В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Який утеплювач краще частина 2

Зміст:

Продовжуємо розбиратися, чим краще утеплювати будинок. У першій частині статті були розглянуті способи утеплення стін з боку фасаду і з боку приміщення, в другій розберемо, чим краще утеплювати підлогу, горищне перекриття і покрівлю.

Як можна утеплити сучасний будинок.jpg

Утеплювач для підлоги - кращий варіант це ...

Оскільки підлоги бувають різні - дерев'яні, з плиткою, під ламінат, то і відповідь на питання «який утеплювач для підлоги краще» буде відрізнятися. Розглянемо два принципово різних варіанти.

Теплоізоляція підлоги на лагах під обшивку деревом

Тут кращим утеплювачем буде той, який максимально заповнює порожнечі і щільно прилягає до лагів це:

  • базальтова вата - вона м'яка, стає щільно без щілин, крім того це прекрасний звукоізолятор, якщо у вас є підвал, а там майстерня тоді це найкраще рішення;
  • піноізол - це той же пінопласт, але розпорошений і застиглий в рідкому вигляді;
  • листовий пінопласт теж можна - якщо потрібно утеплити підлогу балкона або іншого маленького приміщення.

Утеплення горища мінватою, піноізолом, пінопластом фото.jpg

Інші види утеплення, такі як керамзит, коркова плита, ековата, ми не розглядали через набагато гірші теплоізоляційні властивості або більш високу ціну.

Наприклад, при всіх перевагах ековати, вона чудовий будинок для мишей, набирає вологу і найменш довговічний матеріал з усіх представлених.

Але є ще один вид утеплювача, який заслуговує на окрему увагу - це фольгований утеплювач на основі спіненого поліетилену і алюмінієвої фольги.

Зустрічається з різними характеристиками і торговими марками: Алюфом, Ізолон тощо.

Він як найкраще підходить для утеплення підлог в багатоквартирних будинках, завдяки малій товщині і гнучкості легко обходить всі кути і приєднання. Також це чудовий варіант для балконів і лоджій.

Тепла підлога для балкону фото.jpg

Кріпити його краще на двосторонню клейку стрічку, особливо в тих випадках, коли важливі пароізоляційні властивості. Стики проклеюються металізованої стрічкою. Невеликі фрагменти фольгованого утеплювача використовують як тепло-відображуючі екрани для утеплення батарей, це не просто данина моді, а реальний приріст тепловіддачі системи опалення.

Фольгована ізоляція під батарею фото.jpg

Чим краще утеплювати підлогу під стяжку

Найпростішим і найдешевшим варіантом є плоскі листи екструдованого пінополістиролу. Матеріал не вбирає вологу, не стискується і не просідає.

Пінополістирол під стяжку на підлогу.jpg

Але якщо потрібна виняткова звукоізоляція, то використовують базальтову вату найвищої щільності. Таку як STEPROCK від ROCKWOOL. Зразок пирогу з утеплювачем з мінеральної вати дивіться на малюнку нижче.

Структура утепленого перекриття фото.jpg

Утеплювач для стелі і скатної покрівлі - як захистити від вологи

Тепловтрати через стелю і дах складають до 40% від усіх втрат тепла приватного будинку, а значить, якісне утеплення дозволить заощадити приблизно стільки ж на опаленні.

При утепленні горищних перекриттів і покрівлі особливо важливі:

  • еластичність матеріалу - адже є значні температурні зміщення покрівельної конструкції;
  • паропроникність - зайва волога повинна йти, інакше мокрих стін не уникнути;
  • пожежна безпека - утеплювач повинен бути вогнетривким і це критично важливо.

Під ці параметри підходять мінеральні утеплювачі базальтова і скловата.

Теплоізоляція скатної покрівлі під житлову мансарду

Для дахів з високим кутом скату, краще застосовувати базальтову вату. Оскільки скловата на вертикальних, або близьких до вертикальних, поверхнях має схильність до просідання. Процес цей повільний, але базальтова вата не просідає зовсім і розрахунковий термін експлуатації у неї понад 100 років.

Але якщо скат покрівлі пологий, то цілком можна обійтися більш доступним за ціною матеріалом типу ISOVER Профі.

Також, вкрай важлива паро-та гідроізоляція підпокрівельного пирогу. Адже волокнистий утеплювач чутливий до накопиченої вологи. І навіть при незначному зволоженні втрачає до 50% термоізоляційних властивостей.

Зразок підпокрівельного пирогу з утеплювачем і шарами гідро- і пароізоляції наведено на малюнку нижче.

Як працює теплоізоляція на даху схема.jpg

Теплоізоляція стелі (горищного перекриття)

Стельове перекриття можна утеплити відносно недорогою скловатою, наприклад такою як ISOWER Класик.

Вимоги до гідро і пароізоляції нижчі. Часто досить лише паробар’єру з боку приміщення. На зображенні нижче відображені загальні рекомендації з укладання утеплювача в горищному перекритті.

Як правильно вкладати утеплювач.jpg

На цьому наш короткий огляд видів утеплювачів і особливостей монтажу завершено. Якщо є питання по конкретних товарах, або потрібна детальна консультація, телефонуйте за номером

(050) 414-92-73.

Читайте також