В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Установка горищних сходів своїми руками

Отже, ви вже купили або збираєтеся замовити горищні сходи, і хочете розібратися, як їх встановити самостійно. Відразу скажемо, встановити горищні сходи своїми руками реально і не так складно, хоча є деякі підводні камені. Конструктивно більшість встановлених сходів на горище виглядає приблизно як на фото нижче. Розберемо докладніше, спираючись на досвід монтажників.

креслення і фото установка гоищевих сходів.png

Як закріпити і вирівняти горищні сходи в отворі

ВАЖЛИВО! Зверніть увагу на розмір коробу – більшість виробників позначають чистий розмір коробу. Наприклад, зазначено 120х80см, для сходів торгової марки Oman, Bukwood, Fakro, Altavilla – це означає чистий розмір коробу, тобто розмір отвору повинен бути на 1-2см більше з кожного боку. Зверніть увагу – отвір частенько буває перекошений по діагоналі, оскільки будинок дає усадку, балки горищного перекриття зміщуються ще в перші тижні після будівлі. Тому краще зробити зазор побільше, а при монтажі підкласти дерев'яні клини.

Але, наприклад маркування сходів ROTO (Німеччина) позначає розмір отвору, сам короб на 1,5см перевищує зазначений.

Сходи на горище FAKRO середнього і вищого цінового діапазону, наприклад серія LWK комплектуються спеціальним набором для монтажу FAKRO LXK (див. Фото нижче).

Монтажний комплект драбини фото.png

Як бонус до статті, нижче буде відеоролик з прикладом встановлення сходів якраз таким способом.

Але такий монтажний комплект все ж таки рідкість, і більшість сходів, які монтують самостійно, встановлюються підручними засобами.

Спосіб монтажу сходів № 1. Тимчасова опора з боку горища. Кріпимо до короба довгі бруски, як показано на рисунку нижче.

Як закріпити складну драбину в отворі фото.png

Бруски до торців короба краще не прикручувати (легко розколоти) краще прив'язати, допустивши міцний шпагат або трос через короб, як показано на рисунку. Але тут дуже важливо надійно закріпити вузли.

Далі опускаємо сходи в отвір і вирівнюємо по рівню і по глибині. Потрібно щоб кришка сходів була врівень з фінішним покриттям стелі. Для цього і потрібні клиновидні кілочки для регулювання (див. Рис. нижче).

Регулювання висоти горищевих сходів.png

Регулювання висоти

Коли короб розміщений як потрібно, фіксуємо його в отворі довгими саморізами або цвяхами діаметром 4-5мм (див. Рис. нижче). Особливу увагу зверніть на вузол кріплення петлі (виділено на рисунку).

Закріпити горищеві сходи в отворі фото.png

ВАЖЛИВО! Кріплення не повинно деформувати дошки коробу, вигинів і натяжок теж бути не повинно!

Сходи «неправильно» прикручені до кришки – що робити

Буває, що недочитавши інструкцію люди скаржаться, що драбина розкладається неправильно або навіть перша секція блокує замок. Справа в тому, що на момент продажу секції складені сходи і власники перебувають в транспортному положенні. А саме впритул до кришки. Потрібно всього лише привести її в робоче положення (див. Рис. нижче).

Складна драбина в робочому стані фото.png

Якщо сходи занадто довгі – як правильно обрізати горищні сходи

Максимальна висота приміщення, на яку розраховані стандартні сходи – 280-290см. Висота ж наших стель буває і 270, і 260 і 255 см. У такому випадку секції не розкладуться правильно, тому потрібно обрізати нижні краї. Як це зробити швидко і просто показано на рисунках нижче:

Як підрізати горищні сходи фото.png

Відміряйте рулеткою відстані А і В (вийде діагональна лінія на стропилі), обріжте зайве і гострий край стропил теж злегка підріжте як рекомендує виробник (див. Рис.)

Підріжте кінець маршу, прибравши гострий край фото.png

Якщо лінія обрізу потрапляє на сходинку – посуньте кріплення маршових секцій по кришці до потрібної висоти (див. Рис. нижче).

Що робити, якщо лінія відрізу співпала зі сходинкою.png

Спосіб установки сходів №2. Принципово відрізняється тим, що опорні бруски або дошки кріпляться з боку житлового приміщення(див. Рис. нижче). Подальша установка своїми руками така ж як і в першому варіанті.

Як встановити горищні сходи своїми руками фото.png

І нарешті, обіцяний бонус – коротке відео про те, як встановити горищні сходи своїми руками.


Якщо у Вас є конкретні питання з окремих моделей елефонуйте за номером 0800-50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також