В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Теплоізоляційні плити PIR – що це таке

Теплоізоляція PIR – це спінений полімерний утеплювач для плоских дахів, каркасних будинків і сендвіч панелей. Замкнуті капсули спіненого полімеру заповнені інертним газом, а не повітрям, і це дає приріст теплоізоляційних властивостей на 40-60% в порівнянні з традиційними матеріалами. Роблять PIR панелі з пенополіізоціанурата, але назва хімічної речовини мало що скаже власнику будинку, важливіше суть. Навколо PIR утеплювача багато шуму і суперечливих відгуків. Розберемося в теплофізичних властивостях утеплювача. З'ясуємо що з цього відповідає дійсності і де ПІР панелі незамінні, а де програють традиційним теплоізолятор на кшталт мінеральної вати і спіненого полістиролу (XPS).

PIR плита

Властивості і характеристики ПІР утеплювача

За структурою і по вигляду цей матеріал трохи нагадує пінополіуретан, але помітно твердіший. Низька теплопровідність – це головна перевага матеріалу. Можна взяти шар ПІР утеплювача на 30-40% тонше ніж базальтова вата або XPS, щоб досягти того ж ефекту. Це особливо важливо при ремонтах і реконструкціях існуючих будівель, коли не можна збільшувати товщину перегородок і перекриттів.

Коефіцієнт теплопровідності матеріалу λ = 0,021-0,023 Вт / м * К, тоді як у базальтової вати середній показник 0,034-0,036 Вт / м * К, а у екструдованого пінополістиролу 0,031-0,033 Вт / м * К. Сам коефіцієнт теплопровідності позначає кількість теплової енергії, яка пройде через метр матеріалу при різниці температур в один градус. Чим менше показник, тим кращий утеплювач.

Випускається PIR утеплювач у вигляді плит обклеєних (кашированих) спеціальним папером, алюмінієвою фольгою або склотканиною.

Кожна різновид покриття призначений під свою задачу.

Виды покрытия PIR утеплителя

  1. Крафт-папір (міцний папір схожий на обгортковий з довговолокнистої целюлози). Це найпростіший і найдоступніший різновид ПІР плити. Призначені для внутрішніх робіт: перегородки, утеплення стін зсередини з наступним оздобленням.

  2. Крафт-папір з алюмінієвою фольгою. Плоскі і скатні покрівлі з подальшим покриттям з фінішних покрівельних матеріалів. Більше 90% ПІР утеплювача продається саме в цьому покритті.

  3. Склополотно для внутрішньої обробки.

  4. Скловолокно просочене бітумом – під плоскі покрівлі з наплавляються бітумних покриттям

  5. Алюмінієва ламінація в один або більше шарів. Така PIR панель прекрасно протистоїть високій вологості, екстремальної температури і парам хімічних речовин. Підходить для саун, і облицювання виробничих цехів.

  6. З наклеєним аркушем гіпсокартону і скловолокна використовується як готові перегородки під обробку.

  7. Сендвіч панелі – де ПІР утеплювач зашитий в металевий кожух.

Що стосується розмірів, то краще всього продаються плити:

  •  2,4 на 1,2 метра – більше 90%;

  • 1,2 на 0,6 метра – близько 5%.

У таблиці нижче представлена ​​лінійка товщини панелей від бренду Gor-Star (Польща) в порівнянні з необхідною товщиною з інших видів утеплювача.

Товщина PIR утеплювача, мм

Еквівалентна товщина базальтової вати, мм

Еквівалентна товщина XPS, мм

20

35

30

40

71

60

50

89

75

60

106

90

80

142

120

100

177

150

120

213

180

150

266

225

180

319

270

200

355

300

220

390

330

250

443

375


Матеріал вологостійкий – водопоглинання знаходиться в межах 1-2%. І досить міцний на стиск ≥ 120 кПа.

Вогнестійкість утеплювача:

  • Г1 – ламіновані алюмінієм або сендвіч панелі в сталевій оболонці;

  • Г2 – для ламінованих крафт-папером і папером з алюмінієвою фольгою;

  • Г3 – для варіанту з бітумної просоченням.

Токсичність Т2 (помірно небезпечні), Схильність до займання В1 (важкозаймисті), Поширення вогню РП1 (не поширює). Для PIR панелей інших виробників співвідношення по товщині майже таке ж. Наприклад, в Україні популярні ще ПІР панелі від Техноніколь (Sweetondale). Вони виробляють плити товщиною від 20 до 100 мм. Розміри плит PIR утеплювача від Техноніколь близькі польським. У продажу є три варіанти:
  • 2,385х1,85 метра;

  • 1,85х1,85 метра;

  • 1,85х0,585 метра.

На ілюстраціях нижче зображені кілька варіантів покрівельного пирога із застосуванням PIR панелей.

Утепление кровли PIR плитой

Переваги та недоліки теплоізоляції PIR

Почнемо переваг ПІР панелей:

  1. Рекордно низька теплопровідність, а це економія по товщині до 45% і зниження загальних витрат на монтаж більше ніж на 20%. На ілюстрації нижче еквівалент товщини ПІР панелей та інших будівельних матеріалів.

    Еквівалент теплопровідності і товщини різних будматеріалів

  2. Випускаються захищеними (кеширування) в оболонці. Це дає можливість виготовити повітропровід або перегородку з ПІР панелей без використання інших матеріалів. Для інших випадків, де утеплювач – це частина покрівельного або фасадного пирога, готова оболонка прискорює монтаж і знижує витрати на оздоблювальні матеріали.
  3. Конструкції з ПІР утеплювача можна збирати і розбирати багато разів без шкоди для панелі. Це прекрасний варіант для тимчасових споруд (побутові вагончики, сторожки).
  4. Ідеально підходить для саун – витримує температуру до 200 градусів і вологостійкий. Тоді як мінеральна вата накопичує вологу, а XPS витримує максимум 120 градусів, що вже небезпечно близько до робочої температурі сауни.
  5. У разі утеплення фасаду PIR утеплювач набагато твердіший за мінеральну вату, та й за пінопласт. Бувають проблеми, коли тонкий шар штукатурки з армуючої сіткою поверх базальтової вати легко проламується навіть приставними сходами. З фасадом обшитим ПІР панелями такого не відбувається.
  6. Добре підходить для ремонту і утеплення «малою кров'ю». Особливо це стосується утеплення балконів, сходових клітин, горищних перекриттів і т.д. Панелі можна зашити в порожнині стіни або стелі майже не збільшуючи товщину самої конструкції.

Недоліки PIR плит.

  1. Поганий звукоизолятор. На жаль структура матеріалу робить його гучним як барабан. Трошки звук він гасить, але це не набагато краще бетону. У цьому ПІР утеплювач поступається не тільки базальтовій ваті, а й пінопласту.
  2. Досить дорогий матеріал в 2-2,2,5 рази вище найближчих конкурентів з аналогічними характеристиками по теплопровідності. Потрібно дуже уважно розрахувати вигоду і період окупності.
  3. Матеріал твердий його не можна стиснути і щільно укласти між несучими балками або латами як вату, щоб вона заповнила всі нерівності і порожнечі. Для каркасних конструкцій і кроквяних систем потрібно дуже точно підрізати панелі, щоб не було зазорів, бо потім стики і щілини треба задувати спеціальною поліуретановою піною.

Підсумки, коли PIR утеплювач хороший, а коли не дуже

У порівняльній таблиці кольорами позначено наскільки хороший той чи інший матеріал по конкретній характеристиці. Насичений зелений колір означає, що краще вже нікуди, блідий зелений означає добре, але поступається лідерові. Жовті та оранжеві кольори позначають відносно слабкі місця утеплювачів. Наприклад, паропроникність десь недолік, а десь і перевага, тому деякі плюси і мінуси відносні.

Характеристики теплоізоляції PIR, XPS, Bazalt

Сподіваємося, матеріал статті був для вас корисний. Якщо виникли питання по утеплювачу з PIR плити чи іншим різновидам телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також