В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Найважливіші параметри вибору профнастилу

Профнастил — це покрівельний або стіновий матеріал виготовлений з профільованого сталевого листа. Трапецієподібні хвилі забезпечують жорсткість, і чим більше висота хвилі, тим міцніше лист. Звичайно на міцність впливає і товщина металу, але в більшій мірі чим товстіший профнастил, тим він довговічніший. Це універсальний, простий в обробці, міцний і негорючий матеріал з якого роблять: паркани, дахи, сендвіч панелі, обшивають будівельні вагончики та битовки і т.д. Розберемося як вибрати профнастил чим покрівельний відрізняється від стінового і т.д.

Профнастил.jpg

Покрівельний та стіновий профнастил в чому різниця


Перша підказка зашифрована в маркуванні: ПК - покрівельний; ПС - стіновий. Відрізняються вони тим на яку сторону нанесена основна фарба. Справа в тому, що профлист з одного боку має тільки ґрунтовку —  світло сіру фарбу, яка захищає його від іржі, а з іншого нанесена лицьова фарба з певним кольором за класифікацією RAL. Крім однотонних листів можна купити профнастил з малюнком, що імітує кам'яну або цегляну кладку, але такі варіанти трапляються набагато рідше.

На малюнку нижче показана різниця між покрівельним і стіновим профнастилом. Зверніть увагу, що відрізняються також спосіб кріплення. Покрівельний профнастил кріплять по вершинах хвилі, а стіновий під западини. Відрізняється також замок на стику двох листів див. малюнок.

 Різниця між покрівельним і стіновим профнастилом.jpg

Висота профілю знаходиться в межах від 8 до 35 мм і теж зашифрована в маркуванні. Наприклад, ПК-20 - це профнастил покрівельний з висотою хвилі 20 мм

Як вибрати профнастил

Розберемо найважливіші критерії якості. Але пам'ятайте, що кожен параметр, який дає плюс до якості та довговічності — це зростання ціни профнастилу. Для деяких завдань досить і самого простого матеріалу.

  1. Товщина металу - безпосередньо впливає на довговічність. Кожна десята частка міліметра —  це 5 років до терміну служби. Це справедливо і для профнастилу і для металочерепиці. Найчастіше у продажу можна зустріти профнастил товщиною 0,45-0,5 мм. Це стандартний показник і вистачає такого листа на 25-30 років. Можна знайти профлист товщиною 0,7 мм, а все що вище це ж скоріше за все несучий профіль з висотою хвилі від 45 мм і більше. Товщина несучого профілю зазвичай від 0,6 до 1,2 мм, але не про нього зараз йде мова - це матеріал для зведення великих ангарів і торгових центрів з плоским дахом.
  2. Покриття. Найдешевший технічний профільований лист — це просто зігнутий на верстаті оцинкований профіль. Будьте уважні, якщо цинку в покритті 140 г / м2 або ще менше, такий матеріал довго не прослужить, років 8-10 максимум. Тоді як сталь такої ж товщини, але з покриттям цинком в 245 г / м2 прослужить на 10 років довше. Але для дахів і інших довговічних конструкцій підходить тільки фарбований профнастил. На нього теж нанесено шар цинку, а зверху фарба. З обох сторін грунтовка, а з лицьової полімерна фарба, нанесена по порошкової технології. Якщо шар оцинкування достатній, а шар полімерної фарби більше 25 мкм, то термін служби профлиста товщиною 0,5-0,6 мм може перевищити 40 років.
  3. Також поцікавтеся зі сталі якого виробника виготовлений ваш профлист, від цього теж безпосередньо залежить довговічність. Неякісна сталь має багато домішок які прискорюють процес корозії. Якщо виробник або продавець не готовий відповісти з якої сталі виготовлений профнастил краще такий не брати. Ті, у кого все добре з якістю металу навпаки на видному місці вказують, що у нас тут сталь:
  • SSAB - Швеція;
  • BILKA STEEL - Румунія;
  • ARCELOR MITTAL - Польща, Німеччина.

Якщо використана сталь одного з цих виробників є хороший шанс, що профнастил прослужить більше 20 років. Ціна профнастилу виготовленого з хорошою сталі вища, але якщо будувати для себе, всерйоз і надовго, то не варто економити. Адже два рази купити дешевий профнастил дорожче ніж один раз якісний.

Як оцінити якість фарби профлиста

У жителів регіонів вибір не такий великий і часто доводиться купувати те що є. Іноді виникає ідея купити оцинкований лист і пофарбувати його пульверизатором. Це погана ідея, ніяка фарба не втримається на поверхні оцинкованого листа досить довго. І вже через рік фарба почне злазити, див. фото

Оцинкований лист після фарбування пульверизатором.jpg

Справа в тому, що під фарбування йде інше покриття фосфат-цинк до нього у фарб хороша адгезія як у порошкових, так і у емалей.

Повернемося до профнастилу заводського фарбування. Не у кожного є з собою товщиномір щоб виміряти товщину полімерної фарби. Але можна оцінити якість покриття і за непрямими ознаками:

  1. Наявність сертифікату та гарантії на покриття не менше 10 років.

  2. Чи є у виробника стенд із зразками під відкритим небом. Якісна фарба довго зберігає насиченість кольору. Погана швидко вигорає. Якщо між зразками на стенді і продукцією на складі є велика різниця —  це тривожна ознака.

  3. І екстремальний спосіб перевірки — проведіть ребром монетки по фарбованій поверхні. Якщо залишаються помітні сліди або подряпини, то краще такий не брати. Хорошу порошкову фарбу пошкодити монетою практично неможливо.

Як різати профнастил щоб він не іржавів

Фарбований профнастил вкрай небажано різати болгаркою. Справа в тому, що відрізний круг сильно розігріває кромку металу і пошкоджується лакофарбове покриття в 1,5-2 мм від місця зрізу. А це підвищений ризик розвитку корозії. Ідеально використовувати для різання листа електролобзик або ножиці по металу. У покрівельників електроножиці один з найбільш затребуваних інструментів.

Але в будь-якому випадку обрізаний край рекомендується зафарбувати. Можна з балончика фарбою, що збігається за кольором, можна обробити емаллю. Якщо колір не збігається на 100% не страшно, адже найчастіше зрізаний край ховається за іншими конструкціями (конькові елементи, декоративні планки, наличники і т.д.).

Сподіваємося тепер вибрати якісний профнастил вам буде легше. А якщо будуть питання телефонуйте за номером (0800) 50-52-54.



Розділи
Читайте також