В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Чи безпечна скловата? Правила монтажу

 Якщо Ви вирішили самостійно утеплити будинок скловатою, але сумніваєтеся в щодо її безпеки при монтажі або експлуатації, ця стаття для Вас. Ми детально розглянемо склад, особливості виробництва і правила безпеки при монтажі скловати. Щоб зрозуміти вплив скловати на організм і окреслити правила монтажу, необхідно зрозуміти що таке скловата і з чого вона складається.

Що таке скловата і чому з нею потрібно бути обережним

Заходи безпеки при роботі зі скловатою.jpg

Скловата – це різновид мінеральної вати, яка широко використовується як утеплювач, завдяки низькому показнику теплопровідності від 0,030 до 0,052 Вт/мК. Такий показник досягається завдяки структурі вати – вона складається з тонких ниток скла між якими знаходиться повітря. Основні складові скловати:

  • пісок – осадова порода складається з мінералу кварцу;

  • сода – неорганічна сполука, білі кристали або безбарвний порошок;

  • доломіт – мінерал з класу карбонатів;

  • вапняк – осадова порода складається з карбонатів кальцію;

  • бура – мінерал;

  • скло або склобій.

Механізм виготовлення: всі компоненти розплавляються до температури 1400 градусів, і за допомогою роздування парою вилітають з центрифуги: з розплавленого скла виходять нитки скловати. Після цього вату додатково обробляють полімерами, охолоджують, ріжуть, пресують і фасують. У продаж вона потрапляє в формі плит або матів.

Виходячи з вищесказаного, стає зрозуміло що скловата складається з дуже тонких і крихких ниток мінеральних речовин. Осколки волокон гострі і легкі. Тому необхідно знати дію скловати на організм, перш ніж почати роботу з матеріалом.

Вплив скловати на людину

На людину при кріпленні, скловата діє не найбезпечнішим чином. Волокна обламуються при дотиках, гострі осколки легко впиваються в шкіру, вдихаються, викликаючи роздратування, як шкіри так і дихальних шляхів, алергії, дерматити. Небезпека при попаданні в організм полягає також в тому, що мікроосколки не розкладаються.

  1. При попаданні на шкіру відразу з'являється свербіж та почервоніння, які можуть зберігатися до декількох днів. Згодом розвиваються травматичні дерматити. Перша допомога ураженні шкіри – промити великою кількістю прохолодної води, холодної води. Прохолодною вода повинна бути, щоб не допустити розширення пір і більш глибокого потрапляння мікроосколків.

  2. При попаданні в очі відчувається різь, біль, сльозоточивість. Згодом розвиваються кон'юнктивіти, кератити. При травмуванні очей краще промити їх проточною водою, а потім звернутися до офтальмолога.

  3. При вдиханні мікроосколків в дихальних шляхах відчувається першіння, потім може з'явиться кашель, при значному вдиханні є ризик появи обструктивного бронхіту. Вживання великої кількості рідини допоможе збільшити кількість мокротиння в легенях і відкашляти пил з легень.

Правила монтажу скловати

Всіх перерахованих вище жахів можна уникнути легко і просто. Досить дотримуватися елементарних правил техніки безпеки при монтажі:

  1. Монтаж скловати необхідно проводити в щільному одягу, який закриває всі ділянки тіла. Наприклад, спеціалізованому комбінезоні.

  2. Руки слід захистити щільними рукавичками або рукавицями.

  3. Дихальні шляхи повинні бути захищені респіратором, а очі спеціальними окулярами.

Захисні аксесуари можна придбати за доступними цінами в будівельному магазині.

Провести монтаж утеплювача можливо трьома способами:

  • Посадка на клей – частіше використовується зовні. Вибирають або готовий клей-піну або розводять спеціальний сухий клей. Його рівномірно наносять на поверхню, після цього закріплюють плити на стіні. Піна або клей застигає на протязі приблизно 30хв.- 1год. Якщо в подальшому потрібно буде штукатурити стіну, то краще закріпити скловату за допомогою дюбелів;

  • Дюбеля-парасольки – використовують найчастіше. Після закріплення утеплювача за допомогою клею, можна проводити кріплення дюбелями. Парасольки необхідно вибирати потрібної довжини, з огляду на товщину утеплювача. Просвердливши отвір, вставляємо в нього дюбель і забиваємо анкер – пластикову парасольку;

  • У каркас з рейок мінеральну вату закріплюють найчастіше при внутрішніх роботах. На стіну кріплять пароізоляційну плівку за допомогою скоб, далі саморізами прикручують дерев'яний брус, залишаючи "вікна" по ширині утеплювача. Після цього плити укладають в каркас з рейок, плита при цьому повинна бути щільно розміщена в "решітці".

Отже, "не так страшна скловата, як про неї говорять", особливо якщо знати всі правила роботи з нею і їх виконувати. Сподіваємося наша стаття розвіяла Ваші побоювання з приводу скловати. Якщо у Вас залишилися питання, то фахівці інтернет-магазину "Побудуй" з радістю допоможуть і дадуть відповідь на них. Телефонуйте!

Розділи
Читайте також