В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як правильно зробити виміри горищних сходів

Установка горищних сходів процес досить простий, щоб впоратися своїми руками. Але все ж іноді доводиться купувати інші сходи або змінювати розташування отвору якщо на першому етапі були враховані не всі нюанси та виміри. Ті, хто стикаються зі складаними сходами вперше, часто плутають довжину драбини і висоту приміщення, не враховують радіус розвороту, або запас за розміром отвору, щоб в нього помістився короб горищних сходів. У цій статті розберемо основні нюанси вибору горищних сходів по висоті і за габаритам короба.

Як підібрати горищні сходи по висоті

У характеристиках кожної горищної драбини  вказана максимальна висота приміщення на яку вона розрахована. Не потрібно плутати це з довжиною сходового полотна зі щаблями. Адже в розкладеному стані вона стоїть під кутом так, щоб всі зчленування розкрилися як потрібно, а сходинки були строго горизонтальні.

Наприклад, довжина дерев'яної драбини на горище розрахованої на висоту приміщення 280 см становить 318 см, але це не функціональний параметр, його навіть не вказують в характеристиках, оскільки застосувати її для приміщень з більш високою стелею не вийде.

Отже, що потрібно зробити, щоб вибрати горищні сходи:

  1. Виміряти висоту від стелі до підлоги в місці де буде встановлена ​​сходи.

  2. Перевірити навколишній простір переконається, що ніякі конструкції не будуть заважати розкладанню та упору нижнього краю в підлогу на потрібній відстані від краю люка. На малюнках нижче позначені найважливіші параметри, які потрібно виміряти і прийняти перш ніж зупинити вибір на конкретній моделі.

  3. Параметри драбини.jpg

  4. Переконатися, що максимальне навантаження достатнє для передбачуваного режиму експлуатації. Допустиме навантаження більшості горищних сходів 150-160 кг. Випробування проводяться набагато більшим вантажем, наприклад, для моделі з навантаженням 150 кг, випробування проводять вагою 235 кг, підвішуючи вантаж до середньої частини сходів. Якщо навантаження в 150-160 кг недостатня придивіться до повністю металевих сходів. Наприклад, OMAN Solid, які розраховані на 210 кг або металеві моделі від бренду Altawilla з допустимим навантаженням в 200 кг.

Зупинимося докладніше на найважливіших моментах вибору.

Висота стелі

Переважна більшість горищних сходів розраховані на максимальну висоту 280-290 см. Реальна ж висота приміщень може бути, як більша, так і менша. Розберемо обидва варіанти. Якщо висота приміщення 3 і більше метра, то потрібно вибирати спеціальне виконання для високих приміщень. Наприклад, у польського бренду Oman є виконання Long, які підходять для приміщень висотою до 335 см. А український бренд Altawilla може похвалитися максимальною висотою горищних сходів 340 або навіть 350 см. Подовжені сходи мають чотири секції замість стандартних трьох і коштують помітно дорожче.

Другий варіант отримати горищні сходи великої висоти — це додати одну або дві секції до металевої моделі з ножицевим механізмом розкладання OMAN FLEX Termo див. фото нижче.

 Моделі з ножиковим механізмом.jpg

Стандартна висота для таких моделей 290 см, але до них можна купити додаткові секції, які збільшують робочу висоту на 25 см. До стандартної драбини можна додати не більше двох додаткових секцій. Тобто максимальну робочу висоту можна збільшити до:

290 + 50 = 340 см

Але проблемою може стати і зворотна ситуація, коли висота стелі помітно менше розрахункових параметрів складної драбини на горище. Адже в більшості наших будинків висота стелі 255-270 см. Якщо різниця до 10 см, то нічого робити не потрібно. Якщо більше, то потрібно підрізати край нижньої секції щоб сходи ставали під потрібним кутом. Як це зробити опишемо нижче.

Якщо висота стелі невелика можна також купити горищні сходи із серії Mini. У них стандартна висота до 265 см, але це не завжди хороше рішення. Справа в тому, що головною перевагою серії Міні є маленький розмір короба, а значить і користуватися нею буде не дуже зручно. Серія Міні призначена для випадків, коли стандартний короб не поміщається фізично. До того ж ціна компактних горищних сходів завжди вище стандартної. Це пов'язано з тим що вона складніша, в ній більше петель і зчленувань.

Тому в більшості випадків краще брати стандартну дерев'яну модель і підігнати її після установки.

Радіус відкривання

Ще один важливий параметр, який може вплинути на вибір. Якщо повернуться до малюнка зі схематичним зображенням сходів, то пунктиром там позначена умовна дуга відкривання з максимальним значенням, позначених як E. Це лінія, яку описує крайнє коліно сходів при розкладанні. Дуже важливо, щоб на шляху розкладання не було ніяких сторонніх предметів, бойлери котли і т.д.

Для стандартних трисекційних сходів максимальний радіус відкривання в середньому 150-165 см, для компактних, серії Mini від 115 до 132 см.

Але несподіваним сюрпризом може стати максимальний винос при відкриванні горищних сходів ножничного типу від 220 до 240 см. Не у всіх коридорах і допоміжних приміщеннях, де зазвичай ставлять горищні сходи, є достатньо місця щоб вільно розкласти таку драбину. Будьте уважні при виборі. При всіх перевагах ножицевого способу відкривання великий винос при розкладанні може стати несподіваним сюрпризом.

Якого розміру повинен бути отвір щоб в нього встав короб горищних сходів


У характеристиках найчастіше вказується розмір короба. Щоб горищні сходи нормально помістилися в проріз він повинен бути на 2-2,5 см більшим за розмір короба. Як по довжині, так і по ширині. У рідкісних випадках в характеристиках вказані необхідні розміри отвору. Але навіть якщо це так, а ви все одно взяли запас ще в 2 сантиметри, то нічого страшного не станеться. Різницю можна легко компенсувати при установці, просто підклавши між коробом і стельовими балками тонку дощечку. На етапі монтажу короб фіксується в отворі клинами, планками і мотузками, див. картинки нижче.

Розмір отвору для горищних сходів.jpg

Це дозволяє вирівняти короб і продумати всі нюанси щодо його закріплення. Детальна інструкція як встановити горищні сходи своїми руками описана в цій статті.

Як підігнати занадто довгу драбину на горище по висоті стелі

Розберемо докладніше той випадок, коли висота стелі помітно менше стандартних 280 см.

Щоб правильно обрізати крайню секцію потрібно виміряти і позначити лінію зрізу. Для цього потрібно взяти табуретку. Крайню секцію скласти так як показано на малюнку. Прослідкуйте щоб дві верхні секції стали під правильним кутом.

Замір линії зрізу.jpg

Полотном рулетки продовжите лінію де повинна пройти остання секція до підлоги. Отриманий результат (А і В) відзначте на секції, що лежить. Вийде дві точки якщо з'єднати вийде коса лінія різу Обріжте зайве по лінії. Гостру кромку теж потрібно підрізати як показано на малюнку нижче.

Обріз кромки.jpg

Якщо на кінці секції були пластикові насадки, зніміть і переставте на вкорочену секцію.

Може виявитися, що лінія зрізу проходить через сходинку. У такому випадку потрібно змістити весь блок зі складними секціями щодо кришки люка. Сама драбина кріпиться до короба на спеціальних лапах, які мають поздовжні прорізи і можна злегка змінювати розташування сходів щодо короба, див. малюнок нижче.

Як змістити блок з складними секціями.jpg

Сподіваємося ви тепер краще розумієте які виміри потрібно проводити перед вибором та встановленням горищних сходів.

Якщо у вас є потреба купити конкретну модель або залишилися питання телефонуйте за номером (0800) 50-54-52


Читайте також