В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Сходи на горище – зручний і безпечний доступ на горище


експерт горищеві сходи

Буває, що доступ на горище потрібен 1 раз в рік, коли прочищають димар. В інших випадках горищне приміщення – це додаткова житлова кімната. Буває також, що горище – це склад порожніх банок або місце для сушіння трав і кукурудзи. Що об'єднує всі перераховані випадки? Доступ на горище повинен бути зручним і безпечним! А зручний і безпечний доступ на горище – це горищні сходи. Чим зручні горищні сходи, які у них переваги серед подібних товарів і як вибрати потрібну модель, дізнаємося у фахівця по горищним сходам Кахновського Олександра.

Чим унікальні горищні сходи?

Горищеві сходи

Експерт: Це сходи особливої конструкції. При їх проектуванні головним було досягти дві основні мети: зручний доступ до горищного приміщення і економія місця в кімнаті будинку. У зібраному вигляді вони виглядають як люк на стелі. Відкривається така конструкція дуже легко – потрібно спеціальною дерев'яною палицею потягнути за гачок. Гачок розташований на поверхні люка, а дерев'яна палиця входить в комплектацію кожних сходів.

Які ще сходи можна застосовувати для доступу на горище?

Драбина на горище

Експерт: Стаціонарні і переносні. Серед стаціонарних виділяють маршові і гвинтові. До переносних відносяться приставні, висувні, телескопічні, драбини. Стаціонарні сходи – зручні, надійні, але займають багато місця в кімнаті. Переносні доводиться постійно приносити й переносити, вони менш стійкі але економлять місце в кімнаті.


Які переваги у горищних сходів в порівнянні зі стаціонарними і переносними?

Драбина на горище розкладна

Експерт: Переваги перед стаціонарними сходами – це економія простору в кімнаті. Горищні сходи займають місце в кімнаті тільки коли потрібен доступ на горище. У порівнянні з переносними, горищні сходи стійкі, надійні, економлять фізичні сили і час на перенесення та встановлення.


Як підібрати параметри горищних сходів?

Як обрати горищеві сходи

Експерт: Поміряйте ширину і довжину отвору люка, відстань від краю люка до стіни і висоту приміщення. Для установки горищних сходів ширина люка повинна бути від 50 до 70см, а довжина – від 70 до 120см. Відстань від краю люка до стіни повинна бути мінімум на 5-10см більше ніж радіус відкриття сходів. Висота приміщення повинна відповідати заявленій висоті сходів. Нижня сходинка повинна упиратися в підлогу. Якщо висота приміщення більше висоти сходів – буде відсутній упор сходів у підлогу. Якщо висота приміщення менша, то потрібно зменшити висоту сходів. Простіше це зробити на моделях з дерев'яними сходинками і направляючими. Бувають моделі, де можна регулювати висоту (збільшувати або зменшувати) з певним кроком. Наприклад, ножичні сходи польської компанії OMAN. Свою назву вони отримали завдяки особливому типу розкладання – «ножичного» типу або розкладання «гармошкою». Висоту таких сходів можна збільшувати і зменшувати з кроком у 25см (величина однієї секції). Максимальна кількість секцій, які виробник рекомендує додавати – це 2 шт. Бувають випадки, коли успішно додають і 4 секції, збільшуючи висоту на 1 метр. Але на сходи, де додано більше двох секцій, гарантія не діє.

Які ще характеристики варто враховувати при виборі горищних сходів?

Металеві горищеві сходи

Експерт: Перше – це матеріал. Коробка, кришка люка, сходинки бувають з дерева і з металу. Друге – наявність утеплювача. Люк з утеплювачем називають «сендвічем». Товщина «сендвіча» залежить від товщини шару утеплювача і буває від 26 до 76см завтовшки. Третя, дуже важлива характеристика – протиковзка поверхня ступенів. Деякі виробники роблять протиковзке покриття на всіх моделях сходів. До таких виробників відносяться компанії OMAN и Roto.

Яку горищні сходи вибрати – дерев'яні або металеві?

Деревяні горищеві сходи

Експерт: Потрібно враховувати, що сходи можуть бути повністю дерев'яні, металеві або комбіновані. Комбіновані – зроблені одночасно з дерева і металу. Напрямні в таких сходах металеві, а короб і ступені дерев'яні. Вибір матеріалу залежить від переваг покупця. Відмінність за матеріалом короба є в ножичних сходах. Всі елементи ножичних сходів металеві, а короб може бути металевий або дерев'яний. У такому випадку вибір моделі залежить від матеріалу перекриття в самій будівлі. Якщо отвір для люка знаходиться в бетонному перекритті, то короб краще вибирати з металу. А якщо перекриття дерев'яне – то і короб з дерева. Дерев'яні елементи будь-яких горищних сходів потрібно відразу покрити лаком.

Коли потрібно вибирати люк з утеплювачем, а коли без утеплювача?

Драбина для доступу на горище

Експерт: Якщо будинок використовується сезонно – ви заїжджаєте туди періодично, в основному в літній час, то можна брати модель без утеплювача. Якщо в будинку живуть постійно, будинок утеплений, покрівля покладена якісно, то потрібна драбина з товщиною «сендвіча» в 26см. Якщо покрівля без утеплення, будівля знаходиться в місцевості з сильними вітрами, то товщину «сендвіча» потрібно вибирати більше 26см. Утеплені моделі запобігають тепловтратам приміщення.

Як уберегти себе від підробки?

Якісні горищеві сходи

Експерт: Вимагайте сертифікат якості при покупці! Купуйте сходи тільки в спеціалізованих магазинах, які працюють з офіційним постачальником! Ці дві поради вбережуть вас від підроблених сходів. Чим небезпечна купівля без оригінального сертифікату якості? Горищні сходи – це доступ на висоту. Немає сертифікату – значить немає гарантії якості деталей і автоматизації виробництва. У будь-який момент може відкрутитися погано закручений шуруп або зламатися кріплення поганої якості. Неякісні сходи – це підвищений травматизм. До того ж, офіційний постачальник забезпечує виконання умов гарантійного терміну.

Сходи на горище створені для комфорту, затишку і повністю справляються з цими функціями. Ви в цьому переконаєтеся відразу після установки горищних сходів в своєму будинку або на дачі. Як вибрати потрібну модель – розповів наш експерт. Якщо у вас залишилися питання, телефонуйте в магазин «Побудуй» і наші фахівці дадуть відповідь та порадять те, що потрібно вашому будинку.

(0800) 50-54-52

Читайте також