В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як розрахувати водостік і карнизну підшивку

Водостічна система і підшивка карнизів – це фінальний етап будівництва. А під кінець будівництва часто залишається небагато грошей та й завершення будівництва впирається в зиму. А значить потрібно приймати рішення купити водостік економ-класу, або перезимувати так як є. А карниз і водосточку доробити вже в наступному році. Для прийняття рішення потрібно чітко знати, скільки потрібно грошей на закупівлю матеріалів і які можуть виникнути проблеми якщо водостік не поставити. У цьому огляді ми розберемо приклад розрахунку водостічної системи і софітів для карнизної підшивки. Як приклад візьмемо ПВХ водостік Регенау (REGENAU) і систему для підшивки карнизів Айдахо. Обидва матеріали позиціонуються як економ сегмент, при цьому перевершують більшість конкурентів цього цінового діапазону за якістю і довговічностю. Але перш ніж ми приступимо до розрахунків розберемо, а що буде якщо заощадити радикально, і відкласти монтаж водостічної системи і підшивки покрівельних звисів на рік або два.

Навіщо потрібен водостік і карнизна підшивка і що буде якщо відкласти установку на потім

На перший погляд відкласти установку водостоку і підшивку карниза цілком виважене рішення, адже що може трапитися за рік або два. Деревина карнизних звисів не встигне зіпсуватися, а фундамент просісти. Насправді навіть якщо катастрофи не станеться, то все не так безпечно:

  1. Вода стікатиме з карниза, а вітер буде кидати її на стіни. Влітку стіни будуть досить швидко підсихати, але все одно для штукатурки це дуже шкідливо. Але особливо шкідливі холодні осінні дощі, коли температура вночі падає нижче нуля. Мокра штукатурка замерзає, вода перетворюється на кристалики льоду. Лід розширює мікротріщини і поступово руйнує штукатурний шар. Навіть якщо за один сезон явних дефектів не буде видно, термін служби штукатурки помітно скоротиться. А заново штукатурити фасад обійдеться набагато дорожче навіть в порівнянні з водостоком і карнизною підшивкою преміум класу.

  2. Дощова вода буде попадати на вимощення фундаменту і затікати під сам фундамент. А якщо ще і вимощення фундаменту не зроблено, то наслідки можуть бути дуже сумними навіть за один сезон. Якщо грунт навколо фундаменту накопичить занадто багато води, то втратить несучу здатність і є реальний ризик осідання фундаменту. А якщо перезволожений грунт замерзне, то почне розширюватися і тиснути на фундамент. Є навіть такий термін: сила зимового здимання грунту – це зусилля з яким грунт виштовхує сваї та неглибокі фундаменти на поверхню або просто здавлює. Втрата несучої здатності і сила зимового здимання можуть викликати тріщину в фундаменті, а потім і в стіні. А це вже дуже серйозно і усунути таку проблему дуже дорого.

  3. Якщо не буде карнизної підшивки, то почнуть темніти і руйнуватися кінці крокв і покрівельних балок. Звичайно за пару років нічого критичного не станеться, але процес буде запущено. Також якщо деревина буде відкрита вища ймовірність що в ній заведуться жуки деревоточці.

  4. Під карниз без обшивки будуть проникати комахи (оси і шершні), а це не найприємніші сусіди.

  5. Птахи також із задоволенням будуть селитися під карнизом. Навіть якщо не зів'ють гнізд, то можуть ховатися на ніч і від дощу. А у тих же горобців досить гострі кігтики, і вони цілком здатні розтріпати і пошкодити супердифузійну мембрану. Звичайно на місця пошкоджень можна наклеїти заплатки, але погодьтеся дешевше було б відразу підшити карниз софітів і не мати ніяких проблем.

Водостік і карнизна підшивка.jpg

Як розрахувати водостічну систему

Для прикладу візьмемо чотирискатну покрівлю. На початку потрібно розрахувати площу окремих скатів і загальну площу покрівлі. Це потрібно щоб визначиться з кількістю точок зливу та перевірити чи достатньо буде пропускної здатності жолоби REGENAU – 125 мм. Максимальна площа покрівельного ската залежить не тільки від діаметра водостічних труб і жолобів, а й від кількості та розташування точок зливу. У таблиці нижче видно що не змінюючи діаметра водостічної системи простим перенесенням точки зливу до центру ската можна добится збільшення пропускної здатності трохи більше ніж на 45%.

Розташування та кількість точок зливу

Максимальна площа скату для системи розміром 130/100

Максимальна площа скату для систем 90/75

Розташування та кількість точок зливу.jpg

до 140 м2

до 70 м2

Розташування та кількість точок зливу2.jpg

до 220 м2

до 110 м2

Розташування та кількість точок зливу3.jpg

до 280 м2

до 140 м2



Максимальна пропускна здатність водостоку Регенау буде знаходиться десь посередині між даними з таблиці вище. На це будемо орієнтуватися в подальших розрахунках.

Для розрахунку водостоку візьмемо приклад див. малюнок нижче, чотирискатної покрівлі з однаковими карнизними звісами усіх боків.

Розрахунок водостоку чотирискатної покрівлі з однаковими карнизними звісами усіх боків.jpg

Нам відома:

  • довжина і ширина фундаменту фундаменту А1 = 7 м, і D = 11 м;
  • ширина карнизного звісу С = 0,5 м;
  • висота покрівлі від коника до горищного перекриття B = 2,8 м;
  • довжина А2 = 2,5 м від центру внутрішньої кромки малого свеса до початку коника.

Це дозволить обчислити площу покрівлі та довжину схилів по карнизах, адже для розрахунку кількості жолобів потрібно точно знати периметр покрівлі.

Найпростіше обчислити довжину скатів покрівлі. Карниз виступає над фундаментом на 0,5 метра з кожного боку. Значить довжина скатів буде більшою від довжини і ширини будинку на 1 метр.

Довгий скат – 12 метрів, короткий скат 8 метрів. Дах симетричний, значить периметр по карнизу - 

12 * 2 + 8 * 2 = 24 + 16 = 40 метрів.

З площами скатів трохи складніше. У нас два трикутні скати і два трапецієподібних. Щоб обчислити площу потрібно знати довжину ската від карниза до конька. У даній конструкції вона однакова як для трикутних скатів так і для трапецієподібних. Обчислити її можна по теоремі Піфагора у нас відома довжина двох катетів (А2 + С) і В, а потрібне нам значення - це гіпотенуза Х.

Х2 = (А2 + С) 2 + В2 = (2,5 + 0,5) 2 + 2,8 2 = 9 + 7,84 = 16,84

А значить:

Х = 16,84 = 4,1 метра.

Тепер візьмемо формулу для обчислення площі трикутника, через основу і висоту, см. Ілюстрацію нижче.

Обчислення площі трикутника.jpg

Значить площа малого ската S1 = 0,5 * 4.1 * 8 = 16,4 м. кв.

Тепер обчислимо площа трапецієподібного ската. Тут крім висоти і довжини нижньої основи потрібно знати довжину конька (покрівельного гребеня) а, див. ілюстрацію нижче.

Площа трапецієподібного ската.jpg

Довжину покрівельного гребеня ми можемо обчислити по довжині стіни віднявши від неї довжину проекції бічних трикутних скатів А2, див. Малюнок з покрівлею.

Значить довжина коника а = D - (A2 * 2) = 11 - 5 = 6 метрів. Значить площа трапецієподібних скатів:

S2 = ((12 + 6) / 2) * 4.1 = 36.9 м.кв.

За результатами розрахунків бачимо, що площі скатів невеликі, і навіть загальна площа покрівлі:

Sк = 36,9 * 2 + 16,4 * 2 = 73,8 + 32,8 = 106,6 м.кв

А значить водостік REGENAU 125/80, де перша цифра це діаметр жолоба, а друга діаметр труби, підходить по пропускній здатності з великим запасом.

Але звести все до однієї точки зливу не вийде, так як форма покрівлі вносить свої корективи. Тому будемо розраховувати дві точки зливу розташовані діагонально, а система жолобів буде розділена - два ската (великий і малий) в одну точку зливу, а два інших в другу.

Приступаємо до вирішення завдання як порахувати кількість елементів водостоку:

  1. Жолоб (ринва) – периметр по карнизу 40 м, довжина одного жолоба 3 м, значить 40/3 = 13,33, округляємо в більшу сторону - 14 жолобів.
  2. З'єднувач жолоба. Короткий скат 8 метрів, значить потрібно 2 з'єднувачі. Довгий скат 12 метрів, значить потрібно три з'єднувача. Всього на чотири ската потрібно 4 + 6 = 10 з'єднувачів ринви.
  3. Тримач ринви. Встановлюються з кроком в 0,5 метра, плюс невеликий запас, тому що в районі з'єднувачів жолоба, торцевих заглушок і зливних воронок відстань від цих елементів до найближчого тримача не повинна перевищувати 20 см. В нашому випадку 40 * 0,5 = 80, плюс невеликий запас 6 тримачів, разом, 86 шт.
  4. Кут жолоба – у нас два кута з чотирьох йтимуть з кутовими елементами, що з'єднують жолоб на двох скатах. Значить замовляємо 2 кути жолоба.
  5. Заглушка жолоба (ринви) – 4 шт. 2шт біля зливних воронок і 2 шт на "глухих" кінцях.
  6. Зливна воронка - 2 шт, за кількістю точок зливу.
  7. Коліна – потрібно по 2 шт на кожен перехід від лійки до стіни (зигзаг або “лебедина шия”) і по одному на нижній кінець труби (злив). Разом колін для труб потрібно: 4 + 2 = 6 шт. Коліна водостоку REGENAU з одного кінця досить широкі щоб надягатися поверх труби або виходів зливних воронок. А з іншого кінця діаметр менший і поміщається всередину труби.

Коліно водостока REGENAU.jpg

При такій конструкції не потрібні додаткові з'єднувачі. У нашому прикладі карнизний звіс досить широкий 0,5 метра. І між зливом і вертикальною трубою потрібна вставка з фрагмента труби, теж приблизно 0,5 метра.

Вставка з фрагмента труби.jpg

  1. Водостічні труби. У нас в прикладі одноповерхова будівля. Якщо не задані інші умови висота одного поверху 3 метри. Значить потрібно купити дві водостічних труби по 3 метри кожна. Від труб потрібно буде відрізати фрагменти по 0,5 метра для того самого переходу на малюнку вище. Фрагмент що залишився піде на вертикальну частину труби. В результаті зливне коліно опиниться на висоті 25-30 см над вимощенням фундаменту, що якраз є рекомендованим варіантом.
  2. Тримач труби - 4 шт, по 2 штуки на кожну трубу.

Все, розрахунок водостоку закінчений і у вас на руках перелік елементів по якому можна робити замовлення.

Але наведений приклад досить складний, і якщо є сумніви, чи немає часу займатися розрахунком водостічної системи, то надішліть нам ескіз своєї покрівлі, ми самі прорахуємо і зробимо специфікацію з ціною елементів та вартістю доставки.


Особливості та переваги водостоку REGENAU

Щоб не залишати будинок без водостоку і не влетіти в копієчку пропонуємо розглянути водостік Регенау. Відразу обмовимося - це не найдешевший варіант на ринку, але кращий з недорогих, і його не доведеться міняти через 5-6 років.

Отже, чому варто купити водостічні системи REGENAU:

  1. Ці системи виробляються і перевіряються за стандартами ЄС. Завод розташований на півночі Болгарії. А значить гарантовано ніяких шкідливих речовин в складі. І заявлені виробником характеристики стійкості до ультрафіолету і збереженню кольору відповідають дійсності.
  2. Розмір водостічної системи REGENAU – 125/80, де перша цифра діаметр жолоба, а друга діаметр труби. Цей розмір підходить в більш ніж 80% випадків. При цьому виглядає красиво і гармонійно.
  3. На вибір є три кольори:
    • коричневий (RAL 8017);
    • білий (RAL 9010);
    • графітовий (RAL 7024).

    Розмір водостічної системи.jpg

    Це універсальні кольори, той випадок коли є все необхідне і нічого зайвого. Це кольори, які поєднуються з будь-якими кольорами фасаду і карнизної підшивки.

  4. Система дуже проста по конструкції, наприклад, абсолютно симетричний жолоб, який неможливо поставити неправильно. А значить і заглушки не діляться на праві і ліві. Міцність забезпечує товщина жолоба 2 мм і ребра жорсткості з обох країв, тоді як у переважної більшості конкурентів товщина не перевищує 1,4-16 мм.

  5. Симетричний жолоб.jpg

  6. Елемент кут жолоба регульований, що велика рідкість, серед виробників водостічних систем. Але потрібні такі кути досить часто, адже наші покрівлі рідко бувають ідеальними. Діапазон регулювань кутового елемента REGENAU від 60 до 160 градусів.

  7. Кут жолоба регульований REGENAU.jpg

  8. Тримачі жолоба мають ребра жорсткості (двотавровий профіль) завдяки цьому у них високий запас міцності.

  9. Ребра жорсткості у тримача жолоба.jpg

  10. Всі з'єднувальні елементи: тримачі, кути, зливоприймачі, з'єднувачі мають засувки для швидкої і зручної фіксації на жолобі. А зливна воронка (лійка) ще і вушко для додаткової фіксації до лобової дошки. Адже точка зливу — це ділянка підвищеного навантаження.

Зливна воронка (лійка).jpg

У підсумку отримуємо просту і функціональну водостічну систему за адекватною ціною.

Особливості та переваги софітів Айдахо

Перейдемо до софітів для карнизної підшивки від бренду Айдахо. Це теж міцний середняк, панелі надійні, довговічні, довго зберігають колір. При цьому коштують недорого. Виготовляється софіт Айдахо в Білорусі на підприємствах польського концерну VOX, який випускає сайдинг, фасадні панелі вищого класу. А бренд Айдахо з'явився, щоб задовольнити попит тих покупців кому просто потрібна хороша підшивка для карнизу, без всяких надмірностей типу прихованою перфорації або достовірної імітації деревини цінних порід.

Софіти Айдахо представлені в тих же кольорах, що й водостік Регенау, а саме: білий, коричневий, і графітовий.

Софіти Айдахо.jpg

Крім основних панелей софіта, можна купити сполучні планки: J-планка, Н-планка, а в білому кольорі першими стали доступні J-планка з фаскою шириною 25 см і фінішна планка для фіксації вільного краю планки з фаскою див. малюнок нижче.

Сполучні планки.jpg

Всі варіанти софіта Айдахо доступні як в суцільному, так і в перфорованому виконанні. Монолітні панелі для підшивки карнизів підходять для фронтонних звисів, підшивки козирків і карнизів на неопалюваних спорудах. Перфорований софіт застосовується як для утеплених, так і для неутеплених дахів житлових будинків. Вентиляція підпокрівельного простору потрібна в будь-якому випадку. Але якщо утеплення йде по скату, наприклад, мансарда на горищі, вентиляція повинна бути особливо інтенсивною. І крім перфорованих софітів повітря в підпокрівельний простір надходить через зазор над крапельної планкою. Розміри зазорів і кількість софітів з перфорацією розраховуються виходячи з довжини і ширини ската, а також ширини підпокрівельного вентиляційного зазору. Але найчастіше досить щоб кожна третя панель софіту була перфорованою.

До переваг софітів Айдахо можна віднести розміри. Довжина панелей 3 метри, монтажних планок 3,05 метра. Це менше ніж у багатьох інших брендів, але такий розмір вигідніше з точки зору транспортування, адже можна возити транспортом з довжиною кузова до 3 метрів, що неможливо якщо довжина панелі 3,6-3,8 метра.

Водостік REGENAU і софіти Айдахо прекрасно доповнюють один одного. Тим більше що обидві системи доступні до відвантаження з наших складів та регіональних представництв. А комплексне замовлення це завжди вигідніше, ніж збирати водостік і підшивку у різних постачальників.

Як розрахувати софіти для підшивки карнизів

Розрахувати кількість панелей і сполучних планок простіше в порівнянні з водостоком. Нам потрібно знати два периметра – внутрішній по стінах будівлі, і зовнішній по карнизу і площу карнизу.

Зовнішній периметр нам  вже відомий це 40 метрів. Внутрішній периметр легко підрахувати:

7 * 2 + 11 * 2 = 36 метрів.

Візьмемо найпростіший варіант коли нам потрібні тільки J-планки по внутрішньому і зовнішньому контуру карниза. Якщо нам відома довжина J-планки Айдахо - 3,05 метра, то нам потрібно:

40 + 36 = 76 / 3,05 = 24,92 планки, округляємо і беремо невеликий запас на підшивку кутів і замовляємо 27 – J-планок.

Тепер потрібно підрахувати площу карниза. У нас це смуга шириною 0,5 метра яка проходить по всьому периметру. Значить беремо дві довгі сторони по ширині карнизу і множимо на глибину 0,5 метра:

Sd = 12 * 0,5 = 6 м.кв - і таких сторін у нас дві.

Тепер рахуємо короткі сторони тут ми беремо "чисті" 7 метрів (див. Малюнок нижче) і множимо на 0,5 м.

Sk = 7 * 0.5 = 3.5 м. Кв - і таких сторін теж дві.

Як розрахувати софіти для підшивки карнизів.jpg

Значить загальна площа для підшивки карниза:

Sпідшивки = 6 * 2 + 3,5 * 2 = 12 + 7 = 19 м.кв

Площа однієї панелі для підшивки карнизів Айдахо – 0,9 м. Кв, а значить нам потрібно:

19 / 0,9 = 21,12 панелі.

Округляемо, значить потрібно купити 22 панелі. Третина панелей рекомендуємо купити з перфорацією для поліпшення вентиляції підпокрівельного простору.

Водостік PROFiL і карнизна підшивка ASKO NEO для тих, кому потрібна беззаперечна якість

А для тих домовласників, хто хоче не просто функціональний водостік і надійну підшивку, можемо запропонувати товар класом вище.

  1. Водостічні системи PROFiL (Польща) – це лідер по надійності від протікання, міцності і довговічності. При виготовленні водостоку Профил використовується тільки первинний пластик. Також, щоб виключити ймовірність протікання використані герметизирующие ущільнення шириною 20 мм ребристою форми. У бренду PROFiL два типорозміри в асортименті 130/100 і 90/75, що дозволяє точніше підібрати систему по пропускній здатності. Тут вже більше квітів шість, а не три як в Регенау.

  2. Водостічні системи PROFiL.jpg

    Крім того, тут самі міцні і надійні тримачі жолоба в класі ПВХ водостоку. Кожен власник може витримати 100 кг, без наслідків.

  3. Софіти ASKO NEO (Польща). Це карнизная підшивка з багатим вибором кольорів. Є як однотонні рішення, так і з імітацією натуральної деревини, див. Картинку нижче.

Софіти ASKO-NEO (Польша).jpg

Крім зовнішнього вигляду софіти ASKO NEO відрізняються від конкурентів поліпшеною конструкцією замку, який не заважає лінійних розширень, легко замикається і не «гримить на вітрі».

Якщо для вас питання якості важливіше низьку ціну, то ці рішення підійдуть більше. Тим більше що водостік PROFiL і софіти ASKO NEO також доступні на всіх регіональний складах.

Якщо виникли питання з приводу підбору, розрахунку кількості елементів або ви хочете купити водостік і софіти в вашому регіоні телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Ми обов'язково знайдемо оптимальне рішення.

Читайте також