В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати розмір водостічної системи

Якщо ви вже визначилися і впевнені, що вашій будові точно необхідна водовідвідна система, ви вже подивилися, і переконалися, що вони бувають різноманітними як за матеріалом (пластикові водостоки і металеві водостоки), так і кольором, виробниками тощо. Тоді наступне питання, що виникає: а якого розміру водостік потрібен саме вашому даху?


Під розміром водостоку мається на увазі діаметр його головних функціональних елементів - жолобів і труб для вертикального зливу - стояка. На виробах вказуються подвійні цифри (типорозміри), наприклад, 120/90 - це діаметр жолоба і водостічної труби відповідно. Так вказувати необхідно, тому що в системі передбачені перехідні елементи, наприклад, зливоприймач. Він з одного боку з'єднується з жолобом, а з іншого - з трубою, і повинен відповідати діаметрам цих елементів.

Що таке розмір водостоку.jpg

Як вибрати оптимальний розмір водостічної системи

Діаметри труб виготовляються розмірами від 60 до 160 мм, жолоби 70 - 190 мм. Підбір діаметру елементів здійснюється окремо для кожного скату даху в залежності:

  • від площі і кута нахилу скату покрівлі;

  • від кількості точок спуску води і місць їх розміщення.

Стандартними вважаються розміри:

  • ринви - діаметром 90 - 190 мм і довжиною 3-4 м;

  • вертикальної труби - діаметр 75 - 110 мм, довжина 3-4 м.

На думку фахівців, можна керуватися таблицею відповідності діаметрів жолоба і труби площі скатного та горизонтального даху:


Площа покрівлі

Діаметр жолоба

Діаметр труби

до 30 кв.м

90-100 мм

75 мм

30-50 кв.м

100-120 мм

90 мм

50-125 кв.м

120-150 мм

100 мм

більше 125 кв.м

150-190 мм

110 мм



Як бачимо, розкид розмірів великий. Якщо зручніше, можна користуватися такими рекомендаціями:

  1. Розміри жолобів 125, 130 мм найпопулярніші, застосовуються для будівель з площею від 100 кв. м. Рекомендується для житлових і багатоквартирних будинків, котеджів, промислових будівель.

  2. Розмір 150, 165 мм - для великих об'єктів різного призначення.

  3. Розмір 80, 90, 100 мм - для середніх і малих будівель, дач, площею до 100 кв.м.

  4. Розмір 70, 75 мм - балкони, альтанки, сараї, гаражі, навіси над входом тощо.

При необхідності монтувати водостік для будови з дахом площею понад 150 кв.м, рекомендується використовувати максимальні типорозміри систем. Якщо ж скат даху не рівний, має досить складну конфігурацію і по площі більше 200 кв.м, то варто збільшити кількість вертикальних водовідводів, тобто стояків.


Для розрахунку кількості вертикальних водовідводів, в загальному, діє правило:

  • на простих дахах з невеликою площею, можна встановлювати вертикальні стояки з кроком 1 труба на 10 метрів фасаду;

  • крок 1-й труби на 5 метрів фасаду, необхідний, якщо дах відрізняється унікальною складною конфігурацією і великими розмірами.


Рекомендації з розрахунку водостічної системи

Для правильного і безпечного розрахунку довжини системи слід дотримуватися кількох простих правил:


  1. Так як довжина жолобів не перевищує 3-4 метра, доводиться їх з'єднувати, щоб сумарна довжина жолобів дорівнювала довжині скату даху.

  2. Максимально допустима довжина сумарного жолобу, вода з якого буде стікати в одну трубу, не повинна перевищувати 12 метрів. Якщо довжина перевищує 12 метрів, потрібно в проект додати ще стояк.

Щоб точно знати, яку кількість труб, жолобів, а також інших комплектуючих потрібно придбати, слід провести розрахунки вашого водостоку. Для цього необхідно використовувати план покрівлі і фасаду будівлі. Знадобляться такі параметри:

  1. Висота стін будинку або відстань від землі до карнизу. Від загальної висоти віднімаємо 30 см, саме на такій відстані від землі розміщують коліно зливної труби водовідведення - це і буде висота стояка.

  2. Довжина карнизу кожного скату покрівлі.

  3. Площа кожного скату. Якщо площі окремих скатів різні, то знадобляться жолоби і труби з різними перетинами на одній і іншій сторонах будинку. Якщо дах складної конфігурації, то потрібно незалежно обчислити площу кожної геометричної фігури.

Основні помилки при виборі розміру відостоків

Щоб розрахунки водостічної системи можна було зробити швидко і точно, кожен розмір повинен бути вказаний на плані.


Важливо! Щоб водостік функціонував максимально ефективно, необхідно правильно вибрати розміри і кількість жолобів, труб, розрахувати кількість стояків, тримачів та інших комплектуючих. Водостічна система НЕ буде справлятися зі своєю основною функцією, якщо буде:

  • недостатня кількість стояків;

  • невідповідний діаметр труб і жолобів;

  • Неналежний догляд за системою - жолоби та труби можуть засмічуватися, наприклад, опалим листям восени.

Оскільки непідготовленій людині поодинці впоратися з розрахунком водостічної системи не просто, телефонуйте нам! Фахівці «Побудуй» нададуть Вам професійну допомогу і проведуть розрахунки водостічної системи безкоштовно.

Читайте також