В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Системи водовідведення з даху – їх різновиди та особливості

Система водовідведення – це не просто ринви та труби. Це добре продумана і замкнута система. Якщо вода просто буде стікати з карнизу до долу, то стіни будуть мокрі, навіть якщо відстань від кромки до стіни півметра. Мокра штукатурка сохне нерівномірно, виникають тріщини, плями та інші неприємності. А розм’яклий грунт біля фундаменту - це ще гірше, тут є пряма загроза підмивання, просідання кутів і виникнення тріщин в стінах.

Водостічні системи при зливах.jpg

Зовнішній водостік – короткий огляд переваг і недоліків

Оскільки більшість наших відвідувачів і покупців зайняті приватним зведенням будинків, в цій статті розберемо систему зовнішньої водостічної системи. Це означає, що труби і канали для відведення води розміщені зовні фасаду. На малюнку нижче представлений типовий набір елементів для системи водовідведення з даху.

Елементи типового водостоку перелік.jpg

Зовнішні системи водовідведення найчастіше застосовують для скатних покрівель, але й для плоских покрівель вони теж добре використовуються див. фото.

скатна крівля.jpg   плоский дах.jpg

Для розрахунку діаметру жолобів та кількості точок зливу, до уваги беруть площу покрівлі та крутість схилу.

Діаметр і пов'язана з ним пропускна здатність водостоку зашифровані в його маркуванні. Прикладом, такі цифри як 90/75, 120/90 тощо, позначають діаметр жолоба та діаметр труби. До того ж діаметр жолоба завжди більший за діаметр труби, див. малюнок нижче.

Співвідношення діаметрів жолоба та труби водостоку.jpg

Далі представлена ​​таблиця співвідношення пропускної здатності водостічної системи і площі покрівлі, з якою вона може впоратися.

Кількість точок зливу та місце розташування

Схематичний вигляд

Площа скату, м2

Розмір водостічної системи

Одна труба з боку


До 70

90/75

70-140

130/100

Одна труба посередині


До 110

90/75

110-200

130/100

Дві труби по краях скату


До 140

90/75

140-220

130/100

Але зібрати воду з покрівлі - це півсправи, важливо безпечно відвести її якомога далі від фундаменту. Зазвичай, більшість власників будинків, скидають воду на газон відразу за вимощенням фундаменту. Це необхідний мінімум, але зачасту цього буває не достатньо. Більш вірним і вигіднішим в довгостроковій перспективі, скидати воду в зливову каналізацію. А ще краще, коли є система поверхневого водовідведення "зливова каналізація", див. фото нижче.

Підземне водовідвення дощової води.jpg  Поверхневе водовідведення (лівнєвка).jpg

І зовсім ідеальний варіант, коли система поверхневого водовідведення поєднана з водовідведенням покрівлі на рівні накопичувальних колодязів.

УВАГА - критична помилка скидати дощову воду в дренажний колодязь. На малюнку нижче зображені дренажна і зливова каналізації. Вони розділені та паралельні аж до колекторного колодязя. Справа в тому, що дренажні труби збирають воду з грунту через перфорацію (дірочки в корпусі труби) і роблять грунт під фундаментом сухішим. А якщо скинути дощову воду в дренаж, то ви, навпаки, наповните грунт водою, та ще й під тиском. Начебто запустите реверс і дренажні труби з отворами спрацюють на насиченн грунту.

Повна схема водовідведення дощової води приватного будинку.jpg

Звичайно дренажні системи в нашій місцевості - зустрічаються не так вже й часто, грунти у нас частіше сухі і піщані. Але в північних і західних областях України проблема дренажу цілком актуальна.

Сталь чи пластик з чого водостічні системи краще

Сьогодні більше 80% ринку систем зовнішнього водовідведення зроблені з пластика. Головною перевагоюПВХ (полівінілхлоридних) східних систем є ціна. Металевий водостік перевершує пластиковий майже по всіх інших показниках, але переваги не є тотальними і беззаперечними.

Так, термін служби більше, але, якщо через 10 років у вас з’явиться бажання оновити фасад, то водостічні системи все одно доведеться міняти.

Так, сталевий водостік не горить, але ви часто бачили, щоб пластикові водостічні системи були причиною пожежі?

Подивіться порівняльну таблицю сталевих та пластикових водостічних систем і все стане ясно.

Характеристика

Сталевий водостік

Пластиковий водостік

Довговічність

40-60 років, інколи довше

10-20 років, рідко довше

Міцність

Добрий запас міцності, витримає будь-яку намерзшу кригу

Впевнено витримає тиск сильної зливи, але велика снігова шапка чи крига, що намерзла, можуть зламати пластиковий водостік

Стійкість до ультрафіолету 

Порошкова фарба зберігає колір 15-20 років, після чого починає поступово вигоряти, тускніти, але зберігає загальний колір та тон, зменшується тільки яскравість

Вигоряти починає майже відразу але досить повільно, гарний “свіжий” зовнішній вигляд зберігається 10-12 років

Стійкість до ржавіння

Не дивлячись на полімерне покриття, може ржавіти, особливо в місцях зрізання.

Не ржавіє зовсім

Опірність вогню

Не горить

Дешевий пластик горить, пластик кращої якості не підтримує горіння, але плавиться і горить від зовнішнього джерела вогню

Вага всієї системи

Тяжчий від пластика, але не створює великого навантаження на конструкцію покрівлі та фасаду

Легкий, не створює додаткового навантаження но покрівельну та кроквяну систему

Легкість монтажу

Тяжче від пластикового, ліпше доручити фахівцям

Простий, можна монтувати самостійно

Зовнішній вигляд

Відмінний 

Відмінний

Ціна, враховуючи монтаж

Водостік дорожчий від пластикового на 35-60%, монтажні роботи стального водостоку також коштують дорожче на 20-30%

Ціна цілком доступна навіть для дачників і тих, хто перебудовує будинки, що дісталися у спадок

Бренди – надійність і довговічність

Нові елементи водостоку виглядають однаково добре, особливо поки вони в магазині, але різниця в якості та довговічності проявиться вже через два три роки після встановлення.

Довговічність залежить від якості матеріалу і пластифікаторів. Весь пластиковий водостік роблять з ПВХ (полівінілхлориду). Якість готового виробу прямо залежить від якості сировини (первинне, вторинне, ступінь очищення), кількості та якості барвників і стабілізуючих домішок. Вторинний пластик складніше фарбувати, особливо світлі вироби - жовтіють з шаленою швидкістю.

Проведемо порівняння декількох прикладів поширених брендів середнього, навіть ближче до недорогого, рівня.

Першим представником «гарного» класу обраний італійський бренд «Fitt» – зіставимо його з відомими марками RainWay та Iness.

Метод виробництва

Fitt – моно екструзія метод фарбування ПВХ в масі.

RainWay, Iness – коекструзія два або більше шарів ПВХ, внутрішній і зовнішній тонкий забарвлений шар.

Нанесення фарби по поверхні труби.jpg Фарбування в массі.jpg

Ущільнювальна гумка Fitt не тільки широка, але і висока.

Вона укладається у спеціальні виїмки, які одночасно є ребром жорсткості у з’єднувачі та лійці, а такох у кутах жолоба.

Це дозволяє зробити з'єднання у водостоку на 100% герметичними.

Товщина ущільнювача Fitt – 13 мм

Товщина ущільнювача Ines – 10 мм

Товщина ущільнювача RainWay – 3 мм.

Порівняння якості елементів водостоку.jpg    Різниця в ущільненнях для водостоку від різних виробників.jpg

Так само важливі форма і конструкція тримачів жолоба. Наприклад, на наступному фото ви бачите порівняння тримачів польських брендів Profil і Briza.

Тримачі жолоба до водостоку.jpg

З огляду вищенаведеного висновок робимо наступний: довговічність системи водовідведення складається з безлічі непомітних з першого погляду нюансів.

Нижче ми наводимо дуже приблизний рейтинг якості та класу водостічних систем, які можна купити в Україні.

  1. PROFIL (Польща) – лідер за якістю виконання і продуманості елементів, з точки зору монтажу. За ціною трохи дорожче більшості конкурентів, але воно того варте.
  2. FITT (Італія) – дещо відстає від Профіла за різноманітністю кольорів та лінійці розмірів, але з точки зору міцності елементів і якості елементів ущільнювачів майже на тому ж рівні що і лідер.
  3. BRIZA (Польща) – також досить якісний і довговічний водостік, але щодо продуманості та міцності вузлів кріплення поступається "Profil".
  4. RainWay (Україна) – дуже близька копія системи «Profil», але за якістю матеріалу поки відстає від того ж Профіла.

Є ще кілька торгових марок в приблизно тому ж ціновому діапазоні, за якістю виконання вони знаходяться десь між Profil RainWay, це Docke, Hunter, Izabella, ProAqua. На них детально зупинятися не будемо.

Якщо вам потрібна водостічна система або елементи поверхневого водовідведення телефонуйте за номером (0800) 50-54-52, будемо раді допомогти з розрахунками і підбором елементів.


Читайте також