В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Сидіти не пересидіти! Чи правила вибору комп'ютерного крісла

Так уже повелося, що жителі міст багато часу проводять за комп'ютером. А оскільки сидіти треба довго, то дуже важливо, на чому сидіти і як сидіти. Адже, на жаль, перенапруження в м'язах і біль в спині добре знайомі багатьом офісним працівникам. Але проблем з дискомфортом і болями можна уникнути, якщо правильно підібрати офісне крісло. Але купити хороше крісло мало, його треба ще відрегулювати під своє зростання, природний вигин спини, та ще пам'ятати і виконувати рекомендації лікарів про перерви кожних 1,5-2 години. Під час перерв треба не просто вставати з-за столу, а і робити невелику розминку: добре потягнутися, зробити декілька нахилів, присідань, пройтися хоч би на кухню за чаєм.

Які бувають крісла для роботи за комп'ютером

Ми детально не зупинятимемося на класифікації крісел, адже розділення на класи "Престиж", "Стандарт", "Еліт" - умовно, і у різних виробників може означати різний набір функцій і регулювань.


Існує проста і зрозуміла класифікація за призначенням:

  1. Крісла "на ніжках". Це часто стандартний стілець на ніжках або полозах зі спинкою без регулювань, або просте крісло з підлокітниками з мінімумом регулювань.

    Комп'ютерні стільці на ніжках різновиди.jpg

  2. Крісла "на колесах". Найпоширеніший підвид крісла для роботи за комп'ютером. Тут вже є базові регулювання положення сидіння і спинки, є підлокітники, але підголовник в цьому класі велика рідкість. Підголовник насправді не розкіш, для програмістів і людей, працюючих з великими масивами даних, річ вкрай важлива. Зразки звичайних і сучасних крісел для персоналу на фото нижче. Такі ж крісла роблять спеціально для дітей - дитячі крісла для роботи за комп'ютером.

    Комп'ютерні крісла на коліщатках.jpg

  3. Крісла преміум класу. Їх ще називають "крісла для керівників". У цьому класі продаються самі неоднозначні моделі. Наприклад, в цьому класі продаються великі шкіряні крісла з дерев'яними підлокітниками, в яких можна потонути. Виглядають вони дійсно багато, солідно і дорого. Але довго працювати в таких не завжди зручно. По-перше, не завжди є можливість відрегулювати кут нахилу спинки і поперекової підтримки. По-друге, штучний шкірзамінник не пропускає пару, і сидіти в такому кріслі буде жарко і некомфортно. Крісел з натуральної шкіри це стосується у меншій мірі, але, всеодно є. Тому серед керівників нової генерації все більшої популярності набувають хороші операторські крісла з сітчастою спинкою, див. фото нижче. І це неспроста, оскільки такі крісла оснащені точнішою системою регулювань під анатомію користувача. Та і за ціною якісне операторське крісло з повним набором регулювань наближається до “керуючого”.

    Комп'ютерні крісла підвищеного комфорту фото.jpg

Як відрегулювати комп'ютерне крісло "під себе"

Крісло краще всього купувати з приміркою, у такому разі можна заощадити на деяких видах регулювань. Наприклад, підголовник можна вибирати без регулювання, якщо вам відразу зручне базове положення. При замовленні офісних меблів через інтернет вибирайте крісла з максимумом налаштувань і регулювань (мал. 1). На них зупинимося детально, оскільки деякі з них істотно важливіше за інших. Зрештою усі вони призначені виключно для того, щоб забезпечити анатомічно правильне положення хребта і суглобів під час роботи за комп'ютером (мал.2)

Регулювання комп'ютерного столу схема.jpg


Рис. 1

Правильна і неправильна посадка за ком'пютерним столом.jpg

Рис. 2

  1. Регулювання висоти сидіння - є у всіх моделей, навіть найпростіших і найдоступніших за ціною. Висота крісла має бути такою, щоб ноги вільно стояли на підлозі, при цьому коліно було зігнуте під 90°. Опорою і регулятором висоти сидіння є пневмопатрон, він же газліфт (мал. 3).

    Поршень для комп'ютерного столу фото.jpg

    Рис. 2

    Принцип дії у всіх однаковий, але проблемою дешевих рішень є неточне регулювання і "підстрибування" крісла, коли ви з нього встанете. Особливо це неприємно, якщо підлокітники при "підстрибуванні" б'ють в край столу. Так, що краще не брати зовсім дешеві крісла з примітивним і ненадійним газліфтом.

  2. Регулювання висоти спинки - важлива і потрібна опція, є у всіх офісних крісел. Регулювання по висоті має бути плавним і надійним. У дешевих моделей спинка "сповзає" фіксувальний гвинт розкручується або ламається. Перед купівлею конкретної моделі вивчіть конструкцію і відгуки тих, хто вже користується таким кріслом.

  3. Регулювання кута нахилу. Ця функція є майже у всіх крісел, але міра відхилення помітно відрізняється в дешевих і дорогих моделях. У дорогих моделях з підголовником можна відкинутися в майже лежаче положення, що хоч і рідко, але може знадобитися при авралах і роботі допізна. Хороші крісла збалансовані так, щоб центр тяжіння знаходився в районі сидіння навіть в самому крайньому положенні. Інакше відкинувшись на спинку крісла можна впасти.

  4. Глибина сидіння - далеко не в усіх кріслах, частіше сидіння нерухоме відносно опори і хрестовини, а регулюється спинка по горизонталі. Цей ступінь свободи дозволяє відрегулювати посадку так, щоб край крісла не пережимав судини під колінами (повинне залишатися вільне місце).

  5. Регулювання висоти підлокітників, є тільки у крісел вищого цінового діапазону. Штука звичайно зручна, але більшою мірою затребувана для людей нестандартного зростання (високих (190 см і більше) і менше 165 см). У більшості випадків досить регулювання висоти сидіння, щоб лікті зручно лежали на рівні робочого столу.

  6. Регулювання відстані між підлокітниками - функція зовсім вже екзотична і теж потрібна для людей нестандартних параметрів.

  7. Регулювання поясного валика під природній вигин хребта - далеке не в усіх кріслах, але все більше моделей оснащені такою функцією. Насправді функція дуже важлива і корисна для здоров'я, високої працездатності і хорошого самопочуття.



Що ще важливе при виборі комп'ютерного крісла

  1. Матеріал покриття - має бути зносостійким, досить м'яким і легко очищатися. Також важлива здатність крісла "дихати", саме для цього придумані сітчасті спинки і сидіння.

  2. Жорсткість - робоче крісло має бути середньої жорсткості. У занадто м'якому кріслі незручно довго працювати, оскільки м'язи розслабляються, втрачають тонус, і приходить сонливість, а на занадто жорсткому стільці задня частина стегон затікатиме, і ви швидко втомлюватиметеся.

  3. Коліщатка для м'яких і жорстких покриттів. При замовленні багатьох крісел доступні різні варіанти коліс. За умовчанням йдуть з пластиковим обідком, для жорстких підлогових покриттів, доступні також і спеціальні колеса для м'яких покриттів типу ковроліну. Але як би виробники крісел не рекламували, що їх колеса не ушкоджують покриття, краще використати універсальну підкладку під стілець.

  4. Складання крісла - багато постачальників пропонують послугу складання крісла з каталогу після доставки. Вартість складання іноді доходить до 30-40% вартості крісла. Але у більшості випадків без такої послуги можна обійтися, якщо звичайно ви не замовили зовсім вже футуристичну модель. Зібрати звичайне офісне крісло по інструкції може будь-яка людина, що пройшла уроки трудової праці в школі.

Базову інформацію про те, як організувати психологічно комфортний простір для роботи і відпочинку ви знайдете в статті "Як розмістити меблі в офісі".


Якщо для вас актуальна закупівля меблів додому або в офіс і потрібна консультація, телефонуйте нам по номеру (050) 414-92-73

Читайте також