В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як розмістити меблі в офісі

Де ми проводимо велику частину свого активного життя? Звичайно на роботі. Тому від робочої обстановки залежить багато що - самопочуття співробітників, працездатність і настрій. Усе це безпосередньо впливає на стан імунітета і втоми. Дуже важливо підтримувати хорошу моральну атмосферу в колективі, брати співробітників у відділи згідно з їх однотипним відношенням до роботи і типу характерів. Але також необхідно створити фізично комфортні умови для якісної роботи. Оптимальне розміщення офісних меблів - одно з найважливіших умов створення зон для роботи, відпочинку і спілкування з клієнтами.

Розставляння меблів в кабінеті - це здоров'я і працездатність співробітників

Перше, що треба розмістити в робочому кабінеті - це столи. Слід дотримуватися наступних рекомендацій психологів :

  1. Важливо організувати особистий простір для кожного співробітника. Вони не повинні дивитися один одному в обличчя. Необхідно поставити перегородку або ширму. За спиною працівника має бути стіна, ширма або та ж шафа. Виконуючи ці умови, ви створите особистий простір для кожного співробітника і забезпечите комфортну роботу.

  2. Якщо немає можливості бачити двері, необхідно встановити дзеркало. Бажано щоб двері були видимі по діагоналі.

  3. Не встановлюйте столи під масивними люстрами, під сходами або балками - це приведе до відчуття важкості і значно знижує працездатність.

  4. Якщо в офісному приміщенні низькі стелі, то світильники необхідно направити вгору.

Вибір офісного крісла - питання номер один для здоров'я хребта. Розрізняють три види офісних стільців:

  1. Крісла для керівників зазвичай масивні, великі і красиві. Для них дуже важливий зовнішній вигляд, матеріал оббивки і каркаса. Крісло керівника - це візитна картка добробуту фірми.

  2. Крісла для співробітників мають бути ергономічними, дуже зручні, враховувати анатомічні особливості, знімати напругу зі спини і шиї. З розставлянням таких крісел все просто - вони повинні поміщатися за столом. Занадто високі ручки або широке сидіння можуть створити труднощі для пересування від шаф з документацією до робочої поверхні столу. Важливо враховувати розміри столу і особистий простір співробітника.

  3. Крісла для відвідувачів зазвичай на простих ніжках, без хрестовини з коліщатками. Офіс виглядатиме стильно, якщо стільці для відвідувачів купити в одному стилі із стільцями для співробітників. Сидячи на м'якому стільці, відвідувачі почуватимуться комфортно, а відповідно більш довірливо відноситимуться до вас. Цю очевидну перевагу підтверджують і психологи.


Чим відповідальніше ви підійдете до вибору стільців для співробітників, тим ефективніше вони працюватимуть. Біль в шиї і спині дуже відволікає від завдань і знижує працездатність.


Шафи, тумби, сейфи - важливі складові офісних меблів. Вони допоможуть систематизувати документацію, налагодити співпрацю різних відділів без зайвих пояснень. Такі-то теки ставимо "туди", а цю документацію "сюди".


Важливим доповненням робочого кабінету є магнітні дошки і фліпчарти. Вони допоможуть візуалізувати плани, цілі, завдання, у тому числі і довгострокові. А також оживлять і організують робочий процес.

Зал - для переговорів і не лише

Співбесіди, засідання, корпоративи і зустрічі з клієнтами - усе це відбувається в конференц-залах або кімнатах для переговорів. Вибір меблів для них безпосередньо залежить від розмірів кімнати. Вони бувають площею від 8-ми метрів до величезних актових залів. Тому ми перерахуємо види меблів, які там згодяться :

  1. Столи - круглі, овальні, прямокутні. Великою популярністю користуються складні столи. Їх можна з'єднати в один великий переговорний стіл або роз'єднати на багато невеликих столів - за типом "пазлу". Є одне зауваження психологів - за круглими столами рідко приймають рішення. Хоча кругла форма дозволяє відчувати рівноправ'я усіх учасників розмови.

  2. Стільці - поодинокі або сполучені між собою, з підлокітниками або з мобільною партою для запису, на ніжках або на хрестовині з коліщатками. Усі характеристики дуже індивідуальні і залежать від призначення кімнати.

  3. Флипчарти, дошки, проектори і екрани - незамінні атрибути. Планування, доповіді, обговорення і ухвалення загального рішення - усе це неможливо без згаданих меблів і устаткування.

Краще оформлення кімнати для переговорів - це мінімалізм. Потрібні тільки найнеобхідніші меблі, про які ми написали вище. Будь-які інші меблі створюватимуть ефект засміченості і робитимуть атмосферу важчою. А для обдумування планів і ухвалення рішень - важлива легка атмосфера і свіжа голова. Звичайно, крім меблів важлива ще наявність чистої води.

Кімната відпочинку і кухня

Наявність куточків відпочинку підвищує працездатність співробітників до 20-40%. Невелика перерва в 15 хвилин допоможе освіжити голову і подивитися на роботу свіжим поглядом. Тому не економте на таких куточках в офісі. Як їх краще влаштувати? Які деталі треба врахувати?

  1. Столи і зручні стільці - кожен стіл має бути розрахований на 3-6 чоловік. Відпочивати краще компанією, тим більше прийти до унікального рішення часто вдається при неформальній розмові з товаришем по службі за чашкою чаю або кави.

  2. Безкаркасні меблі - потонувши на 10 хвилин в повітряно-м'якому безкаркасному кріслі, можна позбавитися від болю в спині, дати відпочинок втомленим очам. Це все відкриє друге дихання. Тому безкаркасні меблі часто встановлюють в офісних кімнатах відпочинку.

  3. Спортивні ігри - тенісний стіл, настільний футбол чи хокей. Кращий відпочинок - зміна діяльності. 10 хвилин гри в спортивну гру підвищують увагу на 50 %. Якщо робота вимагає зосередженості на дрібницях - приділіть місце для спортивного відпочинку.

  4. Ну і звичайно електрочайник і кавоварка. Який офіс може обійтися без цього?

Підбір іншої побутової техніки і меблів в зону відпочинку залежить вже від розмірів офісу і кількості співробітників. А наявність холодильника, плити, мікрохвильової печі і посудомийної машини зменшує час на пошуки кафе або їдалень в сусідніх будівлях. Та і домашня їжа однозначно краще для здоров'я, особливо приготована з любов'ю.


Організовуйте розставляння меблів в офісі продумано - від цього залежить працездатність співробітників, розташування відвідувачів і довіра клієнтів. Радьтеся з психологами, дизайнерами, телефонуйте нам. Ми підкажемо які різновиди меблів краще всього підходять під вимоги вашого офісу. Зробимо ваш офіс зручним і привабливим.

Читайте також