В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Драбина на горище з утепленням і без – як вибрати

У будь-якому будинку є підпокрівельний простір. Його використовують як горище або як житлове приміщення (мансарда). І при будь-якому варіанті застосування є одне спільне – потрібно якось забратися на горище. Один з варіантів – розкладні горищні сходи. При її виборі часто виникає питання – чи не буде проходити холод з горища в опалювальне приміщення через люк горищних сходів? Щоб відповісти на це питання наші фахівці написали цю статтю. У ній ми розглянемо:

  • в чому різниця горищних сходів з утепленням і без;
  • структуру люків з утепленням;
  • що використовують як утеплювач;
  • які бувають варіанти товщини утеплювача;
  • залежність теплопровідності люків від товщини утеплювача.

Утеплені сходи на горище.jpg

Що потрібно знати про утеплення горищних сходів

Сходи на горище бувають з утепленням і без нього. Щоб зрозуміти який вибір зробити, потрібно зрозуміти будову теплоізоляції в них.

  1. Дерев'яний короб – зазвичай використовують дерево хвойних порід (сосна) або бук. Товщина використовуваної дошки зазвичай 25-30мм.
  2. Утеплюючий шар пінополістиролу – газонаповнений матеріал, різновид пінопласту. Відрізняється морозостійкістю і зносостійкістю. Чим товстіший шар утеплювача тим нижче теплопровідність.
  3. Фанера або ДВП.
  4. Пароізоляційна плівка – обов'язкова, особливо якщо різниця температур в будинку і на горищі значна.
  5. Ущільнювач з EPDM каучуку.

Кришка драбини Oman Thermo.jpg

Розташування елементів наступне: дерев'яний короб виконує роль каркаса, всередині якого знаходиться пінополістирол з двох сторін обшитий фанерою (або ДВП) і між ними по обидва боки шар паробар’єру. Гумовий ущільнювач кріпиться зовні короба для усунення зазорів.

Як визначитися з оптимальним утепленням горищних сходів

Перш за все потрібно пам'ятати, що при виборі горищних сходів з утепленим люком потрібно враховувати товщину теплоізоляційного шару. Найважливіше, що в залежності від товщини змінюється теплопровідність. Чим більше товщина матеріалу утеплення тим менше теплопровідність, тобто втрати тепла зменшуються. Для прикладу наведемо теплопровідність для найпоширеніших товщини утеплювача:

  • 26мм - U=1.22 Вт/м2*К;
  • 36мм - U=1.10 Вт/м2*К;
  • 46мм - U=0.85 Вт/м2*К;
  • 56мм - U=0.70 Вт/м2*К;
  • ·86мм - U=0.36 Вт/м2*К;

Теплоізолляція люка складної драбини на горище.jpg

Так, коли можна вибрати горищні сходи без утеплювача, а коли потрібно віддати перевагу моделі з максимальним шаром утеплювача?

  1. Максимальний шар утеплювача (86мм) варто вибрати для опалювальних приміщень, кімнат або коридорів, де розташований підйом на холодне, неутеплене горище.
  2. Сходи на горище без утеплювача варто вибрати для опалювальних приміщень з утепленою житловою мансардою; неопалюваних нежитлових приміщень, таких як гараж або сарай; житлових приміщень з експлуатацією тільки в літній період, наприклад для дачі.

Ми вказали два крайні варіанти. Головна суть описаного полягає в тому, що вибирати утеплення необхідно по потрібної вам теплопровідності люка. Орієнтуйтеся на цей показник і зробите правильний вибір. Чим нижче теплопровідність, тим менше тепла проходить через люк. Іншими словами – залишається в теплій кімнаті. На малюнку нижче ще раз приведені параметри максимально теплих і зручних сходів на горище в Україні Oman POLAR PLUS.

Максимально утеплені сході на горище в Україні.jpg

Доступ на горище можна організувати і за допомогою приставних сходів, і за допомогою стаціонарних. У кожного варіанту є плюси і мінуси. Але якщо ви все-таки вирішили вибрати горищні сходи, наша стаття допомогла вам визначиться з вибором по потрібному утеплення. 

Якщо у вас залишилися питання, телефонуйте (0800) 50-54-52! Фахівці інтернет-магазину "Побудуй" дадуть відповіді на запитання і допоможуть вибрати оптимальну модель за ціною, технічними характеристиками, а також зовнішнім виглядом.

Читайте також