В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Правильний вибір радіатора – тепло і затишок в домі

Радіатори Compact і Ventil Compact призначені для використання в системах центрального опалення. Експлуатаційний тиск в радіаторах 10 бар. При пуску системи опалення та перевірки її на герметичність нормальним для радіаторів є тиск в 15 бар. Все це критерії дозволяють використовувати сталеві панельні радіатори PURMO Compact і Ventil Compact в системах центрального опалення багатоповерхових будинків.

Панельний радіатор фото.jpg

Дані радіатори призначені для використання в житлових, офісних приміщеннях, в яких немає постійного або періодичного відсирівання поверхні радіатора. Не підходять для обігріву ванних кімнат, бань, автомийок. Для обігріву ванної кімнати зазвичай використовують спеціальні рушникосушки.

Сушарка для рушників водяна.jpg

Чим відрізняються радіатори Compact і Ventil Compact

Радіатори Compact і Ventil Compact відрізняються тільки можливостями підключення до системи опалення. Інші характеристики у них однакові.

  1. Радіатори Compact оснащені чотирма приєднувальними отворами з внутрішнім різьбленням G½". Отвори розташовані з боків.

  2. Радіатори Ventil Compact оснащені шістьма приєднувальними отворами з внутрішнім різьбленням G½". Чотири отвори розташовані з боків і два знизу (праворуч).

Тобто Ventil Compact більш універсальні, але якщо Вам потрібно класичне підключення до стояка опалення, то цілком підійдуть і Compact.

Різниця між радіаторами Компакт і Вентіль Компакт фото.jpg

Способи підключення

Радіатори Compact підключаються: боковим (з будь-якого боку), діагональним і сідлоподібним підключенням.

Способи підключення радіаторів PURMO Compact.jpg

А Ventil Compact підключається усіма вказаними способами,

плюс можливо нижнє підключення. Можна комбінувати варіанти бічного і нижнього підключення.

Підключення радіаторів Ventil Compact.jpg

Незалежно від способу підключення радіатора, потрібно дотримуватися правильного підключення живильної і зворотної труби. Наприклад, при «бічному» або «діагональному» підключенні зверху повинна бути саме живильна труба (яка підводить). Зворотне під'єднання призведе до втрати потужності більш ніж на 30%.

«Сідлоподібне підключення» знижує номінальну потужність на 10%. А адже саме так зазвичай підключають всі батареї на останніх поверхах, коли поживна і зворотна труби підключені знизу з різних сторін.

Якщо потрібно приховати труби опалення в стіни або підлогу і непомітно підвести до радіатора знизу, то тут потрібно вибирати радіатор Ventil Compact з можливістю нижнього підключення.

Монтажні розміри для установки радіаторів Compact

При підключенні потрібно дотримуватися монтажних розмірів. З основного варто виділити, що:

  • Відстань від підлоги і до підвіконня має бути не менше 10 см. Якщо з якихось причин немає можливості дотримуватися цієї відстані, то її можна зменшити до 7 см. Але при цьому розрахункову потужність радіатора потрібно збільшити на 5-10%.

  • Якщо відстань до підвіконня і підлоги менше 7 см, то потрібно вибрати радіатори з меншою висотою. Як правило, для установки під вікном використовують радіатори висотою 500мм. Компанія PURMO випускає радіатори висотою від 300мм до 900мм.

  • При використанні радіаторів довжиною понад два метри або з співвідношенням довжини до висоти понад 1:4 потрібно використовувати «діагональне» підключення.

Принцип розрахунку розміру радіатора

При виборі радіатора потрібно керуватися проектом, усередненим розрахунком і здоровим глуздом.

Проектний підхід

Найкращий спосіб дізнатися розмір радіатора – це подивитися в проекті. Якщо Ви будуєте приватний будинок, то, швидше за все, в проекті є необхідні дані.

А ось якщо Ви змінюєте батареї в квартирі, то проекту немає. Його, звичайно, можна замовити, але для розрахунку точних цифр використовують багато змінних:

  • температура води в котельні, яка обслуговує будинок;

  • якість теплоізоляції підведених до дому труб;

  • кількість квартир, яке теплоносій «відвідує» до вас.

Як правило, вартість такого розрахунку перевершує вартість самих радіаторів, а точність цифр має істотну погрішність, враховуючи роботу комунальних служб.

Усереднений розрахунок

Він здійснюється так само, як і проектний, але в ньому все грубо округляється вгору за принципом "пар кісток не ломить". Також в ньому враховують тільки основні параметри. Виходить, що на 1кв.м житлового приміщення необхідно 100Вт тепловіддачі радіатора. Результат коригуємо коефіцієнтами:

  • якщо вікна засклені простим подвійним склінням, як це робили раніше в «хрущовках», застосовуємо коефіцієнт 1,27. Якщо у Вас хороші пластикові склопакети то залишаємо 1;

  • якщо будинок холодний, то коефіцієнт – 1,27. Якщо немає, то – 1;

  • якщо в приміщенні дві зовнішні стіни (кутова квартира), то застосовується коефіцієнт 1,2;

  • при стелях заввишки більше 3,5 м – К-1,1.

Користуючись такими параметрами, можна самостійно прикинути розмір потрібного Вам радіатора.

Для прикладу давайте порахуємо розмір радіатора для стандартної кімнати в «хрущовці» розмірами 5,7х3 метрів і висотою стель 2,7м. Кімната некутова, одне вікно, одні двері. Вікна зі склопакетами.

Розрахунок: 100х5,7х3 =1710Вт.

перевіряємо – одна секція чавунної батареї має тепловіддачу 120-160Вт; 1710/160=11 секцій. Так, приблизно так раніше і ставили батареї. До речі, така батарея мала б довжину 1м.

Тепер нам потрібно підібрати радіатор аналогічної потужності. Номінальна потужність вказана при параметрах 90/70/20. Це означає, що температура води на вході в радіатор 90 градусів, на виході 70, а температура кімнати 20 градусів Цельсія. Якщо Ви сумніваєтеся, що котельня забезпечує таку температуру, то скоректуйте розрахунок коефіцієнтом 1,2.

Виходить: 1710х1,2=2052 Вт.

Для такої кімнати підійде радіатор Compact 22500x1100 (зверніть увагу на характеристику "теплова потужність").

Здоровий глузд при виборі

Якщо Ви змінюєте старі батареї на нові радіатори, то зверніть увагу, що площа нового радіатора не повинна бути явно менше старих батарей. Краще взяти більший і обов'язково поставити крани для регулювання температури, ніж економити на радіаторі.

Такий метод розрахунку допоможе Вам зорієнтуватися в цінах і визначити бюджет. Перед покупкою обов'язково проконсультуйтеся з фахівцями. Телефонуйте! – ми відповімо на всі ваші запитання про вибір і монтаж радіаторів і допоможемо правильно зробити розрахунки для вибору потрібної моделі.

І нехай у Вас в будинку завжди буде тепло і затишно!(050) 414-92-73

Читайте також