В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Довговічне і дешеве покриття для теплиці чи парника - плівка та інші види «м'яких покриттів»

Перевагами м'яких рулонних покриттів є мізерна мала вага, доступна ціна, при достатньо пристойній довговічності (від 3-х, до 6 років). Раніше такі показники для полімерних плівок вважалися фантастикою. Все це досягається за рахунок сучасних технологій виготовлення і добавок для УФ стабілізації матеріалу.

Всі види покривних матеріалів для теплиць можна розділити на дві групи з принципово різними властивостями:

  • плівки для теплиць  - пропускають тільки світло, затримують тепло, повністю непроникні для повітря і вологи;
  • спанбонд (агроволокно) - волокнистий матеріал з поліпропілену, частково або повністю проникний для води, повітря та пари. М'яко розсіює світло, затримує тепло.

Отже, плівки для укриття бувають

  1. Поліетиленові одношарові плівки без добавок. Відомі з середини минулого століття. Це матеріал звичний, перевірений і одноразовий. Міцність і довговічність залежить від товщини (щільності) поліетилену. Якщо хочете, щоб плівка прослужила більше одного сезону і пережила зиму, краще купити з щільністю не менше 200-250г / м2. У продажу є і 300 г / м2, але ціна у неї вже порівнюється з армованими і захищеними від ультрафіолету матеріалами.
  2. Плівка для теплиць


    Поліетиленова плівка

  3. Поліетиленові армовані плівки. Багатошарові, у них між шарами поліетилену вплавлена ​​поліпропіленова сітка, яка забезпечує високу механічну міцність, вітер і град такій плівці не страшний. Але під сонцем звичайний поліетилен розсипається в труху вже на 2-3 сезон, не дивлячись на армування. Тому при виборі уточнюйте, наскільки стійка така плівка до ультрафіолету. Адже найкращі зразки зі стабілізуючими добавками витримують до 7 років відкритої експлуатації. Вартість у них істотно вища, але з огляду на міцність і довговічність, вони повністю повертають витрати, що не завжди можна сказати про дешеві аналоги.
  4. Армована поліетиленова плівка

    Армована багатошарова плівка

  5. ПВХ покриття для теплиць. Один з кращих укривних матеріалів. У них жовтуватий відтінок, за структурою нагадує матеріал для лікарняних крапельниць. Полівінілхлорид в порівнянні з поліетиленом набагато стійкіший до ультрафіолету (середній термін служби 5 років). Також цей матеріал на 90% прозорий, для оптичного діапазону, на 70% для ультрафіолетової частини спектру, і практично непрозорий для інфрачервоного випромінювання. Це означає, що під такою плівкою вночі в теплиці буде набагато тепліше (у порівнянні зі звичайною), а в спеку навпаки прохолодніше. Недоліком ПВХ покриття є висока вартість. А ще деякі види погано переносять низькі температури, тому на зиму таке покриття краще прибирати в відносно тепле приміщення (де температура не опускається нижче -15 ° С).
  6. ПВХ покриття для теплиць


    ПВХ-плівка для теплиць

  7. Поліетиленові плівки з добавками. В першу чергу добавки-стабілізатори потрібні, щоб продовжити «життя» покривному матеріалу. І щоб можна було не знімати плівку на зиму. Такі плівки часто бувають кольоровими: жовтими, синіми, помаранчевими. Нехай колір плівки вас не бентежить, для фотосинтезу потрібна лише певна частина спектру (ближче до червоної), яку ці плівки пропускають в достатній кількості.

    Також цікаві матеріали з люмінофорними добавками, які перетворюють ультрафіолет в червону або інфрачервону частину спектру, який потрібен рослинам для росту. Перед тим як купити, рекомендуємо перевірити світлоперетворюючу плівку ультрафіолетовим ліхтариком - вона повинна стати яскраво червоною.

    Коштують стабілізовані плівки досить дорого, але це виправдано підвищенням врожаю і довговічністю. Підрахуйте необхідну площу покриття і термін окупності, після чого приймайте рішення про те який матеріал вибрати.

  8. поліетиленова плівка с добавками


    УФ-стабильні укривні плівки для теплиць

  9. Плівка з пухирцями, частіше застосовується для пакування крихких товарів та електроніки, але як покривний матеріал її теж застосовують. Поєднує достатню прозорість і відмінні теплоізоляційні властивості. На жаль, не може похвалитися довговічністю, але з огляду на низьку ціну вигідно взяти кілька великих рулонів і використовувати в міру необхідності.

Неткані волокнисті укривні матеріали (спанбонд)

Їх частіше застосовують для парників і міні-теплиць. Відрізняються різні види спанбонду (агроволокна) один від одного тільки щільністю і якістю скріплення волокон (у різних виробників суттєво відрізняється). Вартість більш якісних матеріалів вища, але залишається досить прийнятною для будь-якого садівника-любителя.

теплиця під агроволокном

Неткане агроволокно щільністю від 40 г / м2 - набагато «тепліший» плівок за винятком плівки з пухирцями. При цьому спанбонд «дихає», пропускає вологу, рослини під ним не перегріваються і не задихаються.

І що в результаті

Не дивлячись на появу нових матеріалів, класичні плівки не поспішають здавати позиції. Більш ймовірно, що на Вашій дачній ділянці мирно “проживатимуть” кілька видів покриттів. Адже властивості і характеристики у них різні і одним вибором всі потреби перекрити не вийде. Та й немає в тому потреби, раціональніше для кожного завдання використовувати свій вид матеріалу.

Якщо у вас виникли питання і потрібна консультація, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці допоможуть визначитися з вибором, приймуть замовлення і узгодять зручний спосіб доставки та оплати.

Читайте також