В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Утеплення фасаду пінопластом – якої товщини вибрати матеріал

Утеплення будинку – це процедура, яка зробить Ваш будинок теплішим і допоможе заощадити бюджет. Зараз на ринку існує багато варіантів утеплювачів, одним з найпоширеніших і використовуваних є пінопласт. Розберемося ж, що це за матеріал і яку товщину вибрати для утеплення.

Якою повинна бути товщина пінопласту для стін.jpg

Що таке пінопласт

Пінопласт, якщо говорити простими словами, це спінені пластмаси. Цей матеріал знайшов застосування в самих різних сферах. Здебільшого складається з газу, він володіє наступними корисними якостями:

  • хороша звукоізоляція;

  • невелика вага;

  • теплоізоляційні властивості;

  • стійкість до руйнування мікроорганізмами;

  • доступна ціна;

  • великий термін експлуатації (до 30 років);

  • легкість в обробці звичайними інструментами.

Залежно від подальшого використання, його виробляють з різною стійкістю до впливаючих на нього факторів, щільності і товщини. Саме до останньої характеристиці часто виникають питання. Плити даного утеплювача можуть бути різної товщини:

  • 20 мм;

  • 30 мм;

  • 40 мм;

  • 50 мм;

  • 100 мм.

Пінопласт популярний але не єдиний матеріал для утеплення стін. На малюнку нижче порівняння товщини різних матеріалів в еквіваленті від їх теплопровідності.

Теплоізоляційні властивості пінопласту та інших матеріалів фото.jpg

Яку товщину пінопласту можна використовувати для утеплення будинку

Державні будівельні норми В.2.6-31: 2006 "Теплова ізоляція приміщень", які діють в Україні, ділять країну на 4 кліматичні зони в залежності від середньої температури. Ці ж норми визначають, якими мають бути характеристики утеплювального шару для того щоб температура в утеплених приміщеннях була комфортною і теплою. Київ належить до першої кліматичної зони і по вищезазначеним нормам шар утеплювача 100 мм – оптимальний для цегляної стіни. Але це досить узагальнений показник. Насправді при розрахунку товщини утеплювача необхідно знати такі характеристики:

  1. Товщину стіни, яку необхідно утеплити.

  2. Теплопровідність матеріалу, з якого побудована стіна.

  3. Теплопровідність утеплювача.

  4. Нормативні втрати тепла – відповідно зазначені в державних нормах.

  5. Ненормативні – випадкові втрати тепла.

Правильне утеплення зводить ненормативні втрати тепла до мінімуму або навіть до нуля.

З огляду на ці показники можемо встановити, що для утеплення цегляних стін, товщиною 250 мм – кладка в 1 цеглу, краще використовувати шар 100 мм. Подібним чином можна встановити рекомендовану товщину утеплювача для стін інших варіантів кладки:

  • цегляна стіна товщиною 25 см – товщина пінопласту 10 см, (кладка в 1 цеглу);

  • стіна 35-38 см – 5 см утеплювача, (кладка 1,5 цегли);

  • стіна 50 см – 2,5 см утеплювача (кладка в 2 цегли).

Ці рекомендації є актуальними для першої кліматичної зони, в разі якщо ваш будинок (квартира) знаходиться в більш південному регіоні, то показники зсуваються, і шар утеплювача 50 мм оптимальний для стін з кладкою в одну цеглину.

Для інших матеріалів рекомендуємо наступні значення:

  1. Газо- або пінобетонні стіни – досить теплі, для утеплення досить шару пінопласту 2,5 см, в разі якщо дах або підлога погано утеплені, то 3 см ідеально виправлять ситуацію;

  2. Будинки з шлакоблоку поширені менше. Незважаючи на порожнисту структуру, шлакоблок є матеріалом, який потребує утеплення. Залежно від погоди і середньотемпературного режиму, шар пінопласту може коливатися від 2,5 до 4-5 см в холодних регіонах;

  3. Споруди з ракушняка більше поширені в південних регіонах, це досить теплий матеріал і для нього вистачить товщини пінопласту 2,5 см.

  4. Дерев'яні будинки досить теплі, але іноді і вони потребують утеплення. В даному випадку пінопласт не зовсім хороший варіант утеплення, так як його плити не пропускаю повітря і вологу. Будинок "не дихає", конденсат, який згодом утворюється на стінах може стати причиною появи цвілі. Мінеральна вата в даному випадку більш ідеальний варіант.


    Кілька порад при виборі товщини пінопласту для утеплення

    1. Наведені параметри утеплювача досить умовні. При виборі слід враховувати наскільки утеплені підлога і дах. Чи немає витоків тепла через вікна?

    2. Важливо також враховувати, що пінопласт слід захистити шаром штукатурки, яка не тільки буде захищати його від несприятливих атмосферних чинників, але і частково доповнює роль утеплювача.

    3. Щоб не помилитися в розрахунках, пропонуємо звернутися за допомогою до фахівців інтернет-магазину "Побудуй", які допоможуть Вам заощадити кошти не втрачаючи при цьому в якості утеплення. 

Розділи
Читайте також