В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як виростити смачні та поживні помідори в теплиці

Вкорінилась така думка, що тепличні помідори за смаком, запахом і вмістом поживних речовин поступаються вирощеним на відкритому ґрунті. Розберемося чи насправді це так, і чи можна виростити в теплиці такі ж якісні плоди.

Чи всі сорти помідорів підходять для теплиць

Рости будуть всі, але, якщо Ви хочете використовувати потенціал теплиці по максимуму, краще брати спеціальні середньорослі сорти і гібриди. При правильному формуванні, підгодівлі і поливу кожен кущ може дати по відру помідор. Це не залежить від сорту, дрібних плодів буде більше, великих поменше, але загальна маса буде плюс мінус однаковою. Розглянемо докладніше класи томатних сортів:

  1. Низькорослі сорти - більше підходять для відкритого ґрунту. Дозрівають раніше інших, тому має сенс посадити пару кущів і в теплиці, щоб отримати ранній урожай. Відносяться до детермінантних сортів (обмежені в зростанні). Кущ практично не потребує формуванняя, але пасинкування проводити потрібно, інакше хороший урожай не отримати. Але навіть якщо його не зробити певний урожай буде. Але навіщо Вам певний урожай, якщо можна виростити багато смачних якісних плодів.
  2. Низькорослі сорти помидорів фото.png
  3. Середньорослі сорти - ідеальні для домашніх теплиць. Досягають висоти 1,2 -1,8 метра при правильному догляді, а якщо висота теплиці дозволяє, то і до 2 і більше метрів. Теж відносяться до детермінантних сортів, дозрівання відбувається дещо пізніше в порівнянні з низькорослими. Тому вигідно вирощувати кілька видів томатів ранні середні та пізні, щоб насолоджуватися свіжими помідорами з раннього літа до пізньої осені.
  4.  Средньорослі сорти помидорів фото.png
  5. Високорослі сорти - це багаторічні з необмеженим ростом (індетермінантні ліаноподібні, ростуть до 15-16 метрів). В основному використовуються в промислових теплицях, так як в невеликій домашній теплиці забезпечити простір для зростання і підтримання температурного режиму важкувато, але до високорослих відносяться також і однорічні сорти, які ростуть до 2-3 метрів.
  6.  Високорослі сорти помідорів для промислових теплиць.png

Можливо не всі знають, чим відрізняється гібрид від сорту. Гібриди отримані в результаті штучного схрещування і мають будь-які особливі переваги: особливо великі плоди, раннє дозрівання тощо. Але з насіння гібриду не виросте таж рослина з такими ж властивостями, тому насіння або розсаду гібридів на наступний рік потрібно знову купувати. Стійкі сорти можна відтворювати з насіння, отриманого з плодів.

Як виростити в теплиці такі ж смачні помідори, як і на відкритому ґрунті.

Як часто поливати томати

Перший раз через 7-8 днів після висадки, коли розсада прижилася і пішла в ріст. Тоді ж вносимо першу підгодівлю. Потім поливаємо регулярно, але не дуже часто, приблизно раз на два тижні. Коли плоди зав'язалися і почали дозрівати (почав змінюватися колір), поливати припиняємо зовсім. Інакше отримаємо плоди великі, але водянисті і позбавлені смаку. Ті самі тепличні, які всіх так розчаровують. При вирощуванні помідорів на продаж цим правилом часто нехтують, адже продати більше великих і важких плодів вигідніше, платять то за вагу, а не за смак і запах.

Чим і коли підгодовувати

За весь сезон досить внести 4-5 підгодівлі, причому дві з них азотисті і дві-три калійні. Якщо не хочете вирощувати помідори на «хімії» приготуйте добриво самостійно. Періодичність приблизно така ж як і у поливі - раз на два тижні або трошки рідше.

Джерелом азоту і фосфору служать коров'як і трав'яний настій.

Коров'як - це розбавлений з водою і перебродивший коров'ячий гній. Один з рецептів - це відро свіжого гною в 40-50 літрову ємність з кришкою. Заливаємо водою, чекаємо два тижні і добриво готове. Рекомендується тримати ємність прямо в теплиці, так як в процесі бродіння виділяється вуглекислий газ, що для рослин вельми корисно.

БУДЬТЕ УВАЖНІ- у вас вийшов концентрат, розводити потрібно 1: 9 - літр на відро води, і тільки цей розведений коров'як вже лити під коріння рослин приблизно один літр на кущ.

Трав'яний настій теж джерело азоту, фосфору і багатьох інших потрібних для росту речовин. Готується з будь-якої зеленої маси і невеликої кількості коров'ячого гною і свіжого ґрунту. Перевагою цього виду підгодівлі є те, що можна обійтися без коров'ячого гною, адже не у всіх в господарстві є корова. У свіжому ґрунті теж є необхідні для процесу бродіння бактерії, просто потрібно почекати трошки довше. Готується він так. Заповнюємо 40 літровий бідон зеленою масою на дві третини від обсягу, заливаємо водою, додаємо близько 2 кг свіжого гною і приблизно стільки ж ґрунту. Якщо гною немає, беремо чотири кілограми ґрунту, бажано лісового. Якщо вносився гній добриво готове через 7-8 днів, на чистому ґрунті 10-12. Розводити два літри концентрату на відро і вносити також, як і коров'як.

Ці два види добрив взаємозамінні, хоч деякі експерти вважають трав'яний настій багатшою і якіснішою підгодівлею. Але найперша підгодівля - це однозначно коров'як, так як на початку квітня ще немає зеленої маси, яку можна використовувати для трав'яного настою.

Коли з'явилася зав'язь і плоди почали наливатися - пора вносити калійні добрива. Тут теж спробуємо обійтися без «хімії». Перший рецепт - беремо попіл з дерева приблизно один кілограм (дві літрові банки) на відро води, залишаємо на добу, перемішуємо і вносимо по одному літру під кожен кущ.

Другий рецепт - брага. Цукор, дріжджі і вода чудовий вид підгодівлі і захисту рослин. Беремо 4-5 літрову ємність з водою, додаємо 10 повних столових ложок цукру і 15-20 грамів сухих дріжджів. Через 4-5 годин в теплу погоду дріжджі вже добре розмножаться і почнуть бродити. Доливаємо нашу бражку водою, щоб вийшло 10 літрів і теж вносимо по одному літру під корінь рослини. Але і це ще не все. Цей розчин через обпирскувач наноситься і на листи рослин. Це служить і листовою підгодівлею, і захистом від хвороб. Так як дріжджі займають нішу, в якій може розвинутися фітофтороз та інші хвороби рослин. У спекотну погоду розбризкувати дріжджовий розчин потрібно раз у сім днів, в дощову раз в чотири дні.

ВАЖЛИВО! Розбризкувати розчин на листя потрібно або рано вранці, або пізно ввечері, ну або в дуже похмуру погоду. Щоб розчин залишався вологим на листках не менше години. У спекотну погоду він відразу висохне, і ви не отримаєте ніякого результату, а то і сонячний опік рослини.

Як пасинкувати пагони і формувати кущ

Щоб помідори добре наливалися і швидше дозрівали потрібно вчасно видаляти зайві пагони (пасинки) і нижнє листя біля самих плодів. У кожному кущі повинно бути не більше трьох великих стебел. Який кущ формувати залежить від сорту помідор і відстані на яких вони висаджені. Чим ширше відстань, тим більше стебел можна залишати. Як саме пасинкувати помідори показано на ілюстрації нижче.

Як пасинкувати помідори  

Коли плоди сформувалися в гроно і почали наливатися і міняти колір видаляємо найближчі до них листя.

Правильне гроно з обрізаним листям фото.png 

Зелене листя повинно залишатися на верхівці куща. Для нормального росту, розвитку і дозрівання плодів, достатньо 15-20 здорових, великих листків.

Сподіваємося матеріал статті виявився для Вас корисний. У наступних випусках розберемо чи потрібно готувати ґрунтовий субстрат для теплиць або можна обійтися природним ґрунтом, також розберемо переваги теплиць під плівкою і під полікарбонатом. До наступних публікацій в блозі «Побудуй».

Читайте також