В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Скловата: основні властивості, плюси і мінуси матеріалу

Коли представники старшого покоління чують скловата, то уявляють клоччасту брудну і безформну вату, яку ні в якому разі не можна чіпати руками, і навіть знаходитися в приміщенні де вона лежить, довго не можна. Все це справедливо для скловати 70-80-х років минулого століття. Зараз технології пішли вперед і мінеральні утеплювачі стали безпечнішими, зручнішими і простішими в монтажі та експлуатації. Але чи все так безхмарно.

Сучасна скловата фото.png

Так скловата шкідлива для здоров'я, але чому так популярна

Шкода скловати полягає в її будові. Вона являє собою мат з хаотично переплетених між собою тонких кварцових (скляних) волокон.

Але скло матеріал крихкий і схильний кришитися, утворюючи частинки з гострими краями (див. Фото нижче).

Скловата под мікроскопом фото.png

Отже, шкода перша – дотик. Частинки здатні проникнути в шкіру і викликати свербіж, подразнення, а якщо розчесати, то буде набагато гірше. Якщо реакція все ж таки проявилася, промийте уражені ділянки водою. ОБОВ'ЯЗКОВО без мила і тертя,  інакше позаганяєте осколки глибше і буде гірше.

Як змивати скловату зі шкіри.png

Ламкість волокон скловати останніх десятиліть випуску набагато нижче ніж у більш ранніх версій. Цього вдалося досягти за рахунок нових сполучних смол, якими скріплюються волокна, а також збільшення пружності самих волокон (менше ламається). Технологія виробництва скловати помітно покращилася.

Але все ж укладати скловату потрібно в рукавичках і в закритому одязі. І дуже бажано в прозорих окулярах, щоб не почухати випадково очей.

Вдихання часток скловати. Зовсім дрібні частинки скловати піднімаються в повітря і можуть потрапити в дихальні шляхи. Тому при монтажі застосовуйте респіратор, а саме приміщення має добре вентилюватися.

Але, не дивлячись на ці недоліки питання скільки коштує скловата – в будівельних магазинах задають по 20 разів в день. Чому ж цей утеплювач такий популярний, не дивлячись на очевидну шкоду.

Справа в тому, що утеплювач схований під оздоблювальними матеріалами, і прямого контакту зі скловатою немає. Також, як і повітря в приміщенні не повинно контактувати з волокнами.


Тобто – не повинно бути повітряних потоків для вентиляції чи якихось інших, які проходили б за оздоблювальними матеріалами безпосередньо через вату. Інакше мікрочастинки хоч і в невеликих кількостях будуть потрапляти в дихальні шляхи. А якщо це триває роками, то є ризик легеневих захворювань, і часом дуже непросто встановити діагноз і причину. Приміщення, утеплене скловатою без порушення технології – абсолютно безпечне!

Отже, ми переконалися, що небезпека для здоров'я насправді існує, і що цілком можливо виключити шкідливий вплив. В результаті залишаться тільки переваги.

Переваги скловати як утеплювача

1. Низька теплопровідність, в межах 0,035-0,037 Вт/(м*С), чим нижче цей показник, тим менше тепла проходить через матеріал. Теплоізолятором служить нерухоме повітря, укладене між волокнами. А оскільки волокон багато і переплетення їх хаотичне, то і тепло скловата тримає прекрасно. Адже вона на 80% з гаком  складається з порожнечі (повітря).

2. Гнучкість і стисливість. Продається скловата в упаковках, які туго стягнуті, і здорово зменшують обсяг при зберіганні і транспортуванні. Для кінцевого же споживача важливіше, що утеплювач пружний, і заповнює простір між лагами або стропилами без щілин і зазорів (див. Фото нижче).

Монтаж скловати на покрівлі.png

До того ж, для утеплення покрівель і мансардних поверхів, потрібен гнучкий і пружний утеплювач, який зберігає структуру і щільність при зміщенні стропил і балок.

3. Вогнестійкість і негорючість. В основі скловати лежить кварц – цей мінерал не горить і плавитися починає при температурі більше 450 градусів. Але сполучні смоли, якими скріплені волокна хоча самі не горять, але при температурі 250 і вище градусів, можуть виділяти отруйні пари. Підводячи підсумок можна сказати, що джерелом спалаху скловата служити не може, не горить сама і не підтримує горіння. Однак бували випадки, коли скловата, що накопичила на волокнах багато бруду, пилу і кіптяви, підтримує тління.

4. Низька вартість. Скловата коштує дорожче пінопласту, але з огляду на її вогнестійкість і універсальність – вона на голову вище. У порівнянні ж з базальтової (кам'яної) ватою, ціна скловати нижче на 30-40% при порівнянних товщині і щільності.

Недоліки скловати

1. Низька несуча здатність. Скловата досить м'який матеріал, і не годиться як утеплювач під штукатурний фасад. Правда є винятки, наприклад, вата Isover «Штукатурний фасад», по щільності і конкурентоспроможності не поступається базальтовій ваті. Але і ціна у неї співмірна.

2. Боїться підвищеної вологості. Хоча сама вата водовідштовхувальна, але конденсат, який випадає всередині вати на волокнах, стає містком холоду, і мокрий мінеральний утеплювач втрачає більше 50% теплоізоляційних властивостей.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. Якщо з'явилися конкретні питання щодо вибору матеріалу телефонуйте за номером (0800) 50-54-52 або пишіть в онлайн чат.

Розділи
Читайте також