В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Душ на дачі своїми руками: вибір матеріалів, креслення, основні помилки

Літній душ – це необхідність для дачі, і для капітального заміського будинку, особливо якщо в безпосередній близькості немає водойми або інших місць, де можна купатися. Літня спека все сильніша, а осінні холоди наступають все пізніше. В душі добре охолодитися після спекотного дня або змити пил і бруд після садових робіт. І якщо ви читаєте цю статтю значить настав час побудувати таку конструкцію і на вашій ділянці. У цій статті ми розберемо з чого і як краще побудувати літній душ на дачі своїми руками, щоб він простояв довго, а користуватися ним було зручно і комфортно.

Літній душ.jpg

А Ви знали: Прообразом сучасного душа є примітивні лазні, які будували стародавні індійці, єгиптяни і мешканці Месопотамії. Це були перегородки, за якими люди обливалися водою або наказували це робити слугам. Але перші душі, в яких текла вода, винайшли ще древні греки. Доказом цього є зображення на афінських вазах IV ст. до Р.Х.

Як вибрати місце для установки літнього душа

Якщо ж ви все таки вирішили побудувати літній душ самостійно, перше що Вам потрібно зробити – це вибрати гарне місце для майбутнього будівництва, для цього потрібно визначити:

  • як буде нагріватися вода в баку: від сонця або електрикою;

  • як буде заливатися вода: вручну або насосом автоматично;

  • яка конструкція літнього душа і з яких матеріалів плануєте робити каркас, стіни і т.д;

  • розмір споруди.

Отже, якщо ви вирішили зробити літній душ, де вода буде нагріватися сонцем, Вам потрібно вибрати сонячне місце, яке буде знаходитися під променями сонця весь світловий день. До речі, якщо вода буде нагріватися сонцем, це вам не заважає встановити нагрівальний елемент в бак з водою і користуватися ним тільки тоді, коли буде похмуро, а в сонячні дні економити на електроенергії.

Конструкцію літнього душа потрібно встановити неподалік від джерела води (але якщо це колодязь, то відстань має бути мінімум 10-20 метрів, все залежить від глибини залягання грунтових вод). Загалом відстань повинна бути невеликою, щоб було недалеко носити воду, або накачувати шлангом. Також бажано щоб він був на невеликому підвищенні і поруч не було мурашників.

Вибір місця також залежить від того яка буде конструкція майбутнього літнього душа, скільки місця він буде займати, чи буде він захованим десь за будинком, або гармонійно впишеться в екстер'єр Вашої дачі. Якщо ви хочете встановити в бак з водою нагрівальний елемент, варто також подумати ще про підведення електрики до майбутньої будівлі.

З чого зробити літній душ для дачі

Зараз можна купити готову конструкцію літнього душу і при бажанні ви її можете замовити в інтернеті зовсім без проблем, але коли ви побачите ціни на них, ми думаємо що ви обов'язково задумаєтеся:  а чому б не зробити його самостійно? Якщо ви любите робити щось своїми руками, майструвати і у вас це класно виходить, то ви обов'язково впораєтесь з цим завданням. Нижче розберемося з варіантами конструкції рами і обшивки річного душа, які легко зробити своїми руками.

Металевий каркас

Такий варіант висотою буде два і більше метрів. Виготовлений з профільної труби, або куточка, але для збору конструкції будуть потрібні зварювальний апарат, УШМ вона ж «болгарка», електродриль (або шуруповерт), рулетка і ще певний інструмент для розмітки і збірки. Повернемося до конструкції – такий варіант простий у виготовленні (якщо є інструмент) і довговічний, правда трохи дорожче ніж дерев'яний, про який ми поговоримо нижче. В якості обшивки можна використовувати чорну плівку, профнастил, оцинкований листовий метал, пластикову вагонку, полікарбонат або оргскло (матове) – все залежить від ваших уподобань і бюджету.

Дерев'яна конструкція душа

Конструкцію літнього душа можна робити з будь-якого виду дерева, навіть можна використовувати старі дошки або бруски, тільки обов'язково покрити антигрибковим просоченням, гідроізоляцією і пофарбувати. Верх цієї конструкції потрібно зробити з металевих труб, міцних брусків, кутника або профільної труби, для того щоб на них можна було встановити бак з водою. Ця конструкція дешевше попередньої, для спорудження потрібно тільки ножівка, рулетка, цвяхи з молотком або шуруповерт і саморізи. Але вона не така довговічна і боїться вологи, тому треба добре продумати відведення води і провітрювання несучих стійок душової кабіни.

Решта конструкції які Ви бачили на фото в інтернеті, це всього лише конструктивні різновиди побудови з різним бюджетом з вищевказаних матеріалів. Літній душ з цегли ми не розглядаємо як варіант, адже це істотні невиправданих капіталовкладення.

Бак для води

Найпростіше рішення подачі води – буде встановити на даху літнього душа пластиковий бак або стару бочку, пофарбувати їх в чорний колір, для кращого прогрівання води сонячними променями. В ідеалі підвести до ємності шланг для накачування водою, адже тільки уявіть як відром наповнити 100 або 200 літровий бак водою. Як вже було вище сказано, недоліком баків з сонячним підігрівом є те, що їх можна використовувати тільки в теплу і жарку погоду, а ось в дощову і похмуру – такий спосіб нагріву води буде неефективним. Тому варто подумати про електропідігрів води в самій ємності. Зараз існує три види таких систем:

  1. Бак з металу, всередині якого знаходиться нагрівальний елемент.

  2. Бак з оцинкованої листової сталі плоскої форми. Внизу він має отвір для воронки і обсягом 100 або 150 літрів.

  3. Найпростіший варіант – пластиковий бак з ТЕНом. Він компактних розмірів, легкий, а це значить що його легко встановити. Різноманітної форми, що полегшить установку в будь-яку конструкцію, а також довговічний, адже не піддається корозії.

В цілому більшість ємностей для води продаються на нашому ринку обладнані спеціальним фитингом для заливки рідини. Якщо підключити до нього стаціонарний водопровід, то вода буде додаватися при кожному відкритті крана але треба буде контролювати наповнення або встановлювати автоматику, але це додаткові витрати. Також є варіанти відразу з насосом і поплавком для відключення при наповненні, але теж окупаются тільки на якихось приморських базах відпочинку, де витрата води велика.

Як зробити літній душ своїми руками

Після того як Ви визначилися з конструкцією річного душа і місцем його будівництва, перше питання який перед Вами постає: куди подіти воду? Якщо у Вас є вигрібна яма, то можна прокласти стічну трубу туди. Але якщо Ви використовуєте бактерії або препарати для септика це не кращий варіант, адже бактерії не виживуть після води від душу з миючими засобами. В ідеалі буде викопати окрему зливну яму. Якщо у Вашій місцевості грунт має нормальні дренажні властивості, то вистачить ями розміром 60 * 60 * 60 см., Після цього можна і потрібно засипати її щебенем, керамзитом або битою цеглою. Цього має вистачить для середньостатистичних потреб. Якщо ж у Вас піщані ґрунти, то яму може засипати грунтом, тому потрібно обставити стінки дошками, сіткою або просто вкласти туди старі покришки від вашого автомобіля (тільки в такому варіанті яму потрібно зробити трохи глибше).

  • для постійного користування відстань між літнім душем і зливною ямою має бути не менше 5 метрів, але якщо на дачі ви не будете постійно проживати, то можна зливну яму не робити, точніше викопати невелику під самим літнім душем, засипати її щебенем або керамзитом для дренажу;

  • на одну людину припадає приблизно 0,5 кубометра обсягу ями;

  • при прокладці труб ухил повинен бути приблизно від 3 до 5 градусів.

Основа

Саморобний літній душ важить не дуже багато, тому робити добротний фундамент немає сенсу. Досить зробити фундаментні блоки на які буде встановлено душ, приблизно 20 см. Над землею. Цього буде цілком достатньо, щоб деревина не гнила після обробки.

Якщо каркас буде з металу, то можна поставити його на тротуарну плитку або бетонну плиту, можна також виставити опалубку зв'язати арматурою і залити бетоном самостійно. Звичайно, якщо обшивати будете плівкою або пластиковим шифером, то ніхто вам не забороняє просто забити труби в землю. Таким чином ви полегшуєте собі монтажні роботи, а й скорочуєте термін служби самої конструкції через корозію. Обов'язково на підлогу треба зробити і покласти дерев'яний щит в якому повинні бути щілини для циркуляції повітря (щоб не утворювався грибок).

Каркас

Перед початком спорудження літнього душа у Вас повино бути креслення майбутньої конструкції, хоча б приблизно. Розмір вибираєте довільний, адже ніяких стандартів немає, все залежить від кількості і зросту членів сім'ї, які будуть тут митися. Нижче наведено приклад креслення душової кабіни.

Креслення душової кабіни і дверна рамка.jpg

  • висота 210 см

  • ширина 100-110 см

  • міцна перекладина для бака;

  • бетонну основу (можна фундаментні блоки).

Обшивка

Для обшивки можете використовувати:

Тільки підкреслюємо, що від вибору матеріалу для обшивки, буде залежати технологія його кріплення. На малюнку нижче показані варіанти кріплення обшивки для пластикових матеріалів. Якщо оргскло або полікарбонат досить товсті (від 3 мм і більше) можна кріпити саморізами безпосередньо до каркасу. А якщо матеріал тонше краще використовувати притискну планку. Вона розподілить тиск і обшивки не зірве ні сильний вітер ні активні дитячі ігри.

Варіанти кріплення обшивки для пластикових матеріалів.jpg

Для побудови дерев'яного каркаса все буде простіше: для монтажу не потрібно багато інструментів, а для обшивки можна використовувати ту ж дошку. Головне щоб була правильно зроблена гідроізоляція, а також будівельний матеріал повинен бути сухим, адже якщо зробити з вологої деревини, вона з часом буде всихати і утворювати щілини і тріщини.

Згідно з вимогами санітарних служб в будь-якому вигляді каркаса річного душа, верхня частина стін (приблизно 30 см до даху) повинна бути зроблена гратами або перфорацією для циркуляції повітря. Таким чином стіни будуть швидко висихати і не буде утворюватися грибок і пліснява.

Як не треба робити – неприємні і дорогі помилки при виборі місця і спорудженні душа для дачі

Добре що літній душ не критична споруда і його досить легко переробити, але:

  1. Перша і найбільш часта помилка це розміщення септика безпосередньо під душовою кабіною. Великий обсяг води буде заливати септик, дренаж погіршиться, а ще можливо підмивання ґрунту і руйнування фундаменту. Якщо ви так і зробили, то щоб поліпшити ситуацію, треба яму засипати щебенем, або керамзитом.

  2. Тонкі несучі стійки кабіни душа. При спорудженні пам'ятайте, що зверху буде стояти резервуар з водою, який може важити більше центнера, тому при виборі матеріалу не слід економити на стійках і перекритті даху, де буде ємність з водою.

  3. Неправильно вибране місце для будівництва душа. Здавалося б, що тут складного: побудував де зручно, щоб сонце світило на нього і все. А на тому місці колись міг бути пень від дерева і пухка земля. Побудував, все добре, набираєш води, а Ваш літній душ перекосило, так як один кут фундаменту просів... Або поруч в радіусі кількох метрів є мурашник і ці маленькі друзі будуть вас досить сильно "турбувати".

Головне не боятися і пробувати робити, адже отриманий Вами досвід при будівництві безцінний! І як каже українське прислів'я: "в невмілого руки не болять", тому бажаємо успіхів у вашому маленькому будівництві!

Читайте також