В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Скловата чи базальтова вата – який матеріал вибрати

Багато покупців часто уточнюють відмінності базальтової вати і скловати. Іноді навіть вважають їх ідентичними. Спільне в них те, що вони відносяться до мінеральної вати. Але у них є як схожі властивості, так і унікальні характеристики. Давайте розберемося в чому подібність і в чому відмінність цих двох матеріалів.

Що краще скловата чи базльтова вата.jpg

У чому відмінність виробництва базальтової вати і скловати


Принцип виробництва як базальтової так і мінеральної вати однаковий - розплавляють мінеральні матеріали і при обертанні на спеціальній центрифузі витягають волокна. По суті виробництво мінеральної вати нагадує приготування дитячої солодкої вати. Так в чому ж різниця у виробництві скловати і базальтової вати? Відповідь: в сировині.

  1. Для виробництва скловати використовують кварцовий пісок разом з повторно розплавленим скляним боєм.

  2. Для виробництва базальтової вати використовують гірські вулканічні базальтові породи.

Порівняння фізико-технічних властивостей скловати і базальтової вати


Основною характеристикою утеплювачу безсумнівно є теплопровідність. Чим нижче теплопровідність, тим краще матеріал зберігає тепло (перешкоджає "витоку" тепла). Середні показники теплопровідності матеріалів:


  • теплопровідність Скловати - від 0,037 до 0,044 вата на метр на Кельвін;

  • теплопровідність Базальтової - від 0,032 до 0,048 вата на метр на Кельвін.


Друге питання при виборі - що брати рулонне фасовання чи плити? В даному питанні відповідь однакова для будь-якого різновиду мінеральної вати. Вибір залежить від місця застосування і зручності монтажу. Виробники дають рекомендації, але залишають остаточний вибір за споживачем. Наприклад, якщо утеплюємо скатну покрівлю, радять вибрати плити. Але в модельній лінійці "скатна покрівля" виробляють два фасування - рулон і плити. Остаточний вибір, все-таки, за зручністю монтажних робіт.


Далі йде вибір за товщиною утеплювача. Товщина залежить не від матеріалу, а від місця застосування, кількості шарів утеплювача, теплопровідності утеплювача. Чим нижче теплопровідність, тим тонший шар вати можна монтувати. Середня товщина мінеральної вати:

  • скловата - від 50 до 150 мм;

  • базальтова вата - від 20 до 150 мм.


Стійкість до дії вогню. Обидва матеріали відносяться до негорючих матеріалів, але є лідер:

  1. Базальтова вата вогнестійкий матеріал. Вона здатна тимчасово затримати вогонь, навіть при температурі 1000 градусів за Цельсієм.

  2. Скловата також негорючий матеріал, але при температурі вище 400 градусів за Цельсієм вона буде вже плавитися.

Є ще одна загальна перевага для цих двох матеріалів - їх не їдять гризуни. Миші та інші гризуни не будуть робити собі "теплі нірки". Та й поласувати мінеральною ватою вони не захочуть.


Екологічна безпека - ще один загальний "плюс" для даних двох видів утеплювачу. Вони виробляються з екологічно чистих матеріалів (ніякої агресивної і шкідливої для здоров'я хімії). Також вони стійкі до дії агресивної хімії.


Чи є у матеріалів "фобії" і чи однакові вони у них? Так, є у них одна фобія на двох - вода. При намоканні вони перестають бути утеплювачами, різко збільшується теплопровідність. При монтажі це необхідно враховувати. Що значить враховувати? Це означає застосовувати гідроізоляційні матеріали для захисту від вологи - пароізоляційні і гідроізоляційні плівки. Це обов'язкова умова довговічності як скловати, так і базальтової вати.

Порівняння базальтової та скловати.jpg

Питання ціни завжди важливе при виборі матеріалу. В даному випадку є відмінність - скловата більш доступна ніж базальтовий утеплювач.


Монтаж мінеральної вати і скловати - чи є відмінності


Особливих відмінностей немає. Даний розділ можна описати для двох видів утеплювачу однаково:

  1. Монтаж досить простий. Достатньо мати мінімальний набір інструментів та навичок.

  2. Обов'язково потрібно подбати про гідроізоляцію, як вже було сказано вище.

  3. Дуже важливо! - не забути про індивідуальні засоби захисту. При монтажі обов'язково потрібно закрити дихальні шляхи, очі і всі відкриті ділянки тіла. Обидва матеріали складаються з тонких крихких мінеральних ниток. Нитки легко ламаються. При потраплянні на шкіру викликають свербіння. А при потраплянні в очі або легенні можливо знадобиться навіть медична допомога. Будьте уважні!

  4. Різновиди фасовок, щільності, товщини дають можливість надійно утеплити навіть складні конструкції з безліччю перегородок, поворотів, випуклостей тощо. Так само допомагає в цьому гнучкість матеріалу.

Підводимо підсумки вибору

Як можна помітити, обидва види мінеральної вати володіють схожими теплоізоляційними властивостями, відрізняючись певним набором індивідуальних переваг і недоліків. Завдання будівельників пояснити споживачеві відмінності, плюси і мінуси. А вибір за вами. Ми надали відповіді на найпоширеніші питання про відмінності між базальтовою ватою і скловатою. Якщо у вас залишилися питання, якщо з'явилися питання - телефонуйте нам! Наш технічний відділ відповість на всі, що не вдалося вмістити в статтю. А менеджери допоможуть вибрати потрібний матеріал саме під ваші потреби в будівництві.

Читайте також