В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Акустична мінеральна вата - ефективний засіб для поліпшення звукоізоляції в будинку

«Цікаво, а яка тут звукоізоляція - подумав я.

Чудова - відповів сусід через стіну»

А якщо серйозно, то звукоізоляція і утеплення - обидві ці властивості об'єднує мінеральна вата. І якщо при утепленні фасаду зниження звукового навантаження - це скоріше приємний побічний ефект, то для внутрішніх перегородок акустичний захист виходить на перше місце. Особливо якщо потрібно ізолювати ігрову кімнату або кімнату для репетицій.

Акустична вата як вибрати.jpg

Як щільність вати для звукоізоляції впливає на акустичні властивості

Розберемося для початку які види шуму бувають і як взагалі від них можна захиститися.

  1. Ударні і структурні шуми. Передаються по стінах і конструкціях - це звуки перфоратору, шум від гідроударів в трубопроводах водопостачання та опалення, шум від ліфтів та інші звуки, які видає будинок. Захиститься від них важко. Для відсікання роблять механічну розв'язку звукозахисного екрану і несучих конструкцій. Це плаваюча підлога і гіпсокартонна підшивка на віброізолюючих підвісах, див. фото. Каркас під звукоізоляцію.jpg
  2. Що стосується акустичної вати, то низькочастотні ударні шуми добре гасить вата високої щільності 70 і більше кг / м3. Джерела шуму в сучасномі місті.jpg

  3. Повітряні шуми - це шум транспорту на вулиці, розмови сусідів, крики, музика та інші неприємні шуми, які заважають найчастіше. Вони відносяться до середнього частотного діапазону, і щоб їх відсікти найкраще працює акустична вата щільністю 30-70 кг / м3.

В підсумку на звукопоглинальні властивості акустичної вати впливає не тільки щільність, але і довжина волокна, розташування волокон і навіть трохи тип з’єднувача. Але основним фактором залишається товщина шару і щільність.

Чим відрізняється акустична мінеральна вата від звичайної

Виключно тим, що вона проходила випробування і є сертифікати лабораторних випробувань за ступенем зниження звукового потоку.

Тобто, два види мінеральної вати однакової щільності і схожої структури, один з яких позиціонується як акустичний, а другий ні, дадуть приблизно однаковий ступінь звукоізоляції.

Взагалі є спеціальний показник - індекс звукопоглинання

R’w (дБ).

Якщо дуже приблизно, то він показує на скільки децибел зменшується звуковий тиск в діапазоні частот від 100 до 3150 Гц проходячи через перешкоду, яка є звукоізолятором.

Також врахуйте, що звукоізоляція складається не тільки з шару акустичної вати, а й з каркасної конструкції і жорстких плит, як правило з гіпсокартонних плит і показник R'w відноситься до всієї конструкції цілком.


Нижче наведена таблиця, в якій показано співвідношення товщини, кількості шарів та індексу звукоізоляції каркасних перегородок з наповненням з мінеральної вати двох різновидів:

  1. Спеціалізованої акустичної вати ROCKWOOL ROCKTON - щільністю 50кг / м3
  2. Мінеральної вати загального призначення ROCKWOOL SUPERROCK - щільністю 38 кг / м3

Як видно з таблиці різниця є, у перегородок на базі ROCKWOOL ROCKTON індекс звукоізоляції кращий, але різниця не критична.

538e194858376a391069ad00c299056f.jpg

Як змонтувати звукоізолюючий екран на базі акустичної вати

Оздоблення з гіпсокартону саме по собі має непогані звукоізоляційні характеристики, але якщо у вас вся перегородка буде складатися з каркасної панелі типу сендвіч, то без прошарку з акустичної вати не обійтися. Нижче наведена схема такої перегородки. Щоб підвищити звукоізолюючі властивості сам каркас з профілів потрібно «відв'язати» від несучих конструкцій будівлі. Для цього використовують як спеціалізовані віброкронштейни, так і товсті пористі стрічки, типу У-1, див. фото нижче.

Монтаж звукоізоляційного екрану схема.jpg

Антивібраційні ущільнення для даху.jpg

Звукоізоляція потрібна не тільки для стін, але і для підлоги і стелі, нижче наведена ​​ще одна структурна схема облаштування горищного (міжповерхового) перекриття для приватного будинку.

Звукопоглинаюча підлога.jpg

Ось, власне, і весь коротенький огляд. Якщо вам потрібна допомога в підборі матеріалу для звукоізоляційних перегородок і утеплення, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Із задоволенням допоможемо з розрахунками.

Читайте також