В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Застосування екструдованого пінополістеролу в будівництві

Екструдований пінополістирол – словосполучення, яке знайоме кожному, хто хоч трохи стикався з будівництвом або облаштуванням будинку. Де основна область застосування пінополістиролу в будівництві? Чи обмежується застосування екструдованого пінополістиролу тільки утепленням? І що саме утеплюють за допомогою даного матеріалу? Давайте розберемося.

Пінополістирол екструдований.jpg

Що таке екструдований пінополістирол

Ще в 1941 році світу був представлений синтетичний матеріал званий екструдований пінополістирол. Ця речовина отримана в результаті об'єднання гранул полістиролу (похідного нафтопродуктів) з вспіненим полістиролом при високому тиску і температурі. Діаметр осередків 0,1-0,2 мм.

Позитивні якості пінополістиролу:

  • мінімальна теплопровідність;
  • низьке водопоглинання;
  • тривалий термін служби;
  • невелика вага.

Основний недолік – висока горючість, якщо бути точним – плавлення. Завдяки спеціальним добавкам пінополістирол не горить, а плавиться вже при температурі 80-90 градусів Цельсія, виділяючи при цьому масу дуже токсичних речовин.

Як можна застосовувати екструдований пінополістирол в будівництві

Призначення пінополістиролу – утеплення. Сфери його використання досить різноманітні, розглянемо більш детально.

  1. Утеплення фундаментів. Ідеальний варіант утеплювача:
    • низьке водопоглинання – не розширювати в обсязі при попаданні вологи;
    • стійкість при стисненні;
    • не схильний до гниття.

    Утеплюють фундамент зазвичай зовні. Використовують плити з фрезерованими канавками і ступінчастою кромкою, які щільно прилягають одна до одної при монтажі. Виконують, крім утеплення, також дренажну функцію і механічно захищають гідроізоляційний шар. Товщина утеплювача від 40 до 100 мм, в залежності від типу фундаменту і його товщини.

  2. Цоколь – також використовують фрезерований пінополістирол із ступінчастою кромкою. Для надземної частини можна використовувати і матеріал з гладкою поверхнею, а для кращої адгезії поверхню опрацювати металевою щіткою або ножівкою по дереву. Рекомендована товщина від 50 мм (для кутів краще вибрати товщину від 60 мм, в зв'язку з великим промерзанням).
  3. Утеплення підлоги екструдованим пінополістиролом має низку переваг: зниження тепловтрат, захист від просочування вологості з грунту, стійкість до дії мікроорганізмів і гризунів, довговічність і стійкість до тиску. Окремо слід відзначити можливість використання з системою "теплих" підлог – утеплювач сумісний з усіма елементами таких конструкцій. Під стяжку можна вибрати утеплювач з гладкою поверхнею товщиною 20-30 мм із ступінчастою кромкою, або ж без кромки, але в такому випадку "шви" необхідно обробити спеціальною піною для запобігання тепловтрат.
  4. Віконні укоси – товщина залежить від типу вікон, і коливається від 20 до 50 мм. Можна вибирати як утеплювач з гладкою поверхнею так і з рифленою.
  5. Фасади – рідше утеплюють екструдованим пінополістиролом в зв'язку з високою вартістю. Оптимальна товщина від 40 до 50 мм.
  6. Покрівлі і перекриття – можна утеплити екструдованим пінополістиролом. Але в паропроникності пінополістирол поступається базальтовій ваті і скловаті, тому рекомендуємо використовувати саме ці матеріали.

Також пінополістирол використовують при утепленні:

  • при будівництві доріг і залізничних полотен;
  • утепленні спортивних майданчиків, відкритих басейнів;
  • утепленні холодильних установок.

Важливо, що застосування екструдованого пінополістиролу всередині будинків не рекомендовано. Це пов'язано з тим, що в разі загоряння він виділяє дуже токсичні речовини. Тому частіше його застосовують для зовнішнього утеплення.

Структара утеплення екструдованим полістиролом.jpg

Чому саме екструдований пінополістирол для утеплення

Цей матеріал – вибір багатьох будівельників. Професіонали вибирають його з багатьох причин:

  1. Гарантовано якісне утеплення. Коефіцієнт теплопровідності 0,035 0,033 Вт / (м*К), середня щільність 25..45 кг/м³, коефіцієнт водопоглинання 0,2-0,4% – такий набір характеристик дає впевненість у надійній теплоізоляції.

  2. Легкість роботи: невелика вага, можливість обробки будь-якими ріжучими інструментами.

  3. Стійкість до впливу хімічних речовин – роблять його сумісним практично з усіма відомими будівельними матеріалами (бетоном, вапном) не порушуючи теплоізоляційних властивостей, отже розширюють сферу застосування.

  4. Не токсичний як при роботі з ним, так і в процесі експлуатації. Не потрібно надягати спеціальні засоби індивідуального захисту та спецодяг. При правильному використанні – не виділяє шкідливих речовин.

  5. Якщо конструкція будівлі або допоміжної споруди легка, то ідеальним матеріалом для утеплення служить саме екструдований пінополістирол, так як він не несе навантаження на утеплювані ділянки.

  6. Стійкість до тиску і зовнішніх навантажень робить його ідеальним для підлог і конструкцій, які несуть вагове навантаження.

Якщо Ви вибрали екструдований пінополістирол як утеплювач для свого будинку, рекомендуємо Вам зв'язатися з консультантами інтернет-магазину "Побудуй", вони допоможуть Вам врахувати такі важливі параметри, як товщина утеплювача, його відповідність типу і товщині стін. Ви не витратите непотрібні фінанси і отримаєте тільки якісний товар, ознайомившись з асортиментом якого можна на сайті.

Читайте також