В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Парниковий ефект, що краще - плівка проти агроволокна

Соковиті, великі, чисті помідори, огірки, перець, редиску - хочеться виростити якомога раніше. І без теплиці, невеликого парника або хоча б прямого настилания тепличної плівки або спанбонду на ґрунт не обійтися. Поліетиленова плівка для теплиць відома давно і всім, а з приводу агроволокна (він же спанбонд) до цього часу немає повної ясності. У чому його переваги і недоліки. Отже, розберемося що ж краще: плівка для теплиць - або спанбонд.

Плівка для теплиць фото.jpg  Агровлолокно для теплиць фото.jpg

Порівняння плівки і спанбонду для теплиць і парників

Для наочності ми зробили порівняльний аналіз у вигляді таблиці, нижче якої йдуть коментарі і пояснення, оскільки не всі так просто і очевидно, як хотілося б.

Властивість

Плівка

Агроволокно

Пропускає воду

-

+++

Пропускає повітря

-

+++

Захист від заморозків

++ (тільки на дугах і без конденсату)

++ (навіть при прямому контакті з рослиною)

Прогрів ґрунту, насіння і пророщень під сонцем

+++

++

Прискорення дозрівання

++

+++ (до 4-5 днів у порівнянні з плівкою)

Утворення конденсату на поверхні

+

-

Ризик перезволоження і перегріву

- - -(є ризик «спекти» ророщення; коли тепло і сонце необхідно плівку ОБОВ'ЯЗКОВО прибирати)

- (дихає, випускає зайву вологу, перегрів малоймовірний, але бажано піднімати або прибрати)

Трудомісткість парник під плівкою - парник під агроволокном

- (Піднімати, провітрювати по кілька разів на день, інакше біда)

+ (Бажано стежити і провітрювати, але якщо відлучитися на добу - пророщення не загинуть)

Міцність

++

+

Строк служби (довговічність)

++ до 7 сезонів

+ до 7 сезонів, але потрібно прибирати

  1. Чому добре, що агроволокно (спанбонд) для теплиць пропускає воду і повітря. Якщо агроволокно укладено на ґрунт, то пророщення можна поливати, прямо поверх. Навіть мокре агроволокно не стає критично важким, щоб пошкодити пророщення до 2-3 см заввишки. Дощ теж послужить природним поливом - спанбонд пропустить воду на відміну від плівки. Агроволокно уповільнює, але не блокує вентиляцію, в результаті під таким парником мікроклімат здоровіший, менший ризик перегріву, перезволоження та спрілості за рахунок ефекту сауни, який може виникнути під плівкою.
  2. Чому конденсат на внутрішній стороні поліетиленової плівки - це погано:
    • конденсат і розводи після нього знижують прозорість плівки;
    • падаючий на листя конденсат і підвищена вологість взагалі - це найкраще середовище для розвитку грибків і плісняви, ніж для росту рослин;
    • для фотосинтезу, зростання і розвитку - вологи на листках і в повітрі має бути помірна кількість;
    • вечірній конденсат і нічний заморозок - це іній на внутрішній стороні плівки та переохолодження зелених рослин.

    Все це здатне зашкодити, а то і вбити рослини. Гарна новина - випускаються спеціальні тепличні плівки з гідрофільним складом. Конденсат на них гірше збирається в краплі. Вода тримається суцільною плівкою до повного висихання. Це набагато поліпшує якість мікроклімату. У разі ж спанбонду для теплиць - конденсат не з’являється взагалі.

  3. Що краще захищає від заморозків - плівка чи агроволокно. Тут перевага все ж за плівкою. Не всі знають, але плівка з пухирцями (схожа на пакувальну) чудовий теплоізолятор.

     Теплоізолююча плівка для теплиць з пухирцями.jpg

    Але плоска гідрофільна плівка, якщо піднята на достатню відстань (без контакту з листям), теж дає гарний результат. Обидва матеріали створюють ізольований простір, де накопичене за день тепло зберігається краще ніж під відкритим небом. Але пориста структура агроволокна все ж гірше утримує тепле повітря в порівнянні з повністю замкнутим простором під плівкою. Якщо передбачаються затяжні і серйозні заморозки, укрийте парник під спанбондом додатковою плівкою поверх. Така структура допоможе захиститися навіть від 10 градусного морозу.

  4. Чому парник під плівкою вимагає постійного нагляду, а під спанбондом ні. Через герметичність плівки. Після нічних заморозків вдень ​​може вже добре припікати сонечко. Якщо плівку не прибрати, розсада під нею просто звариться. Спанбонд здатний до саморегуляції завдяки волого-і повітропроникності, хоч ризик перегріву під щільним (30-50 г \ м2) агроволокном все ж таки є./li>
  5. Що міцніше і довговічніше - плівка чи агроволокно. Тут армована плівка поза конкуренцією.

    Армована плівка для теплиць фото.jpg

    Звичайна щільна плівка теж міцніше агроволокна, хоч різниця вже не так очевидна. Агроволокно не здатне стояти цілий рік під відкритим небом кілька років поспіль, а через волокнисту структуру легше реве від контакту з елементами кріплення. З іншого боку - це безвідходний матеріал. Частково пошкоджене агроволокно підійде, щоб вкрити троянди чи виноград на зиму, або в якості укривального матеріалу для пророщування насіння на наступний рік.
  6. Бонус - інші методи застосування спанбонду:
    • легке (17-19 г \ м2) агроволокно можна застосовувати як затінюючу сітку влітку, щоб захистити зелене листя і зав'язь від палючого сонця;
    • легке агроволокно може захистити ягоди і зав'язь від шкідників і птахів;
    • чорне арговолокно чудовий матеріал для мульчування - полуницю на ньому вирощують в промислових масштабах;
    • захист теплолюбних кущів, дерев та лози від різкого промерзання і обмерзання - накривають і загортають на зиму.

Висновки і прогноз економічного ефекту

Очевидно, що в господарстві знадобляться обидва матеріали і повністю замінити один іншим не вийде, та й не потрібно. Як деревина чудово уживається зі сталлю, так і плівка, полікарбонат та спанбонд доповнюють один одного в тепличному господарстві.

Але чи варто взагалі купувати плівку, парник або агроволокно. Адже ті ж огірки та помідори виростуть і у відкритому ґрунті.

Факти говорять про те, що теплиці і навіть невеликі парники повертають свою вартість в 90% випадків. Не повертають своєї вартості найчастіше у новачків. І то після першого невдалого сезону, якщо зовсім вже не вгадали з сортами чи урожай пошкодили хвороби \ шкідники Настане другий, третій сезон. І тоді теплиця все одно окупиться.

Якщо Вас цікавить комерційний успіх тепличного бізнесу, то в розрахунок прийміть наступне:

  1. Збут. Знайдіть і домовтеся куди кому і на яких умовах Ви буде продавати свої продукти.
  2. Вибір сортів і видів рослин для продажу. Найвигіднішими і прибутковим вважається вирощування зеленої цибулі та іншої зелені. Так як росте все це дуже швидко і врожай навіть на невеликій площі можна отримати хороший, а головне багато разів за сезон. Але й інші культури заслуговують на увагу. Вивчіть, що є дефіцитом (дорогим і потребуючим дефіцитом) у Вашій місцевості і знайдіть спосіб як це виростити.
  3. Спосіб вирощування. Гідропоніка, грунтові суміші на основі торфу і кокосових чіпсів - це ціла наука. Але освоївши ці методи Ви отримаєте перевагу перед тими, хто ними не користується.
  4. Матеріали для спорудження теплиці і системи обігріву (якщо передбачається) - не варто починати з великих капіталовкладень, які окупляться через десять років. Пробуйте швидко стартувати з невеликої теплички-саморобки, подивіться, як піде збут. Якщо щось піде не так скоректуйте. Намагайтеся, щоб на розширення і модернізацію Ви витрачали гроші, зароблені на продажу овочів і зелені які були вирощені на випробуваних варіантах.

Якщо ви вирощуєте зелень і овочі виключно для себе - то і тут витрати на парник та супутні матеріали повертаються:

  1. Здоров'я - Ви отримаєте живу корисну зелень на два - три тижні раніше, ніж у відкритому ґрунті, при цьому точно знаєте, чим і коли ви її поливали й удобрювали;
  2. Врожайність - огірки і помідори, які стартували під парником або в невеликій теплиці без опалення, принесуть Вам на 15-30% більше плодів. І всі вони Ваші без додаткових витрат і зусиль.
  3. Економія на купівлі овочів і зелені на ринку. Навесні і восени бувають періоди, коли зелені і свіжих овочів на городі ще немає або вже немає, а дуже хочеться. І доводиться купувати по позасезонними космічними цінами. А елементарний парник допоможе заощадити не одну сотню гривень, і окупиться вже в перші півтора місяці після придбання.
Сподіваємося матеріал цієї статті був Вам корисний. Якщо виникли питання щодо вибору укривного матеріалу, теплиці або ґрунтовій суміші - телефонуйте за номером (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також