В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Підпокрівельна плівка – навіщо потрібно купити плівку для покрівлі

У будинку повинно бути тепло сухо й комфортно. А горище і покрівля довгий час були місцями інтенсивної втрати тепла, що компенсувалося за рахунок опалення. Але в 21-му столітті, людство нарешті вчиться берегти енергію, тому більшість будинків утеплюють. Обшивають стіни, укладають теплоізоляцію на горищні перекриття.
Та й саме горище все частіше стає жилою мансардою, а значить скатна покрівля теж повинна бути утеплена. Для прикладу, нижче зображений типовий розріз мансардової перегородки. Без підпокрівельних плівок і мембран утеплення горища та покрівлі – гроші на вітер.

Як утеплити дах.jpg

Які бувають плівки для покрівлі та навіщо вони потрібні

Основне призначення плівок для покрівлі – це гідроізоляція і захист волокнистого утеплювача. Причому, як від води у вигляді крапель, яка може просочитися з боку покрівельного покриття, так і від пара зсередини приміщення. Адже в міру охолодження, пар сконденсується і крапельки води осядуть на волокнах утеплювача, стропилах або елементах обробки. А волога всередині утеплювача в мороз це:

  • Втрата до 90% теплоізоляційних властивостей;
  • Промерзання, протікання, цвіль і грибок у внутрішніх конструкцій, а потім на стінах і стелі в приміщенні.

Отже, головна функція підпокрівельних плівок – захист утеплювача. Розберемося як саме вони це роблять.

  1. Плівки для пароізоляції покрівлі. Основні вимоги: міцність, довговічність, і повна непроникність для води в будь-якому вигляді. Найчастіше це тришаровий матеріал, де між двома шарами поліетилену вплавлена ​​поліпропіленова сітка. Таке армування підвищує міцність в 3-5 разів, в порівнянні з монолітною плівкою аналогічної товщини. Але бувають і інші спеціалізовані варіанти (див. фото нижче).
  2. Підпокрівельні плівки.jpg
     
    • класична плівка для пароізоляції;
    • фольгована плівка для бань, саун та інших приміщень з підвищеною вологістю і температурою, крім того вона працює як додаткова теплоізоляція і підходить для внутрішньої обшивки дерев'яних будинків, неопалюваних лоджій і балконів;
    • частково паропроникний паробар'єр – це вже матеріал класу мембран, спеціалізація для дач і заміських будинків, де опалення працює кілька днів в тиждень, щоб при охолодженні волога все ж таки виходила через бар'єр, а не конденсувалась на плівці або внутрішній обробці, інакше це цвіль грибок і вирази типу: «в труні я бачив вашу пароізоляцію».
  3. Плівки для гідроізоляції (паропроникні). Завдання цієї плівки – зовнішній захист утеплювача з боку покрівлі. Гідроізоляція не повинна пропускати крапельки води і протікання з боку покрівельного покриття, і одночасно «дихати», пропускати пар зсередини.

    Це досягається за рахунок мікроперфорації в плівці. Окрема молекула води у вигляді пари набагато менше, навіть найменшої крапельки рідини. За зовнішнім виглядом підпокрівельна плівка для гідроізоляції виглядає майже так само, як і для пароізоляції. Але дуже важливо укладати плівку правильною стороною назовні. Адже у неї одностороння проникність і чітка орієнтація – з лицьового боку вона не пропускає воду, а з внутрішнього – пропускає пар.

    Як би не були хороші гідроізоляційні плівки – абсолютно всю воду вони не можуть стримати, і пар випускають повільно і не весь. Тому був розроблений матеріал наступного покоління.

  4. Мембрани для гідроізоляції – абсолютно непроникні для рідкої води, і суперпроникні для пара. Вони так і називаються – супердифузійними мембранами.

    Виглядають як міцне полотно з декількох шарів. Структура і принцип застосування показаний на малюнках нижче. 

    Як влаштована покрівельна мембрана.jpg 

    Цей вид матеріалів вже не зовсім плівки для покрівлі, та й ціна на супердифузійні мембрани суттєво вище, але насправді на цьому можна заощадити.

Як можна заощадити, якщо взяти мембрану замість плівки розберемо далі.

Як реально заощадити без втрати якості покрівельного пирога

  1. Щільність і міцність. Існують плівки з різною щільністю, міцності на розрив тощо. Чим більше будівля, складніше покрівля, більше відстань між стропилами – тим щільніше і міцніше потрібна покрівельна плівка. Але якщо у вас звичайний дах і стандартна стропильна система, не варто переплачувати і брати матеріал з «запасом». Наприклад, є плівки Паробар'єр Н90 і майже такий самий – Н110, різниця лише в щільності і міцності на розрив. Але характеристики навіть 90-го паробарьера не тільки достатні, але навіть надлишкові для приватного домобудівництва.
  2. УФ стабільність. Є підпокрівельні плівки, які можуть знаходиться на даху без фінішного покриття під сонцем, дощем і вітром кілька місяців. І під ними недобудовані об'єкти навіть зимують. А є плівки для покрівлі, зі стабільністю до ультрафіолету на 10-14 днів. Різниця в ціні в 2-3 рази. Якщо покрівлю планується закрити через кілька днів, то немає сенсу переплачувати за надміцний і стабільний матеріал. Будь-яка сучасна плівка або мембрана, крім конкретного браку, прослужить не менше 20-30 років.
  3. Бренд і країна походження. Кращими вважаються підпокрівельні плівки і мембрани фірми JUTA (Юта) Чехія. Але за вартістю цілком можна знайти аналогічний матеріал польського (Strotex) або білоруського (Техноніколь) виробництва. За якістю і довговічністю вони поступаються лідерам, але якщо характеристики відстають на 15-20% і то не всі, то ціна аналогів нижче в два рази.
  4. Конструктивна перевага нових матеріалів. Супердифузійна мембрана дорожче плівки для гідроізоляції приблизно у 2-2,5 рази, але в кінцевому підсумку вибравши дорогий матеріал можна заощадити. Справа в тому, що мембрана за рахунок високої паропроникності може укладатися прямо на утеплювач без зазору і дублюючої контробрешітки (див. рисунок нижче).
  5. Мембрана і гідроізоляційна плівка.jpg

Спрощення конструкції дає такі переваги:

  • економія на матеріалі для другої обрешітки і на затратах на неї;
  • при наявності зазору між плівкою і утеплювачем верхній шар мінеральної вати виводиться з ладу, за рахунок постійного протягу, а це –15% теплоізолюючих властивостей. Тобто мембрана допомагає зменшити тепловтрати на 12-17%;
  • покрівлю складної конфігурації з прибудовами, еркерами тощо, взагалі неможливо організувати з подвійною обрешіткою, і тут мембрана – поза конкуренцією.

Якщо у вас є питання щодо застосування, наявності, цін на покрівельні плівки для гідроізоляції – телефонуйте:  (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також