями від фарби і будівельних розчинів. Але ви рідко побачите зламану або зігнуту приставну драбину.

  2. Склопластику – це спеціалізовані діелектричні драбини для електромонтерів. Коштують досить дорого, але незамінні в цій сфері. Раніше для цього використовувалися дерев'яні сходи для яких проводилися щорічні випробування на міцність і на ступінь ізоляційної стійкості.

  3. Зі сталі – вони важчі за алюмінієві, продаються фарбованими, оскільки сталь іржавіє. Міцні, невибагливі, за ціною дешевше алюмінієвих, але не такі хороші і зручні.

  4. Дерево. Фабрично виготовлені дерев'яні сходи все ще використовуються на підприємствах. Щорічно проходять перевірку вантажем 120 кг підвішеним до сходинки, яка найближче до центру драбини. Дата і результати перевірки заносяться в журнал і дублюються на боковині самих сходів.

При виборі приставних драбин з алюмінію звертайте увагу на:

  • опорні башмаки – добре якщо вони широкі, масивні і з прогумованої вставкою внизу, тоді вони не будуть ковзати навіть на гладкій плитці;

    Опорні башмаки для алюминиєвих драбин

  • товщину і габарити профілю, товстостінний широкий профіль ознака профі рівня, з можливістю навантаження до 150 кг, а й коштують вони дорожче;

  • чи є можливість прикріпити гаки або додаткову ніжку, щоб використовувати приставні сходи на сходинках або бордюрах см. фото нижче.

    Крюки і додаткові ніжки до приставної драбини

Розсувні драбини стрем’янки

Їм не потрібна опора, можна поставити де завгодно і дістати до люстри, пофарбувати стелю або зібрати урожай з плодових дерев.

Бувають класичні односторонні драбини з майданчиком і скобою, і двосторонні стрем’янки де на обох частинах є сходинки. Деякі моделі складних сходів крім положення двостороння стрем’янка можуть розкладатися і висуватися в довжину як приставні, докладно про цей тип драбин буде далі.

Розрахункове навантаження для побутових драбин-стрем’янок 120 кг, для будівельних до 150 кг.

Драбини-стрем'янки

Зверніть увагу, що в характеристиках пишуть кілька висот і довжину:

Параметр

Розшифровка

Висота площадки

Высота від підлоги до рівня площадки коли драбина в розкладеному стані

Довжина стрем’янки

Довжина складеної драбини – важливо для перевезення та зберігання

Робоча висота стрем’янки

Высота, до якої може дотягнутися людина і виконати роботу без ризику втратити рівновагу. Як правило це + 1,8 метра до висоти площадки, а якщо площадки немає то + 1,2 м від верхнього краю встановленої стрем’янки. За правилами техніки безпеки для приставних драбин і стрем’янок без площадки допускається стоят й виконувати роботи не вище третьої сходинки зверху.

При виборі драбин орієнтуйтеся на комфорт і на те де будете їх використовувати. Наприклад, на широких щаблях зручно стояти, як на драбині на фото внизу зліва, але вона не буде зручна в саду, та й ціна драбини у якій складаються ще і сходинки зависока. А на фото праворуч будівельна драбина KRAUSE зі зручною полицею для малярного або іншого інструменту. Додаткова зручність і пристосування підвищують ціну, але, якщо працювати потрібно багато і часто – вони окупаються.

Стрем'янки підвищеного комфорту

Драбини роблять зі:

  1. Сталі – це більшість побутових моделей. Вони компактні, тонкі і займають мінімум місця при зберіганні. Але рідко бувають вище 4-6 ступенів плюс платформа.

  2. Алюмінію – це легкий вологостійкий матеріал його не потрібно фарбувати і доглядати. Більшість будівельників і складських працівників надають перевагу  алюмінієвим драбинам. Бувають моделі від 2-3 сходинок до 9-10, з яких можна дістати до висоти 4-4,5 метра.

  3. Дерево вже досить рідкісний матеріал. З дерева виготовляють тільки двосторонні драбини висотою не більше 7 сходинок. Купують дерев'яні драбини фанати натуральної деревини, або фотостудії і дизайнери для створення вінтажних композицій.

Розкладні двох і трисекційні драбини

Найпоширеніший різновид універсальних складних сходів. Такі є в усіх виїзних бригадах, від монтажників зовнішньої реклами, до установників антен супутникового зв'язку і кондиціонерів. Деякі моделі складних сходів висуваються в довжину за допомогою троса як штурмові драбини пожежних, але на будівельному ринку зустрічаються не часто.

Двосекційні сходи

Складаються з двох однакових або майже рівних за довжиною секцій. У складеному вигляді можуть використовуватися як приставні драбини невеликої довжини 2,5-2,8 метра. При необхідності друга секція висувається і може майже подвоїти довжину.

Крім режиму приставних сходів двосекційна розкладні драбини складається в положення двосторонньої стрем’янки без площадки. На фото нижче видно страхувальні лямки, які обмежують безпечний кут для драбини.

Двосекційні драбини

Роблять їх тільки з алюмінію зі сталевими вставками в місцях зацепа секцій. Розділяють професійні та побутові моделі двосекційних драбин. Професійні відрізняються:

  • більшою шириною;

  • товщиною стінок алюмінієвого профілю, більш глибоким рельєфом насічки на сходинках, самі сходинки товщі ніж у побутових моделей;

    Відмінності професійних і побутових драбин

  • зносостійкість опорних башмаків;

  • сталеві фіксатори на кінцях секцій товщі і надійніші у професійних моделей, у побутових теж все безпечно і міцно, але вони не розраховані на таку велику кількість складаннь та розкладаннь.

Трисекційні драбини

Найцікавіший вид будівельних сходів для роботи на значній висоті і в складних умовах. Тут ще більше варіантів робочої висоти. Розберемо особливості роботи і формам, в які можуть складатися трисекційні драбини:

Робоча позиція

Средня довжина, м

Робоча висота, м

Коротка приставна драбина, коли всі три секції складені одна до одної

2,2-2,8

3,5-4

Двостороння  стрем’янка

2,1- 2,7

3,9-4,4

Стрем’янка з висунутою секцією  перевернутая У або λ

3,9 – 4,3

4,5-5

Приставна драбина повністю розкладена

5-6

6-7,2

Трисекційні складні драбини

На ілюстрації нижче показані габарити в прив'язці до робочої висоті сходів для однієї з найпопулярніших моделей трехсекционной сходи на 10 щаблів в секції.

Робоча висота трисекційної драбини

Але при всій універсальності є у розкладних сходів і недоліки:

  • відносно висока ціна

  • люфт і хиткість в місцях з'єднань – посилюється з часом, складні драбини все ж менш міцні ніж суцільна односекційна драбина.

Шарнірні драбини-трансформери

Ще один вид супер-універсалів. Складаються з чотирьох секцій по 3-4 сходинки, з'єднані рухомими шарнірами. Роблять сходи-трансформери з алюмінію рідше зі сталі. Цікаві ще більшою універсальністю, а саме положенням малярської платформи. Втім, про все по порядку.

Драбини-трансформери

Положення

Особливості

Примітки

Пряма приставна драбина

Досить висока щоб працювати на рівні вікон другого поверху.

Все ж менша за висотою ніж трисекційні розкладні драбини люфт в шарнірах трохи більший ніж в зацепах розкладної дво-трьохсекційної драбини

Г –образна приставна драбина

Зручний варіант щоб добратися до карнизу коли прихилити драбину можна тільки до стіни, а не до краю даху, наприклад щоб не спиралася на водостічний жолоб

безальтернативний варіант, на щось схоже здатка трьохсекційна драбина в положенні λ

Двостороння стрем’янка

Може складатися як пополам так і ассиметрично, щоб працювати зі сходових маршів 

Драбина-трансформер на рызних висотах

Горизонтальна робоча площадка  для малярних чи монтажних робіт

Драбина-трансформер складається в досить стійку платформу. Але для нормальної роботи потрібен настил зі сталевого листа чи текстоліту, див. фото справа. Зазвичай настил треба купляти окремо.

Драбина-трансформер у положенні робочого майданчика

Сам механізм шарніра визначає міцність, довговічність і комфорт використання драбин трансформерів. Зверніть увагу на фото нижче фірмова система з'єднання шарнірних сходів KRAUSE. Обидва замки фіксуються і відпираються однією скобою, що не тільки прискорює процес, але і сама скоба служить додатковим стабілізатором. З досвіду сходи трансформери KRAUSE набагато стійкіші, люфт і хиткість помітно нижчі. Особливо в порівнянні з дешевими китайськими трансформерами. Так вони коштують дорожче, але безпеку і надійність того варті.

Шарнірні драбини KRAUSE

Робочі майданчики і будівельні помости

Будівельний поміст (козли) - це міцна і стійка платформа на двох вертикальних стійках. Найчастіше використовується всередині приміщень, для малярних і оздоблювальних робіт. Легко розбирається і переноситься. Може використовуватися і як заміна будівельних лісів для утеплення і штукатурки одноповерхових будівель. У порівнянні з драбинами і трансформерами сам поміст набагато ширший і стійкіший. Крім того, можна організувати щось на зразок повноцінних перил. Також стійки будівельного помосту можна виставити асиметрично по висоті і працювати зі сходового маршу, див. картинку нижче.

Будівельний помост

Критерії якості такі ж як у інших видів будівельних сходів:

  • товщина стінок і габарити алюмінієвого профілю;

  • міцність надійність сталевих зацепов, розтяжок і опорних башмаків.

Також зверніть увагу на робочі майданчики – це пересувні дуже міцні платформи. Деякі моделі з поручнями і на коліщатках. З їх допомогою можна монтувати і обслуговувати обладнання, яке вимагає значних зусиль і роботи з потужним інструментом. Ключова відмінність робочої платформи від всіх попередніх видів будівельних стрем’янок і драбин - це міцність і стабільність, вони витримують більше 250 кг, ніяких люфтів і розхитування.

Робочий майданчик

Вишки і тури

Будівельні вишки або вишка-тура – це пересувна платформа з робочою висотою від другого до 4-5 поверху. З такою вишки можна реставрувати фасад, ремонтувати та обслуговувати промислове обладнання, наприклад, розвантажувальні кран-балки. Тура - це мобільний варіант будівельних лісів. Тільки збирається набагато швидше, і може пересуватися на коліщатках.

Будівельні вишки і тури

У зв'язку з великою висотою до будівельних вишок набагато вищі вимоги з безпеки. Майданчик на якому знаходяться робітники обов'язково огороджено перилами. Конструктивні елементи з яких збирається вишка-тура сталеві і промарковані кольором. Наприклад, на лівому малюнку вище видно, що всі горизонтальні елементи сині, вертикальні секції жовті, а верхня робоча частина червона. Це не обов'язкове, але поширене правило.

При складанні обов'язково потрібно виставити нижню базу за горизонтальним рівнем. Якщо ходу гвинтової опори недостатньо щоб впертися в тверду поверхню, потрібно підкласти під опорні башмаки широку дошку або щось подібне, що не дозволить опорної нозі провалиться в грунт.

На цьому огляд будівельних сходів і вишок завершено, сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний, і ви зможете зробити усвідомлений вибір. Якщо виникнуть питання – телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також