В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке «Буржуйська» економія або гола правда про твердопаливні котли

Пару років тому на Україні з'явилися твердопаливні котли під торговою маркою «Буржуй». А наші громадяни вже не гірше буржуїв вміють рахувати гроші до того як щось купити. І готові платити тільки за високу якість і дійсно потрібні функції. До моменту написання цієї статті перші з випущених котлів відпрацювали по 2-3 сезони, і з'явилася статистика реального досвіду експлуатації. Більшість заявлених виробником показників підтвердилося. В кінці статті є посилання на відео-огляд реально працюючого котла найпопулярнішої моделі «Буржуй КП-12». Зараз ми пропонуємо короткий огляд особливостей лінійки «Буржуй», які дають їм значні переваги в порівнянні з конкурентами.

Обшивка котла, точніше -  чому її немає на Буржуях


Перше, що кидається в очі при вигляді «Буржуїв» - це відсутність зовнішнього кожуха. Котел незвично «голий». Це зроблено не тільки для того щоб ціна котла «Буржуй» була менше, але і для збільшення загальної площі тепловіддачі. Адже в приватних будинках рідко бувають передбачені окремі топкові приміщення або котельні. Часто котли встановлюють на кухні чи в передпокої, перед входом в житлові кімнати. В такому випадку сам корпус є опалювальним радіатором (див. мал. 1), і в приміщенні, де змонтований котел, батареї ставити вже не потрібно.

Котел Буржуй.jpg

Примітно, що від корпусу не можна отримати опіки, адже зовнішня стінка самого котла це і зовнішня стінка водяної сорочки, а вона не розігрівається більше ніж до 60-65 ° С. Це досить гаряче, щоб прибрати руку при дотику, але недостатньо, щоб отримати опік при короткому дотику. Так що навіть якщо у вас є непосидючі діти, то вони залишаться в безпеці.

Як влаштований котел серії КП (котел-плита)

Візитною карткою серії «Буржуй» є моделі КП з плитою для приготування їжі (розріз див. на мал.2). Це особливо зручно і практично для жителів сільської місцевості. Адже заварювати корм для домашньої худоби, розігрівати і готувати їжу можна паралельно з обігрівом всього будинку.

Розріз дров'яного котла Буржуй.jpg

Однак треба зазначити, що гріється і закипає вода на плиті «Буржуя» досить повільно, навіть у порівнянні з цегляною дров'яною плитою. Це пов'язано з тим, що стінки цегляної плити розжарюються і додатково віддають тепло посуду, а водяна сорочка котла навпаки постійно забирає і забирає тепло дрів, що горять. Але з огляду на те, що при цьому ви отоплюєте від 100 до 180 м2 житлової площі, це дуже економний підхід. А якщо врахувати, що котли «Буржуй КП-18» дуже часто купують для невеликих майстерень і виробничих цехів, то можливість розігріти обід в каструлі або на сковороді, приготувати яєчню без витрат електрики є суттєвою перевагою.


Для випадків, коли плита для приготування їжі не потрібна, випускаються моделі з маркуванням К. Замість плити у них додатковий контур водяної сорочки. Теплова потужність виходить більшою. Наприклад, при однакових розмірах топки котел серії КП видає 18 кВт (КП-18), а серії К вже 20 кВт (К-20).

Розмір топки і види палива для котлів «Буржуй»


Маленькі незручні дверцята завантаження, топка в яку нічого довшого, ніж олівець не поміщається. Складний доступ до колосників і зольників (піддувало), який неможливо вийняти, щоб не розсипавши половину вмісту на підлогу - все це не має до котлів «Буржуй» ніякого відношення.


Навіть у найменшої моделі КП-10 розмір дверцят завантаження 175х250 мм, а глибина топки 500 мм, у моделей КП-12,18 розмір дверцят вже 230х300 мм (по діаметру туди легко проходить стандартний 5 літровий бутель для води). Правда, у КП-12 глибина топки менше ніж у 10-ки (400мм) - це пов'язано з конструкцією, у КП-12 пропорції ближчі до квадрату, див. мал. 3 а, в.

КП-10 Буржуй.jpg

А у моделей КП-18 і К-20 глибина топки 700 мм, див. мал. 4, що дозволяє спалювати обрізки гілок, пиломатеріал та інший дерев’яний матеріал не торкаючись до бензопили.

Глибина топки котла Буржуй.jpg

Топити котли «Буржуй» можна:

  • дровами;

  • вугіллям;

  • тріскою і тирсою;

  • брикетами з тирси;

  • гілками та іншим сміттям з деревини.

Звичайно, від якості і виду палива залежить час роботи на одному завантаженні. Найдовше котел буде працювати на вугіллі до 8 годин (мал. 5), на хороших колотих дровах до 5-6 годин.

Час горіння котла Буржуй.jpg

Зольний ящик котлів оснащений зручною ручкою, його також можна використовувати як совок для завантаження сипучого палива, наприклад вугілля.

Додаткові можливості дешевих «Буржуїв», які є тільки у дорогих аналогів

У всіх котлів даної серії передбачено 4 патрубки для бокового підключення. Підключати до системи котли можна з будь-якого боку, див. мал. 6 а, в.

Дзеркальне розміщення входів та виходів котлів Буржуй.jpg

Виходи, які не будуть використовуватися, закриваються заглушками, див. мал. 7.

Заглушки на виводи твердопаливного котла.jpg

Вихідний отвір димоходу прямокутний, це полегшує прохід крізь цегляні стіни, див. мал 8 а, в.

Вихід для диму котла Буржуй.jpg

Рис. 8а

Димохід твердотопливного котла.jpg

Рис. 8в

Якщо у вас вже є готовий димар круглої форми, то перехідник можна придбати для отвору будь-якої форми див. мал. 9 а, в.

Адаптер димоходу котла Буржуй.jpg

Крім того, для котлів «Буржуй» випускаються спеціальні електричні ТЕНи, які можуть підтримувати плюсову температуру води в системі, вночі або під час тривалої відсутності господаря, див. мал. 10 а, в.

Додатковий нагрівач до твердопаливного котла.jpg

Рис. 10 а

Підєднання додаткового підігріву до твердотопливного котла.jpg

Рис. 10 в

Ціна твердопаливних котлів «Буржуй» і окупність

Чому вигідно переходити на опалення дровами. Давайте рахувати. До 2015 року газове опалення було поза конкуренцією. Тепло і при цьому чисто, сухо, ніяких дров, золи та інших незручностей. Але після подорожчання вартість газового опалення збільшилася в середньому в 4 рази, див. мал. 11 а. Дрова і вугілля теж подорожчали, але не так суттєво. Приклад розрахунку витрат на опалення дровами див. мал. 11 в. Розрахунок був приведений для житлового приміщення площею близько 200 м2.

Характеристики твердопаливних котлів.jpg

Як видно з розрахунку вартість котла КП-18 (близько 7,5 тис. грн.) разом з монтажем (4-8 тис. В залежності від складності) окупиться в перший же сезон.


Відео відгук власника про котел Буржуй.

Якщо вам потрібна консультація з певною моделлю твердопаливних котлів, телефонуйте за номером (050) 414-92-73. Наш технічний відділ завжди до ваших послуг.

Читайте також