В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке ондулін і чи варто мати з ним справу

Дах - це надовго, а тому матеріал повинен бути довговічним, надійним, простим, безпечним і, звичайно ж, красивим. Часи сірого азбоцементного шиферу і листового заліза пройшли, на ринку існують десятки покрівельних покриттів з металу, керамічної черепиці, прозорого ПВХ шиферу, бітумної черепиці і навіть ПВХ мембран. У цьому розділі представлений один з найпопулярніших в Україні листових матеріалів - ондулін, він же бітумний шифер.

Структура і технічні характеристики ондуліна

Ондулін - це бітумний шифер. Вперше з'явився у Франції. Назва Ондулін - це найменування французької фірми, яка першою налагодила випуск недорогого і легкого покрівельного покриття. Роблять його повністю з органічних компонентів, без азбесту та інших токсичних речовин. В основі лежать целюлозні волокна (картон), які просочують бітумом з полімерними добавками при температурі близько 120 ° С. Кольори готового ондуліну насичені, але приглушених відтінків червоного, зеленого, коричневого і чорного кольорів.

Покрівля під ондуліном

Технічні характеристики ондуліну

  1. Розмір стандартного аркуша: довжина - 2 м; ширина - 0,96 м; товщина - 3 мм, висота хвилі - 36 мм. Площа - 1,92 м2. Вага одного листа - 6,5 кг.
  2. Температура займання - від 230 до 300 ° С. Бітумний шифер має найнижчий клас пожежної безпеки, тому не допускається для використання в медичних і дитячих установах.
  3. Руйнівна тиск - 0,96 т на 1 м2. Таке навантаження здатне зруйнувати обрешітку і крокви покрівельної системи, але для самого ондуліну більш критичні точкові навантаження.
  4. Хімічно нейтральний. Стійкий до впливу кислот, лугів і нафтопродуктів.
  5. Матеріал не містить небезпечних для здоров'я речовин. Є гігієнічний сертифікат.
  6. Гідроізоляція - відмінна. Матеріал не вбирає і не пропускає воду, зберігає властивості протягом усього терміну експлуатації.
  7. Гарантійний термін від виробників ондуліна становить 15 років. За фактом покрівля з таким покриттям може прослужити набагато довше.

Переваги та недоліки бітумного шиферу

Крім доступної ціни ондулін хороший тим, що він:

  1. Легкий. Двометровий лист важить всього 6,5 кг. Це в 4 рази менше, ніж азбоцементних шифер, аналогічного розміру. Це зменшує вартість доставки, знижує навантаження на кроквяну систему. Самі листи легше піднімати і переміщати по покрівлі.
  2. Простий в монтажі, для укладання і фіксації досить звичайних побутових інструментів і елементарних знань. Цвяхи забивати в вершину хвилі з кроком через одну, листи укладати з напуском з низу до верху тощо.
  3. Обрізати лист за розміром можна звичайною садовою ножівкою, під будь-яким кутом.
  4. Ондулін гнучкий, можна крити арочні конструкції, маленькі башні тощо без порізки і підгонки.
  5. Вартість нижче ніж у металочерепиці, але трохи вище в порівнянні з класичним сірим шифером. Але якщо в ціні врахувати вартість покрівельних робіт і відсутність азбесту, то ондулін вигідніший.
  6. Природний шумоізолятор. Покрівля з ондулином приглушить шум дощу, вітру і навіть граду.
  7. Гнучкий і легкий бітумний шифер стійкий навіть до ураганних вітрів.

До недоліків ондулину відноситься:

  1. Відносно низька міцність, особливо в жарку погоду. Тому не рекомендується ходити по бітумній покрівлі, якщо температура повітря вище 26 °. Також розмір осередку в латах повинен бути досить щільний, не більше 0,6 метра, а витрата цвяхів не менш 20 шт на лист.
  2. Горючість. Горять всі компоненти бітумного шиферу, але сам по собі матеріал не є легкозаймистим.
  3. Обмежена довговічність і втрата кольору з часом. Втрачають колір першу чергу недорогі аналоги фірмового покриття, іноді на поверхні виступає бітум у вигляді темних плям чи смуг. Тому краще купити якісний матеріал від перевірених виробників.
  4. На поверхні затінених ділянок покрівлі можуть поселятися і рости деякі види моху і лишайників. Цей недолік властивий і класичному шиферу.

Якщо дотримуватися рекомендацій по монтажу та купити якісний матеріал, покрівля під бітумним шифером прослужить не одне десятиліття.

Загальні рекомендації по вибору і монтажу ондулина

В першу чергу рекомендуємо звернути увагу на якість. Як би не банально звучала приказка: «Скупий платить двічі», але якщо ви не хочете через пару років перекривати дах, остерігайтеся підозріло низької вартості з гучними назвами типу єврошифер тощо. Купуйте товар тільки у перевірених постачальників. У продажу достатньо якісних покрівельних матеріалів з хорошими умовами доставки.

При розрахунку площі покрівельного покриття враховуйте запас на вертикальний напуск, бічний і на порізку, див. малюнок. Рекомендований запас по площі 15%.

Як укладати ондулін. jpg

При замовленні кінькових куточків і цвяхів для бітумного шиферу також враховуйте запас в 10-15%.

Якщо потрібна консультація стосовно властивостей і правилам монтажу бітумного шиферу, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці завжди до ваших послуг.

Читайте також