В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Власна теплиця – купити або зробити, ось в чому питання

Парники і теплиці не дарма дуже популярні у наших співвітчизників. Адже багатьом хочеться швидше отримати свіжу зелень, огірки чи помідори. Та й коли справа йде до осені, а у вас все ще є свіжий урожай, це радує. У цій статті ми розберемо, як зробити невелику теплицю своїми руками. Завжди можна купити готову, але якщо у вас залишилося досить будівельних матеріалів (бруса, профілю для гіпсокартону тощо), то навіщо платити двічі. Правда поняття «невелика» у кожного своє, для когось це міні-теплиця на підвіконні, а комусь і спорудження 6х3 метра міні-теплиця.

Огляд матеріалів і устаткування для міні-теплиць

Теплиця будь-якого розміру відрізняється від парника - капітальністю і розрахунком експлуатації на багато сезонів. Продумайте, якого розміру, для чого і де саме Ви збираєтеся встановити теплицю. Від цього буде залежати вибір покриття, необхідність підведення електрики тощо.

Можливі варіанти покриття теплиць:

  1. Поліетиленова плівка - випускаються спеціальні плівки для теплиць (див. фото нижче), які витримують інтенсивне ультрафіолетове випромінювання і служать 2-4 сезони.
Плівка для теплиць Плівка поліетиленова
Можна купити і звичайну прозору плівку без УФ стабілізації, але вона може почати руйнуватися вже на середині другого сезону.
  • Армована поліетиленова плівка (див. фото нижче). Відрізняється високою міцністю, складається з двох шарів поліетилену і міцної армуючої сітки з поліпропілену між ними. Гарантійний термін служби такої плівки 5 - років, а за фактом служить 7-8-м.
  • Армована сітка для теплиць

  • Полікарбонат (стільниковий) з комірками - лідер міцності і довговічності. Служить до 10 років, на сьогоднішній день найбільш поширений матеріал.
  • Полікарбонат

  • Прозорий шифер з ПВХ (див. фото нижче) - більш гнучкий і легкий у порівнянні з полікарбонатом, але хвиляста форма створює деякі незручності при герметизації (потрібна підкладкова плівка). Термін служби також близько 10 років.
  • Прозорий шифер SALUX

  • Класичне скло - найстаріший зі світлопрозорих матеріалів для теплиць. В даний час використовується рідко через дорожнечу, велику вагу і крихкість, але якщо Ви міняли вікна, то старі рами зі склом цілком підуть для невеликої теплиці, див. фото нижче.
  • Теплиця з старих вікон

    Але покриття - це тільки початок, для по-справжньому хороших врожаїв сучасні теплиці можна і потрібно обладнати:

    1. Обігрівом. Для цього використовують дров'яні печі з водяною або повітряною подачею тепла, електрокотли, інфрачервоні обігрівачі. І навіть гріючий кабель, його поміщають під шар родючого грунту або кокосового субстрату, див. фото нижче.
    2. Інфрачервоний обігрів теплиць Гріючий кабель в теплиці Дровяная печь в теплице
    3. Освітлення або точніше додаткове освітлення. Для продовження вегетативного періоду рослин потрібне світло, і щоб продовжити світловий день до 10-12 годин в теплицях встановлюють спеціальні світильники. Вид світильників - світлодіодні або класичні вже вибирати Вам, у продажу є безліч варіантів, диф, фото нижче.
    4. Підсвічування для рослин Світильники для теплиць
    5. Полив - Ви можете не морочитися і поливати зелень вручну, але зробити автономну систему крапельного поливу з пластикової бочки, садових шлангів та стрічок для краплинного поливу зовсім не складно, див. фото нижче.
    6. Схема крапельного поливу в теплиці    Емність для крапельного поливу

    Як зробити невелику теплицю своїми руками

    По-перше, потрібно визначитися з розміром і місцем встановлення. Для прикладу візьмемо досить велику теплицю розміром 3х5 або 3х6 метрів. Для такої теплиці потрібен хоча б примітивний фундамент і міцний каркас.

    В якості фундаменту можна використовувати газобетонні блоки, фрагменти тротуарної плитки, булижники тощо, розмістивши їх по кутах і в інших опорних точках, як зазначено на фото нижче.

    каркас теплиці з фундаментом

    Основу можна зробити з дерев'яного бруса або сталевого швелера, в залежності від того, який матеріал більш доступний.

    Сам несучий каркас найчастіше роблять з дерева або стійок і напрямних для гіпсокартону (як на фото), рідше зі сталевого куточка або труб. У каркаса з легких (гіпсокартонних) профілів є ряд істотних переваг:

    1. простота монтажу - всі елементи підходять за розміром і легко з’єднуються, кріпляться саморізами (клопами), не потрібують зварювання, першою скрипкою в монтажі буде акумуляторний шуруповерт;
    2. він стійкий до корозії - цинкове покриття захищає від іржі, і каркас може прослужити 10 і більше років;
    3. міцність і ремонтопридатність - при правильному підборі кутів з урахуванням ребер жорсткості (див. фото нижче) каркас витримує дуже велике навантаження (вага кількох дорослих людей) і навіть, якщо одна або кілька стійок будуть пошкоджені, їх легко замінити новими.

    Каркас теплиці з профілей для гіпсокартону

    Синім кольором позначені стійки (міцні з додатковим ребром жорсткості), жовтим - напрямні. Розміри не вказані, так як Ви вільні вибирати свої власні пропорції, під розмір листів полікарбонату тощо.

    Важливий порада! Коли будете робити двері і вікна для провітрювання, в місцях, де будуть встановлені петлі і засувки, вкладіть в профіль дерев'яні бруски. Шурупи, якими будете кріпити петлі, увійдуть в бруски і вся конструкція вийде набагато міцніше і жорсткіше.

    Процес нарізки покрівельного матеріалу і його кріплення до каркасу простий і залежить від обраного матеріалу.

    Якщо Ви вибрали плівку, то для кріплення використовуйте притискні планки, а якщо листові матеріали на зразок ПВХ шиферу або полікарбонату, то покрівельні шурупи з гумовою шайбою, див. фото нижче.

    Покрівельний саморіз

    На проектування, підготовку і складання у Вас піде від тижня до 14 днів, навіть якщо Ви досить досвідчений будівельник. Готову теплицю з магазину можна зібрати і встановити за кілька годин. Що для Вас вигідніше на даний момент - рахуйте самі.

    Якщо у вас виникли питання з приводу монтажу та будівництва парників і теплиць, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

    Читайте також